Ph Metre Testi Nedir?

Yazar Turan Çalhan • 9 Şubat 2024 • Yorumlar:

Ph Metre Testi reflü hastalığını (gastro-özofagial reflü hastalığı-GÖRH) incelemek ve teşhis etmek için kullanılan özel bir tıbbi cihazdır. Reflü hastalığı mide içeriğinin yemek borusuna kontrolsüz geri gelmesi ile yanma ve yemek borusuna acı su gelme gibi şikayetlere sebep olan bir hastalıktır. Ph Metre Testi reflü hastalığında mideden yemek borusuna geri kaçak yapan içeriğin analizini yapar, asit mi safra mı olduğunu ölçer. Ph Metre Testi bunun yanında yemek borusuna geri gelen sıvının sıklık ve derecesini de ölçer.

Ph Metre Testi Nasıl Yapılır?

Ph Metre Testi bu konuda özel eğitim almış doktorlar tarafından uygulanır. Ülkemizde sıklıkla kullanılan ve olumlu sonuçlar elde ettiğimiz iki çeşidi mevcuttur.

Birincisi kablolu ph metre testidir. Bu testte hasta aç karına kliniğe gelir. Hekim ince ve yüksek teknoloji ürünü olan kabloyu burundan yemek borusuna gönderir, yerini sabitler ve burna bant ile tespit eder. Ph Metre Testi kablosunun bir ucu yemek borusunda diğer ucu cihaza takılıdır. İşlem 24 saat sürer ve bu süre boyunca yemek borusuna geri gelen sıvı-gaz veya katı içeriğin analizi kaydedilir. Hasta 24 saat boyunca günlük işlerine devam eder, normalde olduğu gibi yer ve içer. 24 saat sonra kablo çıkarılır ve kayıt cihazındaki bilgiler bilgisayara nakledilir ve inceleme yapılır. Kablolu Ph Metre Testi oldukça güvenilir olup önemli bir yan etkisi yoktur.

İkinci Ph Metre Testi kablosuz veya kapsül ph metre olarak adlandırılmaktadır. Bu Ph Metre Testi anestezi altında hastanede yapılır. Hasta aç karına endoskopi bölümüne alınır, uyutulur ve normal endoskopi işlemi uygulanır. İşlemin sonunda yemek borusunun alt kısmına özel bir cihaz aracılığı ile ph metre kapsülü yemek borusu iç derisine yapıştırılır. Yemek borusundaki kapsül 3-4 gün boyunca ölçüm yapar ve bilgileri bluetooth aracılığı ile dışardaki cihaza aktarır. 3-4 günlük ölçüm alındıktan sonra hekim bilgileri inceler, kapsül ise bir hafta içinde kendiliğinden mideye düşer ve dışkı ile zararsız bir şekilde atılır. Kapsül Ph Metre Testinde kapsülün yapıştığı yerde hafif ağrı olabilir, bunun dışında önemli bir yan etkisi yoktur.

Ph Metre Testi Kimlere Yapılır?

Ph Metre Testi reflü hastalığı şüphesi olan hastalara uygulanır. Bunun dışında tipik olmayan reflü yakınmaları olanlar, reflü veya mide fıtığı nedeniyle ameliyat olmayı düşünenler, safra reflüsünden şüphe duyulan durumlarda, reflü hastalığında verilen ilacın veya yapılan ameliyatın başarılı olup olmadığını test etme gibi birçok durumda Ph Metre Testi uygulanabilir.

Ph Metre Testinin Yan Etkileri Nelerdir?

Hem kablolu hem de kablosuz (kapsül) Ph Metre Testleri uzman bir el tarafından yapıldığında oldukça güvenilir testlerdir. Hasta takılan kabloyu veya kapsülü hafif hissedebilir, bazı hastalarda kablo takılma sırasında hafif öğürtü olabilir, bazen kapsül yerinde hafif ağrı hissedilebilir. Ancak bunlar minimal riskler olup genelde testler rahatlıkla uygulanabilir testlerdir. İşlem öncesinde hasta ve hekim arasında ayrıntılı bir görüşme olmalı ve hastanın muayenesi, tıbbi hastalıkları ve kullandığı ilaçlar not edilmelidir.

Ph Metre Testi Sonuç

Ph Metre Testi gastroözofageal reflü hastalığının teşhisi ve tedavi planlamasında önemli bir araçtır. Bu cihaz, hastanın mide içeriğine maruziyetini belirleyerek, doktorlara doğru ve etkili bir tedavi planı oluşturmada yardımcı olur. Ayrıca, hastanın semptomları ile asidik maruziyet arasındaki ilişkiyi anlama konusunda klinik doktorlara önemli bilgiler sağlar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Turan Çalhan Gastroenteroloji, İç Hastalıkları Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)