Meme Büyütme Ameliyatı

MEME BÜYÜTME

Göğüs büyütme ameliyatı (augmentation mammaplasty) hem dünyada hem de ülkemizde en popüler üç estetik ameliyattan biri. Bir estetik meme ameliyatı olan meme büyütme ameliyatı doğru yapıldığında çok iyi sonuçlar veriyor. Ama her ameliyatta olduğu gibi göğüs büyütme ameliyatının da hangi durumda ve ne amaçla yapıldığını çok iyi belirlemek çok önemli.

GÖĞÜS ESTETİĞİ VE MEME BÜYÜTME AMELİYATI

Bu konuda bana en sık sorulan soru göğüs büyütmek için meme protezi dışında bir yöntem olup olmadığı. Günümüzde göğüs büyültme ameliyatında kullandığımız tek bir yöntem meme protezi.

Ben özellikle ilaç ile göğüs büyültme gibi tehlikeli olabilecek yöntemlerden uzak durmanızı tavsiye ederim. Göğüs büyütebilecek bir ilaç, her ne kadar doğal olduğu iddia edilse de, mutlaka hormon içermelidir. Bu hormonlar ise sadece dengenizi bozmak ile kalmaz kanser riskinizi de arttırabilir. Uzak durun. Ameliyat olarak ta yağ enjeksiyonu çok sınırlı miktarda ve çok nadir durumda denenebilir. Ama meme büyültme amaçlı yağ enjeksiyonları hem enfeksiyona çok mehillidir hem de ne istenilen büyüklük, ne şekil ne de simetri sağlanabilir.

Meme protezinin tek amacı göğüslerinizi büyültmek olabilir. Genellikle sık yapılan bir hata bu protezlerin sarkık memeleri de kaldırabileceğini düşünmek oluyor. Nadir durumlarda protezler bu amaç ile kullanılabilir ama gerçekten sarkmış bir göğüsün ilk önce “kaldırılması”, sonra gerekiyor ise protez ile büyütülmesi gerekir.

Protezler ile akla sık takılan bir soruda uzun dönemde bu protezlerin bazı sorunlara yol açma ihtimalleri. Ama önce ameliyattan ve protezlerden bahsetmek istiyorum.

PROTEZLER:

Protezlerin Yapısı: Meme protezlerinin bir çok şekli ve çeşidi var ama hepsinde ortak olan şey dışlarının silikon olması. Bir kaç milimetre kalınlığında silikon bir torbanın içine ya sıvı silikon, ya serum fizyolojik, yani tuzlu su, ya da daha yeni çıkan katı silikon dolduruluyor. Bir ara çok moda olan soya yağı dolu protezlerde ciddi sorunlar çıkabileceğine karar verildi ve piyasadan kaldırıldı. Hatta firmalar hastaları tek tek çağırıp özür dilediler ve protezlerini değiştirdiler. Bu olay rahatsız edici gelebilir ama en azından hem üretici firmaların hem biz plastik cerrahların bu işi ne kadar ciddiye aldığımızı ve en ufak risklerden nasıl uzak durduğumuzu gösteriyor.
Katı silikon protezlerin özelliği protez patlasa dahi silikon akmıyor. Hatta bu protezleri ekmek gibi dilimlerseniz bile silikonun şekli değişmiyor. Bu güvenlik açısından kulağa hoş geliyor.

Protezlerin Yüzeyleri: Protez yüzeyleri ilk zamanlarda hep düz yapılırken son on senede pütürlü yüzeyli protezler kullanılmaya başlandı. Bu protezlerin amacı kapsül oluşma ihtimalini azaltmaktı ve bu konuda çok ta başarılı oldular.

Protezlerin Şekilleri: En eski protezler yuvarlak olarak yapılıyordu. Bu gün bu protezler sadece kas altı için önerilebilir. Yuvarlak protez ile göğse güzel bir şekil vermek hala mümkün ama anatomik ya da asimetrik protezler ile çok daha doğal ve iyi sonuçlar alınıyor. Anatomik protezler elinize aldığınız zaman su damlası şeklini alıyor. Kas üzerinde neredeyse tamamen meme şeklini alabiliyorlar. Ama kas altında kullanılmaları gereksiz çünkü kas altında eziliyorlar ve anatomik şekillerini kaybediyorlar. Yuvarlak şekilli protezlerden de genellikle %50 pahalılar. Asimetrik protezler de son bir kaç yıldır piyasada. Özellikle “kuş göğsü” denilen göğüs kafesi bozukluklarında çok iyi sonuç veriyorlar.

Protez boyu: Bu en zor konulardan birisi. İstenilen meme büyüklüğü son derece kişisel bir konu. Doktorunuz size ancak istediğinize yakın bir meme büyüklüğü yaratabilmekte yardımcı olabilir. Ancak kimsenin ne büyüklükte göğüslerin size daha fazla yakışacağını dikte ettirmesine izin vermeyin. Bu konuda mutlaka bir fikriniz olsun. En iyi yöntem değişik protezleri sutyeninizin içerisine koyarak denemek. Bu şekilde ameliyat sonucunda ne büklükte göğüsleriniz olacağını anlayabilirsiniz.

