Meme Ağrısı & Meme Kanseri ve Mastitler

Yazar Gül DağlarGenel Cerrah • 4 Temmuz 2018 • Yorumlar:

Meme ağrısı, meme kanserinin nadir bir belirtisidir. Ancak meme ağrısı nedeniyle başvuran bireyin öncelikle eşlik eden başka yakınması olup olmadığı sorgulanmalıdır. Özellikle meme muayenesi yapılmalı ve bir kitlenin ağrıya eşlik edip etmediği ortaya konmalıdır. Bunun için bireyin yaşına ve aile öyküsüne göre ek tetkik istenebilir.

Meme ağrıları kilo değişiklikleri, hormonal değişiklikler, uygun olmayan sütyen bedeni, sigara, tiroid hastalıkları gibi birçok nedenle olabilir. Adet düzeni ile ilgili olan periyodik ağrılar birçok kadın için problem oluşturmaktadır. Önemli olan hangi ağrının araştırılması gerektiğini saptamaktır.

Kanser normal hücre büyümesini ve bölünmesini kontrol eden genlerde oluşan anormal değişiklik veya mutasyon sonucu gelişir. Normal düzende vücudumuzdaki hücreler belli bir döngüde yenilenir. Sağlıklı hücreler yenilerinin yerini alır. Bu kontrol mekanizması bozulduğunda sürekli hücre çoğalması ve sonucunda tümöral oluşum gerçekleşir. Bu tümöral oluşum iyi huylu veya kötü huylu olabilir.

Meme kanseri süt üreten lobüllerde veya süt kanallarında mevcut hücrelerde başlayabilir. Zamanla tümöral hücreler komşu sağlıklı dokuyu içine alarak büyür. Erken tanı almazsa kan ve lenf damarlarını da tutarak ilerlemesini sürdürür. Önce koltuk altı lenf bezlerine daha sonra da uzak organlara yayılabilir.

Meme kanserlerinin %85-90’ ı kendiliğinden oluşur. Bu kanserler yaşla beraber oluşan değişiklikler ve kişisel risk faktörlerinin etkileriyle olur. Kişisel risk faktörleri alkol, sigara, aşırı kilo, bol şekerli beslenme olabilir. Bu kanserlerin dışında %5-10 anne veya babadan genetik geçiş yoluyla meme kanseri gelişimi olabilir.

Kronik abselerin emzirme ile ilişkisi yoktur. Süt kanallarının aralıklı olarak tıkanması sonucu abse oluşur. Bunun tekrarlaması sonucu süreğen bir hal alır. Sinüs oluşumu, meme başı çevresinde dışa açılan ağızlar, akıntı, renk değişimi görülebilir. Bu abselerin kronikleşmesinden sigara sorumlu tutulmaktadır.

Tedavisinde basit drenaj yöntemleri kullanılır. Ancak geçici çözümdür. Tutulan süt kanallarının cerrahi olarak çıkarılması daha kalıcı bir çözümdür.

NEDENİ BİLİNMEYEN KRONİK MASTİTLER (İdiopatik granulomatöz mastit)

Nedeni bilinmeyen bakteriyel abseyi veya kanseri taklit eden kronik iltihabi bir meme hastalığıdır. Meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, ısı artışı, yer yer dışa açık yaralar ile seyreder.

Öncelikle abse hali antibiyotik ile yatıştırılmalı ve görüntüleme tetkikleri ile hastalığın yaygınlığı ortaya konmalıdır. Genellikle memenin birden fazla kadranını içine alır. İnfeksiyon hali yatışınca kalın iğne biyopsisi ile doku tanısı konmalıdır. Doku tanısı ile hem kanser tanısı ekarte edilir hem de kronik infeksiyon nedeni ortaya konabilir.

İdiopatik granulomatöz mastitlerde etken olarak tüberküloz veya sarkoidoz da ekarte edilmelidir. Bu tanıları alan olgularda tedavi planı değişecektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)