Crohn Hastalığı

Yazar Turan Çalhan • 21 Ocak 2024 • Yorumlar:

Crohn Hastalığı Nedir?

Crohn Hastalığı, bağırsaklarda yara ve iltihap oluşumu ile giden kronik bir hastalıktır. Hastalık ağızdan makata kadar tüm bölgeleri etkileyebilir, ancak en çok ince bağırsağın son kısmı olan ileum bölümünde kendini gösterir.

Crohn Hastalığı Neden Oluşur?

Crohn Hastalığının kesin sebebi bilinmemekle birlikte, genetik faktörler, sigara kullanımı, kötü beslenme ve bağışıklık sisteminin düzensiz çalışması gibi çevresel faktörlerin hastalığa eğilim oluşturabileceği düşünülmektedir. Ayrıca, gelişmiş toplumlarda ve şehirlerde yaşayanlarda, yapay ürün kullanımı ve stresin artışıyla hastalığın sık görüldüğü belirtilmektedir. Organik beslenen köylerde yaşayanlarda ise Crohn Hastalığı daha az görülme eğilimindedir.

Crohn Hastalığı Belirtileri

Crohn Hastalığı, ağızdan makata kadar her yeri tutabildiği için belirtiler değişkenlik gösterebilir. Mide ve üst ince bağırsak tutulumunda ana şikayetler mide ağrısı, şişkinlik, bulantı, kusma, kansızlık ve vitaminsizlik olarak ortaya çıkar. İleum ve kalın bağırsak etkilenirse, karın ağrısı, ishal, bağırsak tıkanıklığı, bağırsak delinmesi, bağırsak yapışıklığı, kilo kaybı ve kansızlık gibi belirtiler görülebilir.

Crohn Hastalığı Teşhisi ve Tedavisi

Crohn Hastalığı teşhisi için hasta, gastroenteroloji uzmanı tarafından detaylı bir muayene ile değerlendirilmelidir. Kan tahlilleri, ultrason ve tomografi gibi görüntüleme yöntemleri genelde yapılır, daha sonra endoskopi ve kolonoskopi gibi tetkikler ve bağırsaktan alınan parçanın patolojisi le teşhis konulabilir. Tedavi, ağızdan alınan ilaçlar, deri altına uygulanan iğneler ve damardan yapılan ilaçlarla gerçekleştirilir. Ancak bazı durumlarda ameliyat gerekebilir.

Crohn Hastalığı Takibi

Crohn Hastalığı, gastroenteroloji uzmanı tarafından düzenli olarak takip edilmelidir. Hasta, hastalığın ilerlemesi hakkında bilgi sahibi olmalı ve gereksiz ilaç ve cerrahi müdahalelerden kaçınmalıdır. Hastalığın üzerinden 8-10 yıl geçtikten sonra, kolon tümörü riskini değerlendirmek amacıyla yıllık kolonoskopi yapılmalıdır.

Sonuç

Crohn Hastalığı, ömür boyu sürebilen bir hastalıktır, bu nedenle hastalar tedavi ve takiplerini düzenli olarak yapmalı ve geleceğe kendilerini taşıyabilmeyi hedeflemelidirler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Turan Çalhan Gastroenteroloji, İç Hastalıkları Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)