Meme Büyütme

Kilo alıp verme, hamilelik sonrası yaşanan problemlere bağlı olarak memelerde form kaybı olabilir veya doğuştan memelerde küçüklük problemi olabilir. Yaş alındıkça ve zamanın bu yıkıcı etkisine bir de yer çekiminin etkisi eklenince memelerin formunda deformasyon gözlemlenir. Bu deformasyon, küçülmeyi ve/veya sarkmayı ifade eder.

Memeye yönelik estetik müdahalelerden en sık yapılanı olan meme büyütme iyi sonuçlar veren bir ameliyattır. Memelerin hacim açısından potansiyelleri, cildin niteliği, vücut ölçüleri ve göğüs kafesinin yapısı, ameliyat öncesinde değerlendirilmesi gereken ve ameliyatın başarısına doğrudan etki eden etmenlerdir.

Meme büyütmede üç yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan ilki ve en yaygın olarak kullanılanı silikon meme protezleridir. Memelere ikinci yöntemde yağ; üçüncü yöntemde ise dolgu maddesi enjekte edilir. Pratiğimde sadece silikon protezler ile meme büyütme yöntemi uyguluyorum, diğer yöntemleri hastalarıma önermiyorum. Günümüzde her vücut ölçüsü ve isteğine uygun protezler mevcuttur.

Meme büyütme talebiyle gelen hastaya hangi protezin uygun olduğuna hasta ve doktor ortak karar verir. Hastanın tercihi önemlidir, zira protezi ve buna uygun giyim tercihine karar verecek olan kendisidir.

Protezler yuvarlak veya damla şekilli olabilir. Protezlerin dış yüzeyleri ise düz ya da pürtüklüdür. Yapılan pek çok çalışmada pürtüklü yüzeyli protezlerin çevresinde kapsül oluşumunun düz yüzeyli olanlara göre daha az olduğu saptanmıştır (bu nedenle pürtüklü protez tercih ediyorum). Seçimde hastanın beklentisi de çok önemlidir. Damla şekline sahip protezler, isimlerinden de anlaşılacağı gibi memeye damla şeklini verirken yuvarlak protezler memenin üst kısmının daha dolgun bir hâle getirilmesi amacıyla kullanılır. Protez şekli seçilirken hastanın mevcut meme dokusu, vücut şekli, beden duruşu, boy-kilo orantısı, göğüs kafesinin genişliği göz önüne alınmalıdır.

Protezi meme altından yerleştirm tercih edilir. Yaklaşık 4 santimetrelik bir kesi protezin yerleştirilmesi için yeterlidir. Bu kesi ile memenin süt verimi olumsuz etkilenmez ve iz zor fark edilir şekilde iyileşir. Bu kesi aracılığı ile göğüs kasını örten zarın (subfasyal plan) ya da göğüs kasının (submusküler plan) altında uygun büyüklükte bir cep hazırlanmakta ve protez bu cebe yerleştirilmektedir. Ameliyat 1 saatten az sürer ve dren yerleştirmeye gerek olmaz. Ameliyat sonrasında hastanede 1 gece yatış ve ağrı tedavisi sonrası ertesi gün rahat bir şekilde taburcu olunur.

Meme büyütme sonrasında en ağrılı dönem ilk gündür, bu dönem hastanede ağrı pompası desteğiyle konforlu şekilde geçirilir. Bu dönemde kaslarda spor sonrası hissedilene benzer bir ağrı hissedilmekte ve özellikle kolu yukarı kaldırmak gibi bazı hareketleri yaparken bir miktar zorlanma olmaktadır. Ağrılar ağızdan ağrı kesicilerle genelde geçer,daha sonrasında ise ağrı ve sancılar hızla azalmaya, kol hareketleri ise rahatlıkla yapılır hâle gelmeye başlayacak olup hasta, hayatına devam edebilecek kadar kendini iyi hissedecektir. Hastalar arasında farklılık olmakla beraber fiziksel aktivite gerektirmeyen masa başı işlerde çalışan hastalar isterlerse 7-10 gün sonrasında çalışma hayatına geri dönebilmektedir.

Meme büyütme ameliyatı sonrasında hastaya bu amaçla kullanılan özel bir sutyen giydirilir ve bu sutyen 1 ay boyunca gece-gündüz sürekli olarak kullanılır. Bu dönem geçtiğinde hastanın dilediği tarz bir çamaşır giymesi mümkündür zira şişlikler ile ödemin neredeyse tamamı atılmış olacaktır.

Gebelik veya bebeğe zararı var mıdır? Pek çok çalışmada gebelik ve emzirme esnasında bebeğe zararının olmadığı ispatlanmıştır.Meme protezi olan annelerin sütünde düşük düzeylerde silikon saptanmış ancak aynı miktarda silikonun meme protezi olmayan diğer annelerin sütünde de bulunduğu görülmüştür. Hatta yapılan araştırmalar, inek sütü ile formül mamaların içeriğinde anne sütünün içeriğindekinden daha yüksek oranda silikon bulunduğunu ortaya koymuştur.  Meme altından yapılan kesilerle protezler göğüs kasını örten zarın ya da kasın altına yerleştirildiğinden meme bezine, dolayısıyla memenin süt üretme potansiyeline herhangi bir zarar gelmesi söz konusu değildir.

Meme kanseri riski var mıdır? Pek çok çalışmada meme büyütme ameliyatı uygulanmış hastalardaki meme kanseri görülme oranı, meme protezi olmayan hastalarla karşılaştırılmış ve meme büyütme ameliyatı uygulanan hastalardaki meme kanseri görülme sıklığında istatistiksel fark olmadığı saptanmıştır. Protezli hastalarda mamografinin etkinliği protez olmayan hastalar ile hemen hemen aynıdır ancak yine de dikkatli olunmalı ve mamografiler protezli hastaların mamografisinde deneyimli radyologlar tarafından incelenmelidir. Gerekli görülmesi durumunda manyetik rezonans inceleme ile meme ultrasonografisi yapılması dahi mümkündür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

A. Tolga Eryılmaz Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

A. Tolga Eryılmaz

Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Doç. Dr.

Randevu al