Masterchef Yaptırırken Yedirtiyor Mu?

Yazar Merve BirdalDiyetisyen • 24 Ağustos 2020 • Yorumlar:

Televizyon karşısında akşam saatlerinde henüz yemekten yeni kalkmış olmanıza rağmen yemek programlarını gördüğünüzde acıktığınız oluyor mu?

Dumanı üzerinde ızgara etler, çıtır çıtır gözüken atıştırmalıklar, renkleriyle mest eden meyve, sebzeler ve yumuşacık çikolatalı tatlılar… Son zamanların en çok izlenen programlarından biri olan Masterchef Türkiye de bu tür tablolarla çokça karşılaşıyoruz. Henüz yeni yemek yemiş olmamıza rağmen veya aslında doymuş olduğunuzu bildiğimiz halde böyle bir görüntü karşısında neden acıkıyoruz?

İşte bu sorunun beslenme biliminde bir cevabı mevcut! Adı ‘sefalik faz’. Sefalik faz; besinlerin görünmesi, koku ve tatlarının algılanması hatta besinin düşünülmesiyle bile ortaya çıkabilen ve mide salgılarını arttıran bir fazdır.

Kısaca bir yemek programında çekici bir yemek görünce, bir fırının önünden geçerken sıcak ekmek kokusu aldığımızda ya da çok sevdiğimiz bir yiyeceği düşünürken devreye giren bu fazla birlikte sindirim sistemimiz aktive olmuş oluyor ve midenen salgılanan hormonlar ve enzimler bizi acıktırıp, yeme davranışına yöneltiyor.

Bu durum insan fizyolojik sisteminin doğal bir parçası olup, değiştirilmesi mümkün değildir. Peki bu durumda neler yapabiliriz?

İlk ve en kolay yöntem sakız çiğnemektir. Kalorisi olmayan sakızı çiğneyerek yeme isteğimizi baskılamış oluruz. Yine kalorisi düşük olan salatalık gibi ürünleri tüketerek hem midemize besin göndererek mide doygunluğunu sağlamış hem de az kalori alarak kilomuzu korumuş oluruz. Tabii ki en sağlıklı yöntemlerden bir diğeri de televizyonunuzu kapatarak temiz havaya bir yürüyüşe çıkmak olacaktır. Eğer kendimizi tutamıyor ve yiyorsak yediğimiz yiyecekleri uzun süre çiğneyip yavaş yemeye dikkat etmeliyiz. Doygunluk hormonunun beyne ulaşıp doygunluk sinyali oluşturması için gereken zaman 20 dakikadan fazladır. Bu sürede ne kadar yavaş yersek doygunluk sinyalimiz oluşuna kadar o kadar az kalori almış oluruz. En şaşırtıcı yöntemlerden biri daha var ki o da mavi tabak kullanmak. Mavi iştahımızı baskılayan bir renktir. 

Eğer yeme durumunda kontrol sağlayamazsanız bir psikoloğa ve kilo alma durumunuz sağlığı bozacak ölçüde ilerliyorsa diyetisyeninizden yardım alabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)