LİPOSUCTİON

"Lipoplasti" ya da daha genel adıyla "liposuction" olarak bilinen yağ aldırma ameliyatı, yağın hedeflenen bölgelerden alınması, bu bölgelerin inceltilip vücudunuzun tekrar şekillendirilmesi prosedürüdür.

 

Yağ aldırma ameliyatı karın, uyluklar, kalça, popo, iç diz, göğüs, yanak, çene, baldır ve bilek gibi vücudunuzun birçok bölgesindeki fazla yağları almak için yapılabilir. Ayrıca sonuçları daha da iyileştirmek amacıyla karın germe ya da yüz germe gibi yeniden şekillendirme operasyonları ile aynı anda uygulanabilir.

 

 

 

LİPOSUCTİON BENİM İÇİN UYGUN MUDUR?

 

Vücuttaki yağ birikimi beslenme alışkanlıkları, yaş, genetik ve daha birçok faktörün sonucunda oluşmuş olabilir. Düzenli bir diyet ve egzersiz yapmış olmanıza rağmen belli bölgelerinizdeki yağları eritme ile ilgili sıkıntı yaşıyorsanız, liposuction sizin için uygun bir seçenek olabilir.

 

Liposuction bir kilo verme yöntemi değildir; daha çok vücudunuzun mevcut durumunu iyileştirip şekillendirmeyi amaçlamaktadır. Bu ameliyat hem kadın hem de erkeklere uygulanabilir. Ancak tercihen aşağıdaki kriterleri sağlamanız istenir.

 

İdeal Vücut Ağırlığınızda Bulunmanız (Vücut Kitle İndeksinizin, yani kilo/boyunuzun karesinin 25'in altında olması)

Bu ideal kilonuzu sabit bir şekilde koruyor olmanız

Esnek ve toparlamaya müsaade edecek iyi kalitede bir cilde sahip olmanız

Doç.Dr. Kamburoğlu, sizin vücut ölçümlerinizi yaptıktan sonra beklentilerinizi dinleyerek liposuction cerrahisinin sizin için uygun bir seçenek olup olmadığını size anlatacaktır. Diğer bütün operasyonlarda olduğu gibi, liposuction da ciddi bir tıbbi rahatsızlığı olmayan, sağlık durumu genel olarak iyi olan bireyler için uygun görülmektedir.

 

 

 

LİPOSUCTİON TEDAVİ SÜRECİ

 

Liposuction ameliyatı küçük bölgeler için (örneğin yanlızca göbek çevresi) lokal anestezi altında yapılabilir. Ancak daha geniş alanlar için genel anestezi hasta konforu için daha uygundur. İşleme başlarken sıvı-elektrolit dengesi ve kanama kontrolünü sağlamak için içeri serum verilir. Burada kullanılacak tekniğe ve hastanın yapısına göre "superwet" ya da "tümesan" teknikler tercih edilebilir.

 

Günümüzde 3 farklı liposuction tekniği kullanılmaktadır.

 

Klasik Vakum Yardımlı Liposuction: Bu teknik cilt kalitesi ve elastikiyeti iyi olan genç hastalarda en çok tercih edilen ve en ideal olan tekniktir. İlk basamakta 1 cm'den küçük deliklerden girilerek içeri sıvı verilir ve ikinci basamakta istenilen bölgedeki yağ dışarı emilir. Kesiler yağ alma alanına olan uzaklık uygun ise görünme olasılıklarının daha az olduğu göbek deliği ya da bikini bölgesi gibi alanlardan yapılması tercih edilir.

Lazer Yardımlı Liposuction: Bu teknik 4 basamaktan oluşmaktadır. 1 ve 3. basamağı klasik vakum yardımlı liposuction ile tamamen aynıdır. Bu tekniğin 2. basamağında yağlar lazer enerjisi ile emilir. Üçüncü basamağında klasik vakum yardımlı liposuction ile dışarı emilir. Son ve en önemli basamağında ise cilt ve cilt altı dokuları sıkılaştırmak için lazer kullanılır. Cilt elastikiyeti daha düşük olan hastalarda daha uygun bir seçenektir.

Ultrason Yardımlı Liposcution: Bu teknik 3 basamaktan oluşmaktadır. İlk basamakta diğer teknikler gibi içeri serum verilir. İkinci basamakta yağlar ultrason enerjisi ile eritilit. Son basamakta ise vakum yardımlı liposuction sistemi ile dışarı emilir. Cilt elastikiyeti düşük olan hastalarda tercih edilebilecek bir yöntemdir.

 

 

LİPOSCUTİON SONRASI İYİLEŞME SÜRECİ NASILDIR?

 

Tam iyileşme süreniz, yağın alındığı bölgenin büyüklüğüne bağlıdır. Genellikle, tek bölgeden yağ alınmış ise, 2-3 gün içerisinde normal iş hayatınıza dönebilirsiniz. Ancak birden fazla bölgeden yağ alınmış ise, yaklaşık bir haftalık bir dinlenme sürecine ihtiyacınız olabilir. Genellikle 1 ay süre ile korse kullanmanız önerilir. Ameliyattan sonra sonucunuzun uzun süre kalıcı olması için sağlıklı beslenmeye ve spora özen göstermeniz önerilir. Ameliyattan 1 ay sonra her türlü spor aktivitesini yapabilirisiniz. Öte yandan kilo almanız durumunda, kiloyu sadece tedavi edilen yerlerden almazsınız. Tüm vücudunuzdan benzer şekilde kilo alırsınız. Yani eski bölgesel yağlanmalarınız tekrar ortaya çıkmaz.

 

Liposuction bir kilo verme yöntemi olmamasına rağmen, belli bölgelerindeki fazla yağlarından kurtulmak isteyen kadın ve erkekler için oldukça başarılı bir yöntemdir. Özellikle karın, uyluk ve kalça gibi sorunlu bölgelerdeki yağları azaltır ve böylelikle vücudunuzla ilgili kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Haldun Kamburoğlu Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)