Manometre Nedir?

Yazar Turan Çalhan • 12 Mart 2024 • Yorumlar:

Manometre yemek borusu (özofagus) ve makat bölgesinde (anorektal) bazı tıbbi rahatsızlıklar için tanısal amaçla kullanılan yüksek teknoloji ürünü bir cihazdır.

Manometre normalde sıvı ve gaz kaynaklı basınçları ölçen bir cihazdır ve bu amaçla sanayide kullanılmaktadır. Ancak tıpta kullandığımız ayrı bir şekil olup özünde yemek borusu ve makat bölgesindeki basınçlar, duvar hareketleri, organların fizyolojik hareketleri gibi sofistike şeyleri tanımamıza yardım eder. Dolayısıyla yemek borusu ve makat bölgesinde normalden sapan durumlar Manometre ile ölçülebilir ve tanı alıp tedavi edilebilir.

Manometre Nasıl Yapılır?

Manometre yüksek teknoloji sonucu üretilmiş ince bir kablo şeklindedir. Kablo üzerinde yüksek çözünürlüklü basınç sensörleri mevcuttur. Yemek borusu ve makat manometresi şeklinde iki ayrı çeşidi vardır.

Yemek Borusu Manometre Nasıl Yapılır?

Yemek Borusu Manometre (özofagus manometre) için hasta randevu saatinde en az 8 - 10 saatlik açlık ile gelir. İşlem öncesinde hasta muayene edilir, işlem için onayı alınır, sahip olduğu hastalıklar ve kullandığı ilaçlar gözden geçirilir. Engel bir durum olmaması durumunda burun ve boğaz lokal uyuşturucu ile uyuşturulur ve manometre kablosu burundan yemek borusuna gönderilir, uygun yerleştirme sonrası ölçümler alınır. İşlem sırasında hastaya sıvı ve katı yutmalar yaptırılır ve ölçüm alınır. İşlem takriben yarım saat sürer daha sonra kablo çıkarılır ve hasta normal hayatına devam eder, hekim verileri inceleyip rapor yazar.

Makat Manometresi (Anal Manometre) Nasıl Yapılır?

Makat Manometresi (Anal Manometre) için yemek borusu manometresinden farklı olarak yarım bağırsak temizliği gerekir. Hasta bağırsak temizliği için işlemden önce lavman yaptırır. İşlem öncesi hasta muayene edilir, hastalıkları ve kullandığı ilaçlar gözden geçirilir, onayı alınır. Engel bir durum yoksa işlem yapılır. Hasta randevu saatine lavman kullanıp bağırsak temizliği yaparak gelir. Ucunda balon bulunan manometre kablosu jel ile uyuşturma sonrası makattan 7-8 cm içeri sokulur, uygun pozisyon verilir ve işlem başlatılır. İşlemde hastaya sıkma, ıkınma ve öksürme yaptırılır ve ölçümler alınır.

Hastada aşırı makat sıkması veya dışkı kaçırma gibi durumlar rahatlıkla teşhis edilir. Ayrıca kablonun ucundaki balon şişirilerek bağırsağın son kısmının sinirsel durumu ve hissi ölçülür. İşlem yaklaşık yarım saat sürer sonra kablo çıkarılır, hasta normal gününe devam eder, hekim verileri inceleyip rapor yazar.

Manometre Hangi Durumlarda Yapılır?

Yemek Borusu Manometresi en sık akalazya hastalığı, yemek borusu spazmı, yemeklerin yemek borusunda takılması ve reflü ameliyatı öncesi yemek borusunu değerlendirme amacıyla yapılmaktadır.

Makat Manometresi (Anal Manometre) en sık aşırı makat sıkması, makat çatlağı, kabızlık (dissinerjik defekasyon), Hırschprung hastalığı, dışkı kaçırma ve makat gevşekliği şüphesi durumlarında yapılmaktadır.

Manometre Zararlı Mıdır?

Hem yemek borusu manometresi hem de makat manometresi işlemleri kolay yapılabilen ve tıbbi riski düşük işlemlerdir. Yemek borusu manometresi sırasında kablo takılırken öğürme, geğirti ve kusma olabilir, ancak bu şikayetler %5-10 hastada gözlenir. Makat manometresi sırasında kayda değer yan etki görülmez. İşlem sonrası hastalar günlük işlerine devam ederler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Turan Çalhan Gastroenteroloji, İç Hastalıkları Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)