Light Ürünlerin Kullanımı Sandığınız Kadar Masum Değil

Yazar Tamay ŞahinDiyetisyen • 16 Kasım 2021 • Yorumlar:

Birçokları için zayıflama dönemi geldi çattı ve buna paralel olarak light ürünlere yönelim de artmış oldu. Bundan dolayı size light ürünlerin gerçeklerini göstermenin zamanı geldi.

Bir ürünün paketine “light” kelimesinin yazılabilmesi için yağ miktarının azaltılması yeterlidir. Aynı şekilde bir ürünün üzerine “şekersiz” yazılabilmesi için şeker çeşidinin değiştirilmesi yeterlidir. Glikoz ya da bildiğimiz sofra şekeri yerine meyve suyu konulduğunda ya da yağ miktarı azaltıldığında ürün o diyet kavramına uymayabiliyor.

                Bu ibarelerin paketlerde yazılıyor olması kişilere “bu ürünü tercih edebilirim, bu ürünü fazla yiyebilirim” algısı yaratıyor. Halbuki iş öyle değil. Üstlerinde bu ibarelerin olması fazla yiyebilirsiniz ya da kalorisi çok azdır anlamına gelmiyor. Paketlerin üzerlerini okuduğunuz zaman light ürünlerde sadece yağının azaltıldığını ama şekerin aynen durduğunu görebilirsiniz. Aynı şekilde şekersiz ürünlerin etiketlerini okuduğunuzda ise sadece şeker çeşidinin değiştiğinin. Çeşit değişse bile enerjisi yani kalorisi aynı kalıyor bu ürünlerin.

                Bu sebeplerden dolayı bilinçli bir tüketici olmak için etiket okumanın önemini anlamalıyız. Alacağınız ürünlerin mutlaka içeriklerini, besin tablolarını okuyun. Özellikle kilo vermeye çalışıyorsanız bu ürünler kilo vermeyi bırakın, sizi engelliyor bile olabilirler. Bu yüzden doğru tercihler yapmak adına etiketleri mutlaka okuyun.

                Az yağlı süt ve ürünlerine gelirsek; Tam yağlı süt ürünleri doymuş yağ ve çok az da olsa trans yağ içerebilirler. Bu sebeple yarım yağlı ürünler tüketmek güzel bir yaklaşım olabilir. Ancak illa az yağlı çeşitlerini kullanmanıza gerek yok.

                Eğer tam yağlı ürünler size ağır geliyorsa, zayıflama dönemindeyseniz peynirde az yağlı, sütte ise yarım yağlı tercih etmek yine güzel bir stratejidir. Buna rağmen yine bir zorunluluk yok. Eğer tam yağlı tüketmek isterseniz doğru bir miktar ayarlamasıyla, rahatlıkla tüketebilirsiniz.

                Beslenme şeklinizde yasaklar olmamalı. Bir rutini devam ettirebilmek için size ve alışkanlıklarınıza uygun olması gerekir. En doğru yolu bulabilmek için bir diyetisyenden yardım almanızı öneririm. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)