Çay Ya Da Kahve Su Yerine Geçer Mi?

Yazar Tamay ŞahinDiyetisyen • 16 Kasım 2021 • Yorumlar:

Gün içinde bol bol çay, kahve içme eğilimimiz var. Kafein alımının konsantrasyona katkısı olduğunu biliyoruz ancak kafeinin vücutta kullanılan suyu attığını biliyor muyuz? Ya da su içmemenin dikkati ve algılamayı düşürdüğünü? Hadi gelin öğrenelim.

Hep söylediği üzere yaşamsal faaliyetlerimizin sürdürülebilmesi için su şart. Vücudumuzun %70 i sudan oluşuyor. Bunlar doğru bilgiler. Peki suyla dolu vücudumuza kafein alımıyla sonuçlanan sıvı kaybını yerine koymak için neden su içmiyoruz? En çok aldığım sorulardan biri olduğu için bunu şöyle açıklamak isterim.

                Kafein (çay, kahve, çikolata vb.) vücutta termik etkiyi artırır. Bunun sonucunda daha tok hissederiz, daha enerjik hissederiz. Ama vücuttan biraz da su ve kalsiyum atar. Tuvalete çok çıkmamızın sebebi budur. Var olan mineralleri ve suyu yerine koyabilmemiz için içtiğimiz her çay kahve başına onun iki katı kadar su içmeliyiz.

                Doğru miktarda su içtiğimi nasıl anlayacağım derseniz; idrar renginize bakmanızı tavsiye ederim. Yeteri kadar su içmiş bir insanın idrarı çok açık sarı ya da berrak olur. İşte buradan anlarsınız.

                En baştaki sorumuza gelirsek, bu sebeplerden dolayı çay ve kahve, ne kadar su ile yapılırsa yapılsın, kafein içermelerinden dolayı asla suyun yerine geçemezler. Ama ben su içemiyorum diyorsanız size şunu sormalıyım. Gün içerisinde içtiğiniz su ve kahvenin toplamı kaç litreye denk? Fazla değil mi? J Ne yapmamız gerektiği açık. Çay ve kahve içmeyi maksimum 3 fincan ile sınırlarsak su içmeye de zamanımız kalır.

                Susama duygusu hissetmiyorsanız bu duygu ilerleyicidir. Bir süre su içmeye kendinizi zorladıktan sonra yavaş yavaş susama duygusunu kazanırsınız. Hemen 3 litre su içmeye başlayamazsınız elbette ama kademe kademe artırabilirsiniz.

                Özetlemek gerekirse, çay kahve su yerine geçemez. Aşırı çay kahve tüketimiyle kullandığımız suyu attığımız için mutlaka daha fazla su içmelisiniz. Eğer biraz kafeini azaltabilirseniz ve su içmeye kendinizi alıştırmaya çalışırsanız susama duygunuzu yeniden kazanabilirsiniz. Eğer hayatınızı bir yola koymaya ve sağlıklı olmaya kararlıysanız ama tek başınıza yapamayacağınızı hissediyorsanız mutlaka bir diyetisyenden yardım alın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)