• Ana Sayfa
  • Genel Cerrahi
  • Obezite Cerrahisinde Güvenliği Artıran Önemli Bir Adım: Ameliyat Sırasında Endoskopi - Op. Dr. Vahit Mutlu
Makaleler 03/03/2026

Vahit Mutlu Genel Cerrahi
Vahit Mutlu
Genel Cerrahi

Ameliyat Sırasında Endoskopi Nedir?

Endoskopi, ucunda kamera bulunan ince bir cihazla mide ve sindirim sisteminin görüntülenmesidir.

İntraoperatif endoskopi ise bu işlemin ameliyat esnasında yapılmasıdır. Böylece:
• Midenin içi doğrudan görüntülenir
• Olası darlık veya kaçak riski kontrol edilir
• Mide boş olup olmadığı değerlendirilir
• Cerrahi plan gerektiğinde anında değiştirilebilir

Bu yaklaşım, ameliyatın güvenliğini artırmayı amaçlar.

Neden Bu Kadar Önemli?

Obezite ameliyatlarından önce hastaların belirli bir süre aç kalması gerekir. Bunun nedeni:
• Midenin boş olması
• Kusma ve mide içeriğinin solunum yollarına kaçma riskinin azaltılması
• Ameliyat güvenliğinin sağlanması

Ancak bazı durumlarda, hastalar açlık kurallarına uymayabilir ya da mide beklenildiği kadar boşalmamış olabilir.

Yaptığımız çalışmada 372 hastayı değerlendirdik. Ameliyat sırasında yapılan endoskopi sayesinde:
• 2 hastanın ameliyatı iptal edildi
• 2 hastanın ameliyatı ertelendi
• 2 hastada ise ameliyat yöntemi değiştirildi

Bu sonuçlar, küçük gibi görünse de hayati öneme sahiptir.

Ameliyatı Neden İptal Ettik?

İki hastamız, ameliyattan hemen önce yemek yemişti.

Bu durum:
• Anestezi sırasında ciddi risk oluşturur
• Ameliyat sonrası süreci yönetme konusunda soru işareti yaratır

Bu nedenle ameliyatlarını iptal ettik. Çünkü obezite cerrahisi sadece teknik bir operasyon değildir; aynı zamanda disiplin, uyum ve yaşam tarzı değişikliği gerektirir.

Ameliyat Yönteminin Değiştirildiği Hastalar

Bazı hastalarda mide boşalmasında sorun ve reflü benzeri şikayetler tespit edildi.

Bu durumda tüp mide yerine bypass ameliyatı tercih edildi.

Yani endoskopi sayesinde, hastaya en uygun ameliyat yöntemini anında belirleme şansı elde edildi.

Güvenlik Her Şeyden Önce Gelir

Obezite cerrahisi sayısı arttıkça, özellikle yurt dışından gelen hastalarda ameliyat sonrası takip zorlaşabilmektedir. Bu nedenle ameliyat sırasında alınan her ek güvenlik önlemi büyük önem taşır.

Ameliyat sırasında yapılan endoskopi:
• Olası komplikasyonları azaltabilir
• Cerrahi hataları erken fark etmeyi sağlar
• Hastaya özel karar verilmesine yardımcı olur
• Uzun vadede daha güvenli sonuçlar sağlayabilir

Sonuç Olarak

Çalışmamız, bu yöntemin:
• Cerrahi planı değiştirebildiğini
• Riskli hastaları erken dönemde tespit edebildiğini
• Güvenliği artırdığını

göstermektedir.

Obezite cerrahisinde başarı sadece kilo kaybı değildir.
Gerçek başarı, hastanın güvenliğini en üst düzeyde sağlayarak doğru ameliyatı doğru hastaya uygulamaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.