Liposuction

Liposuction - Yağ Alma
Liposuction vücutta belli bölgelerde birikim yapan yağların küçük bir delikten girebilecek ince bir kanül yardımıyla vakum yapılarak çıkarılması işlemine denir. Liposuction suction lipektomi lipoplasti gibi terimler de aynı anlamda kullanılıyor. Halk arasında yağ alma yağ aldırma yağ emme gibi terimler de aynı ameliyatı adlandırmada kullanılıyor. Lipoinjection ve lipofilling yağ hücrelerinin liposuction yöntemi ile bir yerden alınıp başka bir yere injekte edilerek dolgu amacıyla uygulanışı liposhaping ve liposculpture terimleri liposuction ile birlikte yağ injeksiyonu da yapılarak vücudun yeniden şekillendirilmesi anlamına gelir.
Liposuction Ameliyatı
Genellikle yapılacak ameliyatın zorluk derecesine göre ortalama 3-4 saat sürer. Hastalara ameliyat kesiöncesi sedasyon (sakinleştirici ilaçlar) yapılır. Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyat izi bikini içinde kalacak şekilde deri kesisi yatay yönde yapılır. Karın göbek altından, kaburgaların alt kenarına kadar olan bölge derisi altta bulunan kas tabakasından ayrılır. Göbek hemen kenarından elips şeklinde kesilerek karın duvarında bırakılır. Daha sonra karın kaslarında gevşeme varsa uygun dikişlerle gerginleştirilir.Deri aşağı doğru hafif çekilerek fazlalık miktarı belirlenir. Ortadan bir geçici tespit dikişi konduktan sonra göbeğin yeni yeri belirlenerek ufak bir kesi yapılır. Karın duvarındaki göbek buradan çıkarılır ve yeni yerine dikilir. Göbek yeni yeri işaretlenerek kesilir ve yeni yerine ince dikişlerle dikilir. Hafif gerilen deri altta daha önce yapılan kesi üzerine getirilerek fazlalılığı kesilir. Sonra deri kenarları ince dikişlerle dikilir. Ameliyat sonunda karın dikişlerinin gergin olmaması için dizler karına çekik olarak hasta yatırılır.
Liposuction İle İlgili Sorular
Kimler liposuction yaptırabilir?Herşeyden önce liposuction ameliyatının zayıflama ve kilo verme yöntemi olmadığını vücut biçimlendirme için uygulandığını unutmayın. Liposuction uygulaması için birinci koşul kişinin genel sağlık durumunun iyi olmasıdır. Şişman olmayan ama vücutlarında fazlalık yağ birikimi olanlar liposuction yaptırmayı düşünüyorlarsa doğru seçimdir. Liposuction bu tür fazlalıkları almak için ideal bir çözümdür
Birkerede nekadar yağ alınır?Tıp literatürüne şöyle bir göz atarsak benim için inanması zor miktarlar karşımıza çıkıyor. Dünya üzerinde bir defada 100 kg ve üzeri hastalardan 20 litrenin üzerinde yağ alan cerrahlar var. Bence bu hiçbir zaman cesaret edemeyeceğim bir çılgınlık sayılır. Ama bu cerrahları da takdir etmek gerek. Normal koşullarda risk oluşturmadan alınan yağ miktarı bir kerede vücut ağırlığınızın %5-6'sına kadar emniyet sınırları dahilinde sayılır. Yani 70 kg ağırlığında olan bir kişide yaklaşık 4 litreye kadar riske etmeden güvenle yağ alınabilir. Bu sınır aşılırsa vücudun yağ metabolizmasında sıvı elektrolit dengesinde kan düzeyinde bozulmalara yol açabilir.
Liposuction için en uygun zaman nedir?Liposuction ameliyatı yıl içinde her zaman yapılabilir. İdeal zaman hastanın durumuna ve beklentilerine göre değişir. "Yaza her şeyim düzelmiş olarak girmek istiyorum" diyorsanız ameliyatın sonbahar ve kış aylarında yapılması en idealidir. Ancak nisan mayıs aylarında bile yapılsa yaz hazırlığı için çok geç kalınmış sayılmaz. Birkaç ayda şekil tam oturmamış bile olsa şişlikler büyük ölçüde azalmış morluklar tamamen kaybolmuş olur. Ameliyat olmak için sadece yazın müsait olan hastalar güneşten korunma koşuluyla yaz sıcağında korse giymeye katlanmak zorunda kalarak yazın da ameliyat edilebilir.
Liposuction ameliyatından sonra kilo alırsam ne olacak?Hayatınıza dikkat etmediğiniz takdirde liposuction sonrası da kilo alırsınız. Ameliyattan sonra kilo alımı olursa vücudun genelinde bir yağ birikimi olur bundan liposuction yapılan bölgeler de ancak kendi payına düştüğü kadar etkilenir yeniden eskisi gibi bir birikim olması mümkün değildir. Vücuttaki yağ hücreleri 10 yaşına kadar çoğalır ve o yaştan sonra çoğalmaları durur yani yağ hücrelerinin çoğalma özelliği yoktur bu yüzden yağlar liposuction ile alındıktan sonra bu bölgelerde tekrar yağ birikimi olmaz. Vücut gelişip büyüdükçe ya da kilo alındığında yağ hücrelerinin içeriğindeki yağ depoları artıyor. Bir bölgedeki yağ hücreleri liposuction ile alınıp da sayıca azaltıldığı zaman kilo alınsa da alınan kilolar vücudun geneline dağılır o bölgede yağ hücrelerinin sayısı azaltıldığı için o bölgede yeniden birikim olmaz. Bu nedenle liposuction ameliyatı sonrası alınan sonuçlar son derece kalıcıdır

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Umut Topal Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)