Leke Tedavisi

Yazar Özge Banu BaşsoyDermatolog, Dermatolog • 12 Nisan 2017 • Yorumlar:

MELASMA
Güneş ve solaryum, doğum kontrol hapları, antidepresanlar gibi ilaçlar  ve gebelik, emzirme dönemi gibi faktörlerle ilişkili Melasma, yüzde alın şakaklar, yanaklar, dudak üstünde sık görülür. Kadınlarda erkeklerden daha sık rastladığımız bu leke çeşidi, metabolik durum, insülin direnci, stres, güneş maruziyeti ile yakın ilişkili olduğu için tedaviye çok dirençlidir. Melasma tedavisinde, lazer peeling, karbon peeling, kimyasal peeling, mezoterapi, oksijen terapi ve leke açıcı dermokozmetik ürünler uzun süre, çoklu seanslar şeklinde uygulandığında başarılı olur.

Melasma tedavisinde, güneşten korunma, tedavi yöntemi kadar önemlidir. Yaz-kış sabah, öğlen ve öğleden sonra, leke karşıtı güneş koruyucu kullanılmasını tavsiye ediyoruz.

Lazer peeling

Fraksiyonel erbium lazerle,soğuk modda, uygulanan lazer peeling sırasında, cildin üst tabakasında, mikro delikler açılır. İşlemin hemen akabinde, leke açıcı içeren bir özel ürün cilde tatbik edilir. Üç gün süren kızarıklığı kabuklanma takip eder ve ardından 2 gün süren soyulma evresi yaşanır. Kabuklanma evresinde hasta leke açıcı özel serumlarını kullanmaya başlar. Sabah ve öğlen yine leke karşıtı kremlerini kullanır.
Bu lazer peeling yönteminin başarısı, lazer cihazının soğuk moduna bağlıdır. Melasma, cildi ısıtan ve uzun süreli kızarıklığa sebep olan diğer fraksiyonel lazer tedavilerinde, seanstan ortalama 2 hafta sonra geri gelirken, soğuk modda uygulanan erbium lazer ile geri gelmez. Çünkü ciltte kızarıklık süresi sadece 24 saat işe sınırlıdır.
Lazer peeling, melasma tedavisi de ort. 3 hafta ara ile, 4-6 seans uygulanmalıdır.

Q anahtarlı lazer ile karbon peeling

Melasma tedavisinde, karbon maske sürüldükten sonra, q anahtarlı 1064 nm lazer ile karbon patlatılırken üst deride soyulma ve melanin pigmentinin leke alanlarında dağıtılması sağlanmaktadır.
Karbon peeling, melasma tedavisinde en az 10 seans 7-14 gün aralıklarla tavsiye edilmektedir.

Leke mezoterapisi

Leke açıcı içeren bir kokteylin, leke alanlarında nappage(iğneleme) ve intradermal(deri içine direk) verilmesi yöntemidir.
7-14 gün aralıklarla tekrarlanan mezoterapi seanslarına leke açılana kadar devam edilmelidir.

Kimyasal peeling

Melasma tedavisinde, asitlerin cilde uygulanması esasına dayanır. En sık kullanılan yüzeysel soyucu Glikolik asit, leke tedavisinde esmer ciltlerde risklidir. Esmer ciltlerde en sık tercih edilen asit, salisilik asit, laktik asit, pirüvik asit, kojik asit, sitrik asit, azeleik asit, mandelik asittir. Leke açıcı kimyasal peeling kokteyllerinde, genelde birden fazla asit kombinasyonu uygulanır.
Yüzeysel soyucular, öğle arası uygulamalardan olup, günlük yaşantıyı aksatmazlar.
TCA peeling, en etkili bir diğer soyucudur. Ancak leke tedavisinde uzman hekim tarafından, çok dikkatli kullanılmalıdır. TCA ile cilt soyma sonrasında 6-10 güne kadar devam eden soyulma ve hassasiyet dönemi olur. Bu sebeple işlem sonrası ilk 5 günlük süreçte cildin bakımı, korunması çok önemlidir. Mutlaka uzman hekim tarafından uygulanmalıdır.

SONUÇ
Melasma tedavisindeki tecrübeler, tek yöntemin değil, kombinasyon tedavilerinin başarıyı arttırdığını göstermektedir. Ancak en önemlisi tedaviyi uzun süreye yaymak ve cildi tedavi sonrası korumaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)