Obezite Cerrahisi (Bariatrik Cerrahi)

Yazar Özgün AkgülGenel Cerrah • 23 Ekim 2016 • Yorumlar:

Obezite, yüksek kalorili beslenme ve hareketsiz yaşam nedeniyle oluşan, sağlığı bozacak ölçüde anormal ve aşırı yağ birikmesidir. Obezite Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği Vücut Kitle İndeksi (VKİ) adı verilen bir yöntemle hesaplanır. Boy ve vücut ağırlığı ile hesaplanan bu değere göre obezite hastalığının derecesi ve tedavisi belirlenir. VKİ değeri 35-40 arasında olup diyabet, yüksek tansiyon, uyku apnesi gibi obezitenin neden olduğu hastalıkları olan ve VKİ değeri 40 ve üzeri olan hastalara obezite cerrahisi uygulanır.

Obezite cerrahiside uygulanan ameliyat tipi hastanın sağlık durumuna, ek hastalıklarına ve tercihine göre belirlenir. Yapılan cerrahi işlemler gıda alımını kısıtlayıcı (Restriktif), gıda emilini engelleyici (Malabsorptif) ve kombine olmak üzere sınıflandırılır.

Gıda alımını kısıtlayıcı ameliyat tipleri mide kelepçesi (Gastrik Band) ve tüp mide (Sleeve Gastrektomi) ameliyatıdır. Mide kelepçesi ameliyatı etkinliğinin az olması ve çıkartıldıktan sonra tekrar kilo alımına neden olması nedeniyle artık daha az tercih edilen bir yöntemdir. Günümüzde en çok uygulanan ameliyat tipi tüp mide (Sleeve Gastrektomi) ameliyatıdır. Uygulanması diğer obezite ameliyatlarına göre daha kolay, mide fonksiyonlarını değiştirmeden etkin sonuç alınan bir yöntemdir. Hasta hastanede daha az kalır ve herhangi bir implant uygulanmaz.

Gıda emilimini engelleyici ameliyat tipleri ise Duodenal Switch, Biliyopankreatik Diversiyon, SADI-S’tir. Bu ameliyatlar tip 2 diyabet hastalarında ve metabolik sendrom olan hastlarda tercih edilmektedir.

Kombine ameliyat tipi ise Roux-en- Y Gastrik Bypass’tır (RYGB). Bu ameliyat süper obezlerde, tüp mide ameliyatından fayda görmeyeceği düşünülen hastalarda ve revizyon cerrahisinde tercih edilir.

 

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)