Meme Estetiği

Meme Büyütme Ameliyatı

Meme Büyütmede Kişiye Özel Farklı Yöntemler Nelerdir?

Meme Büyütme ameliyatı sadece hacimsel büyütme değil, meme şeklinin ve konumunun da değiştirilmesini içerir. Meme büyütmede kullanılacak yöntem ve protez hastanın göğüs duvarı yapısı ve meme dokusu özellikleri yanı sıra hastanın ameliyat sonrası meme şekli ile ilgili beklentileri dikkate alınarak seçilmeli, ideal bir meme yapısı oluşturmak amaçlanmalıdır. Büyütme amacıyla sıklıkla kullanılan silikon meme protezleri yanı sıra kişiden liposuction ile alınan yağların memeye enjeksiyonu’ndan da yararlanmaktayız. Meme büyütmede protezin kas zarı altına yerleştirilmesi, doğal bir meme görünümü kazandırmaktadır. Meme üst ve iç kısımlarında doku azlığı belirgin olan kişilerde yağ enjeksiyonlarının eklenmesi ile sonuçlar daha tatmin edici olmaktadır. Ancak yeterli yağ dokusu bulunmayan ya da yağ enjeksiyonunu tercih etmeyen hastalarda, koltuk altından girilerek, kas ve kas zarı altı plana protez yerleştirilebilir. Böylece protezin yeterli doku ile örtülmesi ve meme üst kısmının daha dolgun bir görümüm kazanması mümkün olmaktadır. Memesinde sarkma olmayan ve memesinde iz istemeyen ya da iz problemi yaşayan hastalarda koltuk altı kesisi ideal bir yaklaşım olacaktır. Belirgin meme sarkması (meme pitozu) olan hastalarda ise meme başından yapılan kesiden girilerek, meme başı yukarı taşınabilmekte, aynı seansta protez de yerleştirilerek yeniden şekillendirme ile dik bir meme yapısı sağlamaktayız. Bu giriş yolunda da protez fasya altına yerleştirilebilmekte ve doğal bir meme şekli sağlanabilmektedir. Hem memenin dikleştirildiği hem de protez yerleştirilen bu işleme Büyütme Mastopeksi ameliyatı denir. Hasta için dikkat edilmesi gereken önemli bir konu da, yöntemi uygulayacak cerrahın tecrübesidir. Ameliyat olmak isteyen kişilerin iyi araştırıp, ikinci görüş almasında fayda vardır.

Meme Küçültme Ameliyatı

Sarkık ve büyük memeleri küçülterek ve dikleştirerek estetik bir görünüme kavuşturmak için yapılan cerrahi işlemdir.Meme küçültme ve dikleştirme ameliyatında, çıkan fazlalık dokunun dışında kalan ve korunan doku üzerinde meme başı korunarak yeni yerine taşınır, bu kalan doku ile de meme şekillendirilir. Ameliyattan sonra kan toplanmaması için dren yerleştirilir, sütyen takılır. Drenler genellikle 2-3. gün alınır. Bir hafta istirahat önerilir.

Meme Dikleştirme Kimlere Uygulanır?

Meme ucunuz ve meme alt çizginizi değerlendirerek memelerinizde sarkıklık olup-olmadığını anlayabilirsiniz. Meme ucunun meme alt çizgisinin üzerinde olması ideal bir durumdur. Meme pitozu dediğimiz memenin (meme başının) sarkıklık durumu genellikle dört gruba ayrılır. Meme başı, meme altı çizgisinin hizasında yada 1cm kadar altında ise hafif; meme altı çizgisinden 1-3cm kadar aşağıda ise orta, 3cm'den daha altta yerleşmişse ağır pitoz olarak değerlendirilir. Yalancı pitoz ise; meme başı normal meme alt çizgisinin üzerinde yerleşmiş ancak memenin tabanı sarkmış olarak görülür. Memeler yapısal olarak bir neden olmadan sarkık olabileceği gibi, kilo alıp-verme, doğum yapıp emzirme, yaşa bağlı olarak yer çekiminin etkisiyle de zaman içinde sarkabilir. Meme dokusunda gevşeklik ve sarkma olan, ancak meme büyüklüğü fazla olmayan kişilerde meme dikleştirme ameliyatı planlanabilir. Mastopeksi veya meme toparlama ameliyatı olarak bilinmektedir. Fazla cilt dokusu çıkartılarak meme başı yukarıya, olması gereken yere taşınır ve meme dokusu şekillendirilerek yukarıya iç dikişlerle asılır. Bazı kişilerde meme dokusu çok gevşek ve şekillendirme sonrası yeterli hacim ve şekil sağlanamayacağı düşünülüyorsa, ameliyatta meme protezi de yerleştirilerekBüyütme Mastopeksi adı verilen ameliyat uygulanabilir. Böylece daha güzel şekil ve kıvamda, kalıcılığı daha uzun sürecek bir meme yapısı elde edileblmektedir. Ameliyat sonrası genellikle meme başı çevresi ve oradan meme altına uzanan tek bir çizgi şeklinde iz kalmaktadır. Memede cilt fazlalığı aşırı değilse, meme başı yukarı taşınır ve sadece meme başı çevresinde iz kalacak şekilde Büyütme Mastopeksi ameliyatı yapılabilir.

