Meme Büyütme

Meme büyütme ameliyatı genel anestezi altında yapılan, memeyi büyütmek için silikon protezin, seçilmiş hastalarda kendi yağ dokusunun kullanıldığı bir girişimdir. Ameliyat süresi ortalama 1.5-2 saattir. Hasta aynı gün ya da ertesi gün hastaneden taburcu olup evine gidebilir.

Ameliyatta temel olarak yapılan işlem; memeyi büyütmek için memenin altında silikon protezin yerleştirileceği bir cep hazırlanarak protezin buraya yerleştirilmesidir. Bu cebi hazırlamak için girilen yer memenin etrafındaki areol denen koyu renkli halka ile derinin birleştiği yer veya meme altı kıvrım olabilir. Bu iki yer dışında koltuk altı ve göbek deliğinden yerleştirme teknikleri olmakla birlikte benim tercih ettiğim bir yaklaşım değildir. Kalacak izler ve nasıl olacakları bu girişim yerine göre değişecektir ancak genel olarak buradaki izler güzel iyileşir.

Silikon protezin yerleştirileceği anatomik plan; meme dokusunun altı, pektoral kas dediğimiz göğüs kasının altı ya da ikisinin beraber kullanıldığı dual-plan (bilaminar plan) olabilir. Bunların hiç biri diğerinden daha iyi ya da daha kötü değildir. Hastanın vücut özelliklerine uygun olanı seçilmelidir.

 

Kullanılacak silikon protezin dış yüzeyi pürtüklü (textured) veya düz (smooth), şekli ise yuvarlak (round) veya damla (anatomik) olabilir. Hangi protezin seçileceği hastanın beklentileri, vücut özellikleri ve hekimin kararına göre belirlenir. Bu konuda yaygın olan yanlış bir kanı vardır o da anatomik protezin daha doğal duracağıdır. Bu her hasta için geçerli bir durum değildir. Bu nedenle muayene olmanız ve hekiminizin muayene sonucuna göre karar vermeniz sağlıklı olacaktır.

 

Ameliyattan bir kaç gün sonra hasta muayene edilerek engel bir durum yoksa banyo yapabilir.

 

            Ameliyat sonrası ağrı hiç ya da hafif-orta düzeyde olmakta uygun aneljezi tedavisiyle üstesinden kolayca gelinebilecek bir durumdur.

 

Ameliyattan sonra ilk 3 hafta sürekli sonraki 3 hafta akşamları yatarken destekleyici sütyen ve bir bant kullanılır. İlk 3 hafta özellikle kol hareketlerini içerecek aktivitelerden kaçınılır. Genel olarak 6 hafta sonra spor yapmak ve ilişkide bulunmak dahil her türlü aktivite yapılabilir. Bedensel bir işte çalışılmıyorsa ortalama 5-7 gün sonra, bedensel aktivite gerektiren ağır bir iş yapılıyorsa ortalama bir ay sonra işe dönülebilir.

 

Bu ameliyatla ilgili olarak altı çizilmesi gereken noktalar:

 

a-                 silikon protezin insan sağlığı açısından MEME KANSERİ DE DAHİL bilinen olumsuz bir etkisi yoktur,

 

b-                 silikon protez meme dokusunun altına yerleştirildiğinden süt vermeye engel değildir,

 

c-                  yine silikon protez meme dokusunun altına yerleştirildiğinden mammografi ve ultrasonografi gibi görüntüleme yöntemlerine engel olmaz,

 

d-                 delici-kesici alet batmadığı sürece silikon protezlerin üzerine yatma, spor yapma ya da ilişki sırasında patlaması söz konusu değildir,

 

e-                 bir ameliyat olması nedeniyle hem anestezinin hem de meme büyütmenin komplikasyon denen birtakım riskleri vardır,

 

f-                   40 yaş üstü her kadın bu ameliyatı olmadan önce mammografi ve ultrasonografi çektirmeli, meme kanseri konusunda deneyimli bir Cerrahi Onkoloğa mutlaka muayene olmalıdır,

 

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Savaş Serel Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)