Yaz Aylarında Saç Bakımı Nasıl Olmalı?

Yazar Özge KeseroğluDermatolog • 21 Temmuz 2020 • Yorumlar:

Yaz aylarında güneş ışınları, deniz ve havuz suyunun olumsuz etkileri nedeniyle saçlarımız kuruyup yıpranır. Sağlıklı ve güzel saçlara sahip olmak isteyenlerin yaz aylarında dikkat etmesi gerekenleri Dermatolog Dr.Özge Keseroğlu bizlerle paylaştı.

Kişinin güzelliğini tamamlayan en önemli unsurlardan biri hiç şüphesiz saçlardır. Sağlıklı ve bakımlı saçlara sahip olan kişiler, bulunduğu ortamlarda daha olumlu bir etki bırakırlar. Ancak günlük hayatta tarama, kurutma, boya, perma gibi uygulamalar veya çevresel faktörlerin etkisi ile saçlarımız yıpranır, sağlığını kaybeder. Her ne kadar saçlarımız her mevsim bakıma ihtiyaç duyuyor olsa da, bu ihtiyaç yaz aylarında en üst düzeydedir.

Yaz aylarında çok daha yoğun bir şekilde maruz kaldığımız güneş ışınları, saçın protein yapısının bozulmasına neden olur. Bunun sonucunda saç dış etkenlere karşı daha korumasız hale gelir, nemini kaybederek kurur, parlaklığını yitirir, güçsüzleşip kırılır. Deniz ve havuz suyu, güneş ışığının tahrip edici etkisini arttırır, sonuç olarak saçlarımızın yıpranması kaçınılmaz hale gelir.

 

Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamaya özen gösterin. Eğer dışarıda olmak zorundaysanız veya sahildeyseniz, gölge alanlarda veya şemsiye altında bulunmaya çalışın. Şapka, bandana ya da eşarp takarak saçınızın güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmasını engelleyebilirsiniz. Güneşe çıkmadan önce, UV filtreli özel saç bakım ürünlerini kullanarak, saçlarınızı güneşin zararlı etkilerinden koruyabilirsiniz. 

 

Deniz ve havuz saçları en çok yıpratan etkenler arasındadır. Klor ve tuzlu suyun zararlı etkilerinden korunmak için deniz veya havuzdan çıktıktan hemen sonra bol su ile duş alarak saçı arındırmak en basit çözümdür. Duş sonrası saçın fazla suyunu alıp koruyucu bakım ürününü tekrar uygulayın. 

Yaz aylarında sık duş almak saçlarda kurumaya neden olur. Bu nedenle şampuan seçiminde nemlendirici özelliği yüksek olan, kuru ve yıpranmış saçlar için hazırlanmış şampuanları tercih etmekte fayda var. Eğer saçınızın çok kuruduğunu hissediyorsanız, 2-3 günde bir besleyici bir maske ile bakım uygulayabilirsiniz. 

 

Saçları kurutmak veya şekil vermek amacı ile fön, düzleştirici gibi saça ısı veren cihazların kullanımı, saçların daha fazla kuruyup kırılmasına yol açacaktır. Bu nedenle yaz aylarında ısı yoluyla şekil verici uygulamalara bir süre ara verip, saçları kendi halinde kurumaya bırakmakta fayda var. 

 

Tatile çıkmadan önceki dönemde saçınıza boya, perma, röfle, balyaj gibi işlemler yaptırmaktan kaçının. Bu tarz kimyasal işlemlere maruz kalıp zayıflamış saç telleri, güneş ışınları, deniz suyu ve klorlu sudan çok daha yoğun bir şekilde etkilenip zarar görür. 

 

Yaz sonrası, saçların sağlığına tekrar kavuşabilmesi için gerektiğinde profesyonel destek almakta fayda var. Dermatoloğunuzun muayenesi sonrasında, saç kalitesi arttırmak ve yıpranan saçlar onarmak amacıyla saç mezoterapisi veya PRP (Platelet Rich Plazma) tedavileri uygulanabilir. Saç mezoterapisinde, saçlı derinin ihtiyacı olan vitamin, mineral ve aminoasitler, çok küçük dozlar halinde deri içine verilir. PRP tedavisinde ise kişinin kendisinden alınan kan, özel işlemlerden geçirilip, içeriğindeki trombositten yoğun serum, saçlı deriye çok ince uçlu iğnelerle enjekte edilir. Bu işlemlerle, saç kalitesi artar, saç dökülmesi durur, yıpranan saçlar onarılır.


 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)