Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı

Yazar Özgün Akgül • 23 Ekim 2016 • Yorumlar:

Safra kesesi taşları ve safra kesesi polipleri, safra kesesinin en çok görülen hastalıklarıdır. Safra kesesi taşları, safra üretimindeki soruna bağlı olarak oluşur. Yıllarca sessiz durabileceği gibi yer yemekten sonra karın ağrısı, bulantı ve kusmaya neden olabilir. Taşlar safra kesesinin ağzını tıkarsa safra kesesinde iltihaplanma (Akut kolesistit) oluşur. Yine safra yollarını tıkarsa safra yolu iltihaplanmasına (akut kolanjit) ya da pankreas iltihaplanmasına (Akut pankreatit) neden olur. Bu hastalıkların tedavisi uygun zamanda safra kesesinin ameliyatla alınmasıdır.

Safra kesesi polipleri ise safra kesesinin iç yüzey tabakasının parmaksı çıkıntılar oluşturmasıdır. Tek polipler 1 cm’ye kadar ultrason ile takip edilebilir. Ancak polip 1 cm’den daha büyük ya da çok sayıda polip varsa, safra kesesinde kanser riski arttığı için, ameliyatla safra kesesinin alınması gerekir.

Safra kesesi ameliyatı kapalı (laparoskopik) ameliyatla yapılır. Genel anestezi altında, yani uyutularak, karnına açılan 3 veya 4 delikten özel aletler kullanılarak gerçekleştirilir. Ortalama bir saat sürer. Hastalar bir gece yatırıldıktan sonra taburcu edilir.

 

kolesistektomi.png görüntüleniyor

 

Laparoscopic_kolesistektomi.gif görüntüleniyor

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)