Lekeler Güzelliğinizi Gölgelemesin

Yazar Özge KeseroğluDermatolog • 21 Temmuz 2020 • Yorumlar:

İlerleyen yaş ile birlikte, pek çok sebebe bağlı olarak cilt üzerinde istenmeyen lekeler oluşabilir. Bu lekeler, bireylerin hem iş hem de özel yaşantısını olumsuz etkileyerek, ciddi rahatsızlık hissi yaratır. Birçok kişi, bu lekeli görünümü gizlemek amacıyla yoğun kapatıcı özelliği olan ürünler kullanmak zorunda kalmaktadır. Bu nedenle, estetik kaygıların yüksek olduğu günümüz yaşantısında, leke tedavisi dermatoloji kliniklerine başvuruların önemli bir kısmını oluşturmaktadır.

Cildim neden lekeleniyor?

Cildimize doğal rengini veren melanin pigmentinin, çeşitli nedenler sonucu cilt üzerinde belli bölgelerde normalden fazla miktarlarda birikmesine bağlı olarak cilt lekeleri oluşur. Leke oluşumuna yol açan nedenlerin başında güneş ışınlarına maruziyet yer alır. Gebelik gibi hormonal nedenler, genetik faktörler, doğum kontrol hapları başta olmak üzere kullanılan bazı ilaçlar, solaryum, cilt üzerinde çok sayıda sebebe bağlı olarak meydana gelen tahriş ve yaralar, leke oluşumuna yol açan diğer nedenler arasında yer alır.

Leke oluşmasını nasıl önleyebilirim?

Ciltte leke oluşmasına sebep olan faktörleri bilmek, bunlardan uzak durmak, yeni lekelerin oluşmasını ve mevcut olanların ilerlemesini engelleyecektir. Güneş, lekeye neden olan en önemli faktör olduğu için, yaz-kış sürekli güneş koruyucu krem kullanımı ihmal edilmemelidir. Ayrıca, ciltte tahriş, hassasiyet ve yara oluşumuna yol açan her türlü uygulamadan kaçınılmalıdır.

 

Lekelerim geçer mi?

Leke tedavisinde hedef elbette lekelerden tamamen kurtulmak ve renk farklılıklarını ortadan kaldırmaktır. Ancak leke tedavisinin sabır gerektiren, zahmetli ve uzun bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Uygulanacak tedaviler ve tedavi süresi, lekenin tipine, derinliğine, şiddetine ve cilt tipine göre farklılıklar göstermektedir. Uygun olmayan tedaviler, ciltteki lekelerin düzelmemesine hatta daha da derinleşip artmasına sebep olabilir. Bu nedenle, leke tedavisinde, uzman yardımı almak önemlidir. Mevcut lekelerin uzman bir doktor tarafından değerlendirilmesi sonrasında tedavisinin gerçekleştirilmesi, lekelerinizden kurtulmanızı sağlayabilir.

 

Leke tedavisinde hangi yöntemler kullanılmaktadır?

Lekelerin tedavisinde kullanılan yöntemler arasında leke giderici medikal kremler, kimyasal peeling (soyma) işlemleri, enzim peeling, mezoterapi, PRP uygulaması ve lazer tedavileri yer almaktadır. Kişinin cilt yapısı ve lekenin derinliğine bağlı olarak bu yöntemlerden uygun olanı seçilebilir ya da birden fazlası kombine olarak kullanılabilir.

Leke mezoterapisi, mevcut lekeleri azaltıcı ve yeni leke oluşumunu önleyici etkisi olan maddeleri içeren solüsyonların, lekeli deri alanına çok ince iğneler kullanılarak enjekte edilmesidir. Bu işlem 1-2 hafta aralıklarla 4-6 seans şeklinde uygulanır. 

Enzim peeling, deride melanin üretimini azaltarak etki eder ve bu şekilde cilt renginin açılmasını sağlar. Enzim peeling işleminde, ürün cilde maske şeklinde uygulanıp, yaklaşık 10 saat ciltte kaldıktan sonra yıkanır. Kişi sonrasında ev devam kremleri ile tedaviyi sürdürür. 

Kimyasal peeling, cilt yüzeyine uygulanan, bu işlem için özel olarak geliştirilmiş trikloroasetik asit (TCA), alfa hidroksi asit (AHA), salisilik asit gibi kimyasal ajanlar ile cildin kontrollü olarak soyulması ve uyarılması işlemidir. Kimyasal peeling ajanları, kullanılan ajanın türüne ve konsantrasyonuna göre değişmekle birlikte, cildin genellikle üst tabakasını soyarlar.

Lazerle leke tedavisi:

Bu lazerlerle yapılan işlemlerde sağlıklı deriye zarar vermeden melanin içeren hücreler hedeflenir. Lazer ışınının etkisi ile lekeye sebep olan melanin pigmenti, çok küçük parçalara bölünerek vücuttan atılır. Lekenin şiddetine ve klinik düzelme durumuna göre 10-15 günlük aralıklarla, 5-10 seans şeklinde uygulanır. Sonuç olarak, ciltte lekelenme başta güneş ışınlarına maruziyet olmak üzere pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Yeni lekelerin oluşmasını engellemek için güneş koruyucu kremlerin düzenli kullanılması önemlidir. Ancak mevcut lekelerin tedavisi için uzman doktorlar tarafından yapılacak tıbbi leke tedavisi gerekmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)