Meme Küçültme Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılabilir?

Aşırı büyük memeler her yaşta problem olabilir. Ergenlik döneminde memelerin gelişmesiyle, aşırı büyük memeler nedeniyle ortaya çıkan sorunlar yaşanmaya başlar. Bu durum hem fiziksel hem de psikolojik yönden kişinin hayatını zorlaştırmaktadır. Bazı kişilerde doğum sonrası büyük memelerin sarkmasıyla problem daha da artar. Yaşın ilerlemesiyle de aşırı büyük memesi olan kişilerde sırt ağrıları ve meme altındaki dermatozlar giderek daha fazla sorun olmaya başlar. Aşırı büyük memelerde yapılacak olan küçültme, yeniden şekillendirme ve konumlandırma ameliyatı ile meme dokusunun azaltılmasının yanı sıra, meme yukarı doğru taşınarak sarkıklık da hastayı rahatlatacak şekilde giderilmiş olur. Meme küçültme ameliyatı meme büyüklüğü ve verdiği rahatsızlık dikkate alınarak, ergenlik döneminin tamamlanmasından itibaren her yaşta yapılabilir. Böylece hasta hem psikososyal yönden, hem de fiziksel olarak sağlıklı bir yaşam sürebilir.

Meme Küçültme Ameliyatından Sonra İz Kalır mı?

Meme küçültme ameliyatından sonra diğer tüm ameliyatlarda olduğu gibi iz kalmaktadır. İzlerin şekli ve yerleşimi meme küçültmede kullanılan yönteme göre değişmektedir. Ameliyat sonrası, meme başı etrafında ve meme başından aşağıya uzanan ters T, L ya da I şeklinde izler kalabilir. Meme başı halkası çevresinde kalan iz renk değişimi bölgesinde olduğundan çok belirgin olmaz, oradan aşağıya doğru bir iz uzanacaktır. Meme altındaki iz ise önden bakılınca gizlenmiş olur. Bazı kişilerde yara iyileşirken aşırı doku gelişmesine bağlı belirgin iz oluşumu veya keloid (izin kabarması, kaşınma ve kızarması) dediğimiz durumlar meydana gelebilir. Buna eğilimi olan hastalarda daha dikkatli olunmalı ve ameliyat sonrasında önlem alınmalıdır. Memenin şekli estetik görünümünde en önemli unsurdur. Memenin yuvarlak kavisli ve meme başlarının kalkık görünmesi, yandan bakıldığında meme başının altında kalan kısmının, üstünde kalan kısımdan daha fazla olması meme estetiğinde istenen sonuçtur. Ortaya çıkacak güzel bir meme şekli, izleri daha az dikkat çekici hale getirebilir.

 Meme Küçültme Ameliyatlarından Sonra Emzirmek Mümkün mü?

Meme küçültme ameliyatlarının emzirmeyi olumsuz yönde etkilediğine dair net bir bilimsel bir çalışma yoktur. Meme başı, meme küçültülürken kan akımı bozulmayacak şekilde bir doku üzerinde (pedikül yöntemleri ile) yeni yerine taşınır ve meme şekillendirilir. Böylece his ve dolaşım kaybı en aza indirildiği gibi emzirme de olumsuz yönde etkilenmez. Serbet olarak meme başının alınıp, küçültülmüş yeni memeye aktarıldığı (free nipple yöntemi), aşırı büyük memelerin küçültme ameliyatları bunun dışındadır. Ancak kişinin emzirmesi ile ilgili zaten potansiyel bir sorunu varsa, ameliyattan sonra da emzirme problemi yaşayacaktır.


 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Cemal Aygıt Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Cemal Aygıt

Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al