MANUEL TEDAVİ

Manuel tedavi; bazı hastalıklarda tedavide elleri kullanma yöntemidir.
Hastanın anatomik yapısına ve hastalığına uygun bastırma, gerdirme, çekme işlemlerini içerir. Omurga hastalıklarında sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle bel fıtığı, boyun fıtığı, mekanik bel ağrılarında etkili olmaktadır.
Kliniğimizde özellikle BEL FITIĞI , BOYUN FITIĞI HASTALARINDA ve bel fıtığını taklit eden EKLEM BLOKAJINDA manuel tedavi uygulaması yapmaktayız.
 
TEK SEANSTA İYİLEŞME SAĞLANABİLİR 
 
Günümüzde her türlü bel ağrısına "bel fıtığı" demek alışkanlık haline gelmiştir. Oysa bel ağrısının çok çeşitli sebepleri bulunmaktadır.Çok bilinmeyen ağrı nedenlerinden birisi de "eklem blokajı" dır. Özellikle sakroiliak eklem dediğimiz leğen kemiği ile kuyruk sokumu kemiğinin yapmış olduğu eklemde ve omurgaların birbirleri ile birleşme yerlerinde bulunan eklemlerde sık görülür. Çok şiddetli bel ağrısı ile seyrederler. Hastalar sedyede bile gelebilirler. Bu bel ağrılarını bel fıtığı ağrısı ile karıştırmamak için hekimin çok dikkatli bir muayene yapması gerekmektedir. Şayet "eklem blokajı" tespit edilirse, manuel tedavi yöntemleri ile bir seansta bile tedavi edilebilme imkanı bulunmaktadır.

ÜZÜLEREK SÖYLEMELİYİM Kİ, BİR ÇOK EKLEM BLOKAJI OLAN HASTAYA BEL FITIĞI DENİLMEKTE VE HATTA AMELİYAT BİLE YAPILMAKTADIRLAR.
Oysa basit bir manuel tedavi seansı ile hastanın iyileşme şansı bulunmaktadır. Bu nedenle bel ve bacak ağrısı çeken hastaları tekrar uyarmak istiyorum.
1-Her bel ve bacak ağrısı bel fıtığından olmaz
2-Size önerilen ameliyat önerisini hemen kabul etmeyin. Tüm ameliyatsız tedavi yöntemlerini deneyin. Sonunda mecbur kalırsanız ameliyat olun.
Manuel tedavi çok eski tarihlerden beri uygulanmakta olan bir tedavi yöntemidir.
 
DİKKAT!!!

  • Manuel tedavi, kırıklarda, eklemlerin romatizmal hastalıklarında, eklem iltihaplanmalarında, ilerlemiş kemik erimesi (Osteoporoz) olan hastalarda uygulanmaz.
  • İleri yaşlardaki hastalarda ise çok dikkatli uygulanması gerekir. 
  • Ayrıca,kan sulandırıcı ilaçlar (Aspirin,coumadin vb) kullanan hastalarda da mecbur kalınmadıkça uygulanmamalıdır. 
  • Manuel tedavi de ortalama 7 seansta iyileşme sağlanır. Kronik vakalarda ise 10-20 seans arasında iyileşme olabilir.  

Kliniğimizde bel ve boyun fıtığının ameliyatsız tedavilerinde kullanmaktayız. Bazı vakalarda tek başına uygulanır. Ancak, bazı vakalarda da diğer tamamlayıcı tıp yöntemleri ile birlikte kullanılabilir. Mesela; sülük tedavisi, ozon tedavisi ve kök hücre tedavisi gibi.

 
Dikkat: Manuel tedavi MASAJ DEĞİLDİR. Tıp doktorları veya fizyoterapistler tarafından uygulanan bir tedavi yöntemidir. Özellikle eklemleri fizyolojik sınırlarına kadar çalıştırma işlemi olup BİR TIBBİ MÜDAHALEDİR.
Masaj ise; deri, kaslar, dolaşım ve lenf sistemlerinin mekanik olarak uyarılması sonucu uygulama bölgesinde kan dolaşımını artırmaya ve kasılan adale sisteminde rahatlamayı sağlamaya , ağrıları azaltmaya ,belirli bölgelere yapılan basılar sonucunda rahatlamayı sağlayan bazı hormonları artırmaya yönelik bir işlemdir.

Masaj; masör belgesi alan kişiler  tarafından uygulanabilir. Masör belgesi  ilk okul mezunu olan, 18 yaşını bitirmiş ,isteyen ve kabiliyeti olan herkes tarafından , Milli Eğitim Bakanlığı kontrol ve izni ile düzenlenen birkaç aylık kurslar sonucunda alınabilen bir belgedir.

Bu nedenle; masör belgesi olan kişilerin tıbbi tedavi yapmaya yönelik ehliyet, bilgi ve becerilerinin olmadığı konusunda ve yaptıkları işlemlerden tıbbi olarak sorumlu olmadıklarını özellikle hatırlatmak isterim.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serhat Duruhan Beyin Ve Sinir Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)