Maden Suyu ve Soda

Yazar Olcay BarışDiyetisyen • 5 Mart 2019 • Yorumlar:

Soda: İçilebilir özellikteki bir suya karbondioksit ve bikarbonat ilave dilerek elde edilir ve gazlı içecekler sınıfında değerlendirilir.

Maden suyu: İçerdiği tüm mineraller ve karbondioksit gazı ile yer altındaki çatlaklardan yol bularak yeryüzüne çıkar ve tamamen doğal bir mineral deposudur. Bikarbonat, sülfat, klorür, flor, kalsiyum, magnezyum, demir ve sodyum gibi mineraller içerir. Yurtdışında mineralli su olarak bilinmektedir.

Ter, solunum, idrar ve spor ile kaybolan minerallerin takviyesi için su içmenin yanı sıra maden suyu içerek bu ihtiyacımızı karşılamış oluruz. Amerikan Obezite Birliği sağlıklı bireyler için günlük 500-600 mL tüketim belirlemiştir.

Maden suyu ve soda karşılaştırıldığında ikisinin de mideyi rahatlatma özelliği vardır, ancak sodanın başka bir işlevi yoktur, maden suyu aynı zamanda doğal bir mineral deposudur.

Maden Suyu ve Soda Arasındaki Fark

  • Doğal maden suyu mineralce çok zenginken soda doğal olarak mineral içermez. Yapay minerallerin vücuda katkıları sınırlıdır.

  • Maden suyunda karbondioksit gazı doğal olarak bulunurken sodaya daha sonradan eklenmiştir.

  • Maden suyunun içerdiği kalsiyum kemik yapısının, flor ise ağız ve diş sağlığının gelişmesinde son derece yararlıdır.

  • Gün içerisinde vücuttan çeşitli şekilde atılan su ve mineralleri yerine koymak için günde 1-2 şişe maden suyu içebilirsiniz.

  • Maden suyu menopoz sonrası kadınlar ve ileri yaşlardakilerin günlük kalsiyum gereksinimlerini karşılar. İçerdiği sülfat, bikarbonat iyonları sayesinde sindirim sistemi (mide ve bağırsaklar) ve boşaltım sistemi (böbrekler ve idrar yolları) fonksiyonlarını destekleyerek sağlıklı kılar.

Maden Suyu Tüketmemesi Gereken Kişiler

Fakat dikkat sodyum alımı kısıtlanması gereken böbrek hastaları, kalp hastaları ve hipertansiyon hastalarının maden suyunu tüketmemesi gerekir. Maden suyu seçimi yaparken düşük sodyum, yüksek magnezyum ve kalsiyum içerikli olanlar tercih edilmelidir. Bazı maden sularında sodyum miktarı da yüksek olabilir. Eğer tansiyon yüksekliği şikayetiniz varsa maden suları tüketmemeniz önerilir. Soyum miktarının yüksek olup olmadığını maden suyu etiketinden kontrol edebilirsiniz.

Maden suyu olarak satılan sodanın içerisine katılan doğal olmayan aromalar, tatlandırıcılar ve aşırı bikarbonat içeriği nedeni ile zararı görülebilmektedir. Bu yüzden her zaman için etiket okumaya dikkat edilmesi gerekir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)