Mangal Yapacaklar Dikkat!

Yazar Özden KaçarDiyetisyen • 18 Ekim 2019 • Yorumlar:

Sıcak havaların gelmesiyle birlikte pratik yemek seçeneklerine yönelir olduk. Hem güzel havaların tadını çıkarıp hem pratik bir şekilde yemek hazırlamak için mangal yapmak kurtuluş yolu adeta.. Fakat mangal yaparken dikkat etmemiz gereken çok önemli noktalar var. Gelin 10 adımda mangal yapma tekniklerine bir göz atalım;

  1. Etleri pişireceğiniz teli kuru soğan yardımıyla temizleyerek pişirme işlemine geçin. Böylece etlerin tele yapışmasını engellersiniz.

  2. Mangal yapacaksanız etinizi güvenilir yerlerden satın alın. Etin görünen yağlı kısmını yemeyin.

  3. Etler hızlı bozunmaya uğrayıp, kolay zehirleyen gıdalardır. Hazırlama ve pişirme tekniklerine dikkat etmeniz gerekir. Eti pikniğe giderken satın alırsanız buz kalıplarına sarılmayı ihmal etmeyin. Ayrıca dışarıda 2 saatten uzun süre çiğ halde bekletmemeye özen gösterin.

  4. Mangal ateşinde pişecek etler için kömürlerin tam yanmasını bekleyin, közden 15 cm uzakta kalacak şekilde pişirin. Yanan ateşte pişirilen etleri yemek ilerleyen dönemde yemek borusu kanserine davetiye çıkarır. 

  5. Alev görüp siyahlaşmış etlerde acrolein  maddesi oluşur. Acrolein, kansere neden olan bir maddedir.  Bu yöntemle pişirilen etlerin içi tam pişmediğinden zehirlenmelere yol açar. 

  6. Mangalda farklı et çeşitleri pişirilecekse birbirlerinden ayrı pişirilmelidir. Besinler birbirine temas ettiğinde bulaş yoluyla geçen bakteriler kaçınılmaz olur. Özellikle çiğ et üzerinde üreyen  zararlı bakteriler zehirlenmelere yol açar. Tavuk diğer et çeşitlerine göre daha geç pişer. Önce uzun pişen tavuk kanat ve tavuk butları pişirilmeli, daha sonra antrikot, pirzola, bonfile, köfte gibi et çeşitlerine geçilmelidir.

  7. Patates, patlıcan, domates, soğan gibi sebzelerde mangalda tercih edilebilir. Pişirmek için kullanılacak tel, etlerin piştiği tel ise, iyice temizlenmiş olmalıdır. 

  8. İçecek tercihinizi su, doğal sade maden suyu, ayran veya kefir gibi sağlıklı içeceklerden yana kullanın.

  9. Piknik alanları hareket etmek için mükemmel bir ortamdır. Yemek sonrası tempolu yürüyüşler yapmayı, doğanın tadını çıkarmayı ihmal etmeyin. İş stresini hesaba katacak olursak açık hava stres atmaya birebir gelecektir.

  10. Piknikten döndüğünüzde hafif bir akşam yemeği ile gününüzü sonlandırın. 4 saatten uzun süre bir şey yememek metabolizmanızı yavaşlatır. Zeytinyağlı sebze yemeğinin yanında protein kaynağı yoğurt yiyerek günü sağlıklı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)