Meme Büyüklüğü Nedeniyle Oluşan Kamburluk ve Omuz Ağrılarının Tedavisi

Yazar Gül DağlarGenel Cerrah • 22 Mart 2019 • Yorumlar:

Kadınlarda oluşan boyun ve sırt ağrılarının özel nedenleri olabilir. En sık rastladığımız kamburluğa kadar giden, duruş bozukluğuna da yol açan meme büyüklüğü ‘’makromasti’’ dir.

Meme bez yapısının fazlalığı veya yağ doku fazlalığı meme boyutunun büyük olmasına yol açabilir. Bazen her iki faktör de etkilidir. Kişi aşırı kilolu değilse ve hormonal bir bozukluğu yoksa meme büyüklüğünün yapısal olduğu düşünülür. Genetik faktörler etkili olabilir. Meme boyutunun anormal büyük olmasına kadınlarda makromasti, erkeklerde jinekomasti denir.

Her kadının meme boyutu belli dönemlerde artış gösterebilir. Örneğin ergenlik, gebelik, aşırı kilo aldığı dönemler ve hormonal tedavi aldığı dönemlerde geçici olarak büyüyebilir. Ancak böyle bir sebep yokken var olan meme büyüklüğü şiddetli boyun, omuz ve sırt ağrılarına yol açar. İlerleyen zamanlarda boyun fıtığı, sırtta kamburlaşma, hatta renk değişikliği ve yumrulaşma gözlenebilir.

Meme boyutları her bir meme için 500 gramdan daha fazla ise tıbbi olarak meme küçültmeden kişi fayda görebilir. Meme küçültme ameliyatları sonrası duruşta düzelme ve boyun-sırt ağrılarında azalma gözlenir.

Meme küçültme ameliyatı planlanan hastanın mümkünse emzirme dönemi bitmiş olmalıdır. Operasyon sonrası süt kanallarının seyri değişebileceğinden emzirme sorunları gözlenebilir. Bilinmesi gereken diğer konu meme küçültme operasyonlarından sonra aşırı kilo alımı olursa memeler eskisi kadar olmasa da tekrar büyüyebilir.

Meme küçültme ameliyatı ile meme kanseri gelişim riski arasında bir ilişki yoktur. Meme küçültme operasyonu öncesi hastanın yaş grubuna göre meme görüntüleme testleri yapılmalıdır. Testler normal olsa bile operasyonda çıkarılan fazla meme dokusuna patolojik inceleme mutlaka yapılır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)