Protezler boyları hacimlerine göre ve cc olarak ifade ediliyor. 1 cc 1 milimetreküp demek. Hemen her boy protez var. En sık kullanılan boylar 200 – 350 cc arasında olanlar. Asimetrik memelerde bir tarafa örneğin 220 diğerine 235 cc koymak ta mümkün.
Meme büyüklüğü ve sutyen ölçüleri genellikle A,B,C ve D “cup” olarak ifade edilir. Bunun yanında söylenen 75, 80 gibi sayılarda göğüs çevresini ifade eder. Örneğin B cup 75 cm demek göğüs büyüklüğü B, mezurayla göğüs altından ölçülen çevrede 75 cm demektir. Burada sık yapılan bir hata mezura ile meme uçlarının üzerinden dairesel olarak ölçü alıp “benim göğüslerim 85” demek oluyor. Ölçüyü memelerinizin altından alın, ne cup olduğunuza da kullandığınız sutyenin ölçüsünden bakın. 90–60–90 ölçülerinde ki 90 meme ucu üzerinden ölçülüyor ama bu ölçüm yönteminin pratikte pek bir kullanımı yok. Çok geniş omuzlu ve kaslı ama A cup olarak ta, çok ince ama D cup olarak ta 90 cm olabilirsiniz.
Meme protezi sonrasında sadece cup olarak sutyen ölçünüz büyüyecektir. Göğüs çevreniz aynı kalır.

PROTEZLERİN KALİTELERİ VE FİYATLARI:

Türkiye’de neredeyse dünyanın en iyi protezleri satılıyor. Burada marka isimlerinden bahsetmek istemiyorum ama protez fiyatları da markalar arasında çok değişiyor. Sonuçta bütün bu protezler ya Avrupa Birliği standartlarında ya da FDA onaylı. Bildiğim kadarıyla düşük kaliteli uzak doğu malı protezler ülkemizde satılmıyor. Burada yine doktorunuza güvenmenizi öneririm.
Genel olarak en pahalı olanlar anatomik protezler, yuvarlak, su yada sıvı silikon dolu olanlar ve düz yüzeyli olanlar daha ucuz.

AMELİYAT:

Ameliyat silikon bir protezin göğüs altına yerleştirilmesinden ibaret. Ama bunu yapmanın bir kaç değişik yolu var.

Protezin yeri: Kas altı ya da kas üstü

Göğsün altında kolumuzu öne doğru hareket ettiren yelpaze şeklinde bir göğüs kası var. Elinizi çenenize koyup kuvvetle iterken diğer elinizi göğsünüze koyarsanız bu kasın hareket ettiğini hissedebilirsiniz. Protezler ya bu kasın altına konuyor, ya da kasın üzerine ve meme bezlerinin hemen altına. Yandaki şekilde sarı olarak gösterilen meme bezleri, kırmızı ise göğüs kasıdır. İlk şekilde protez meme bezinin altında diğerinde kasın altında duruyor.
Bu iki tekniğin iyi ve kötü tarafları var.

Kas altına konulan protezlerin duruşu daha az doğal oluyor. Üstelik bu protezler güçlü kol hareketleri ile hareket edebiliyorlar. Bunlar iyi bir teknikle en aza indirilebilir ama yine de kas altı bir protez kas üstü bir proteze göre daha az doğal olacaktır.
Bunların yanında kas altı protezlerinin önemli avantajları da var. Bir kere protezi kasın altında tutmak daha güvenli. Kas hem protezi koruyor hem de bir komplikasyon olarak kabul ettiğimiz “kapsül” gelişme ihtimalini azaltıyor. Ayrıca koltuk altından yapılan kesim ile ameliyat olmayı düşünüyorsanız yine tek alternatif kas altı ve su dolu protez kullanmak. Hem koltuk altından üç santimetrelik bir delikten anatomik bir protezi geçirmek mümkün değil, hem de koltuk altından kas üzeri protez koymak teknik olarak riskli.

Kas üstü protezler biraz daha yüzeysel duruyorlar. Ama bu duruş onları daha doğal yapıyor. Anatomik şekilli protezleri kullanmanın da tek yolu kas üzerine koymak. Kas altında anatomik damla şekli kayboluyor. Görüntü ve dokunuş olarak kas üzerine konulmuş anatomik ya da asimetrik bir protez en iyi sonucu veriyor.

Ben bu konudaki tercihi genellikle hastalarıma bırakıyorum Eğer en güvenli, ya da en az izli ameliyatı istiyorsanız koltukaltından su dolu kas ve altı bir protez tam size göre. Şekli olabileceklerin en iyisi olmayacaktır ama sizi tatmin edecektir. Eğer en doğal olanı tercih ediyorsanız kas üstü anatomik (göğüs kafesinizde şekil bozukluğu varsa “asimetrik”) protezler en iyi tercih.

Kesim yeri

Bu ameliyatı yapabilmek için bir kesim yapmak şart. Üç ihtimal var.

Koltuk altı kesimi: Kulağa en hoş gelen ihtimal bu. Koltuk altında kıllı bölgenin bittiği yerde 3-4 santimetrelik bir kesimden girilerek protez yerleştiriliyor. Altı ay bir sene sonra bu iz neredeyse kayboluyor. Ama bu tekniğin bir kaç eksisi de var. Bir kere ameliyat sahasını görmek çok zor, protez ya körleme ya da endoskopik olarak yerleştiriliyor. Konulan protezlerde o kadar küçük bir delikten ve tünelden geçebilecek boyda olmak zorunda.

Dolayısı ile boş bir protez koltuk altından yerleştiriliyor ve sonra serum fizyolojik ile dolduruluyor. Ayrıca bu yöntem ile sadece kas altına ulaşmak mümkün. Dolayısı ile anatomik, asimetrik ya da titanyum bir protez bu şekilde kullanılamıyor.

Meme ucu kesimi: Eğer meme ucu genişse renkli kısmın cilt ile birleştiği yerden yarım ay şeklinde bir kesim ile protez konulabilir. Genellikle kalan iz belli belirsiz olur. Tek sıkıntı meme ucunun protezin geçmesine müsaade edecek büyüklükte olması. Bir de bu teknikte meme ucunda his kaybı olması ve emzirmede problem

Sütyen: 4 hafta yumuşak sporcu sutyeni kullanmak gerekiyor.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ertan Günal Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)