Meme Kanseri İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Yazar H. Hakan MersinGenel Cerrah • 8 Şubat 2022 • Yorumlar:

MEME KANSERİ OLAN HER HASTADA MEMENİN ALINMASI GEREKİYOR MU ?

Hastalığın tamamen ortadan kalkmasında önemli rol oynayan cerrahi yöntem çeşitleri kanserin evresine veya seyrine göre değişiyor. Cerrahi gündeme geldiğinde hemen her kadının aklına memesinin alınıp alınmayacağı sorusu geliyor. Ancak günümüzde cerrahide öncelikle amaç, tümörün tamamen çıkarılması ve memenin korunması. Tüm memenin çıkarılması işlemi olan mastektomi özel bazı durumlarda ve hasta isterse yapılıyor. Tümörün boyutunun büyük memenin ise küçük olduğu veya memede birden fazla alanda tümörün bulunduğu hastalarda meme koruyucu cerrahi uygun olmadığı için mastektomi yapılıyor.

HER MEME KANSERİ OLAN HASTAYA CERRAHİ MÜDAHALE YAPILIYOR MU?

Meme kanserinin öncelikli tedavisi cerrahidir. Ancak iltihabi tip meme kanseri ve lokal ileri evredeki meme kanserlerinde önce kemoterapi sonrasında cerrahi tedavi uygulanıyor. Tümörün çapı büyük olduğunda doğrudan cerrahi girişimde bulunulursa memenin tümünü almak gerekiyor. Öncelikle kemoterapi ile tümörün çapı küçültülerek memenin korunması mümkün olabiliyor. Uzak yayılımı olan meme kanserlerinde de cerrahi tedavi seçilmiş olgular dışında yapılmıyor.

MEME KORUYUCU CERRAHİ NEDİR?

Bu yöntemde memenin tümü yerine tümörü içeren bölümü alınıyor. Tümör dokusu, etrafındaki bir miktar sağlam meme dokusu ile birlikte çıkarılıyor, memenin kalan kısmı korunuyor. Bu işleme “lumpektomi” adı veriliyor. Tümörün biraz daha geniş sınırlarla çıkarıldığı “kadrenektomi” işleminde memenin tümörün bulunduğu dörtte birlik bölümü alınıyor. Cerrahi tedavi sonrası kalan memeyi korumak için memeye radyasyon tedavisi veriliyor.

KORUYUCU MASTEKTOMİ NEDİR?

Koruyucu (profilaktik) mastektomi, meme kanseri gelişme riskini azaltmak için bir veya her iki memenin çıkarılması ameliyatıdır.
Meme kanseri açısından yüksek risk ifade eden BRCA1 veya BRCA2 gen mutasyonu taşıyan kadınlarda her iki memenin önleyici tedavi olarak çıkarılması meme kanseri gelişme riskini %95 oranında azaltabilir. Ailesinde güçlü meme kanseri öyküsü olan kadınlarda da koruyucu mastektomi meme kanseri gelişme riskini %90 oranında azaltabilir.
Bir memesinde kanser olan kadınlara da karşı memede kanser gelişimi için yüksek risk varsa sağlıklı memeye koruyucu mastektomi yapılabiliyor. Bu hastalara genellikle aynı seansta protez yerleştirilerek yeni meme de yapılabiliyor.

SENTİNEL LENF BEZİ BİYOPSİSİ NEDİR?

Meme kanseri koltuk altı lenf bezlerine yayılabiliyor. Önceleri meme kanserinde hastalığın evresinin belirlenmesi ve lenf bezlerinde tutulum olup olmadığının saptanması için koltuk altı lenf bezlerinin tamamı çıkartılıyordu. Ancak pek çok hastada koltuk altı lenf bezi tutulumu saptanmıyor, bu işlem gereksiz yere yapılmış oluyordu. Ayrıca işleme bağlı olarak kolda şişlik, hissizlik, hareket kaybı, kuvvet azlığı gibi sorunlar gelişebiliyordu. Günümüzde özellikle erken evre kanserlerde koltuk altı lenf bezlerinin gereksiz çıkartılmaması için tümörün yayılacağı ilk lenf bezinin bulunarak çıkartılması işlemi olan “sentinel lenf bezi biyopsisi” yapılıyor. Bu teknikte ameliyat öncesinde tümörün bulunduğu memeye mavi boya ve/veya radyoaktif madde enjekte ediliyor. Böylece hastalığın etkileyeceği ilk lenf bezi veya bezleri ameliyat esnasında bulunarak çıkartılıyor. Ameliyat esnasında yapılan hızlı patolojik inceleme ile hastalığın lenf bezlerine yayılıp yayılmadığı saptanabiliyor, eğer yayılma varsa diğer bezler de çıkartılıyor.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

H. Hakan Mersin Genel Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)