Meme Kanseri için Riskim var mı ?

Yazar Namık YılmazGenel Cerrah • 15 Haziran 2016 • Yorumlar:

Risk faktörlerini taşıyan kadınların bu faktörleri taşımayanlara göre daha fazla meme kanserine yakalanma olasılıkları vardır. Meme kanserine yakalanan kadınların yarısı bu risk faktörlerini hiç taşımamaktadır. 

Yaş: İleri yaş önemli bir risk faktörüdür. 50 yaş üzerinde olan kadınlarda meme kanseri görülme sıklığı, yaşı 50 yaşın altında olan kadınlardan 4 kat daha fazladır. 
Erken adet görme ve geç menopoz olgusu: Uzun süren hormonal olarak aktif yaşam riski arttırmaktadır. 
Kişisel meme kanseri hikayesi: Daha önce meme kanseri geçirmiş ve tedavi olmuş kadınlarda, diğer memede kansere gelişme olasılığı normal kadınlara göre 3-4 kat daha fazladır. 
Ailede meme kanseri hikayesi: Kız kardeşi veya annesi meme kanserine yakalanan bir kadının meme kanserine yakalanma riski, diğer kadınlardan 2- 5 kat daha fazladır. 
Daha önce şüpheli iyi huylu meme hastalığı öyküsü olması: Memedeki bir kitle nedeni ile biyopsi yapılmış veya bazı kanser olmayan iyi huylu tümörlerin bir kısmı kanser gelişme riskini artırabilmektedir. 

Doğurganlık hikayesi: emzirme kanser riskini azaltmaktadır. 

Östrojen hormonu tedavisi görenler: Menopoz nedeni ile uzun süre östrojen tedavisi ( 10 yıldan fazla) gören kadınlarda, meme kanseri oranı artmaktadır. Menopoz yakınmalarının azaltılması amacı ile, östrojen verilmesi önerilebilir fakat, mutlaka bir  kontrol altında yapılmalıdır. 
Doğum kontrol hapı kullanılması: Bu konuda farklı görüşler olmakla birlikte hafif bir risk artışı olduğu ileri sürülmektedir. 

Meme Kanseri Riski Azaltılabilir Mi ?

Yoğun spor yapan kadınlarda meme kanseri riskinin azaldığı gözlenmiştir. Meme kanseri ile beslenmenin önemli ilişkisi vardır. Sebze ve meyveden zengin beslenme, ağır yağlı yiyeceklerden uzak durulması önerilmektedir. Günlük gıda alımına C ve E vitamini, beta karoten gibi antioksidanların eklenmesinin koruyucu etkisi olduğu ileri sürülmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)