Meme Kanseri

Yazar H. Hakan MersinGenel Cerrah • 8 Şubat 2022 • Yorumlar:

Kadınlarda en sık görülen kanser meme kanserdir. Toplumlar arası farklılık olmakla birlikte yaklaşık her 8 kadından birinde hayatı boyunca meme kanseri gelişme riski vardır (%12.2). Meme kanseri erkeklerde nadiren gelişir. Tüm meme kanserlerinin sadece % 1’i erkeklerde görülmektedir.
Meme yapısının en küçük birimi olan lobüllerin ucunda da süt üreten küçük kesecikler bulunur. Lobüller, sonunda birleşen ve meme ucundaki ana kanallara giden kanalcıklarla birbirine bağlanır. Lobüller memenin süt üreten kısımlarıdır. Kanallar emzirme sırasında sütü meme ucuna götürmeye yardımcı olur. Kanallar ve lobüller arasında tüm yapıları bir arada tutan yağ fibröz doku bulunur. Meme kanseri meme yapısında yer alan tüm bölümlerden köken alabilir. Bir veya birden faza bölümdeki hücrelerin kontrolsüz ve anormal çoğalması sonucu ortaya çıkar.
Meme kanserleri lobüllerden gelişen “Lobüler kanserler” ve kanallardan gelişen “duktal kanserler” olmak üzere 2 ana tipe ayrılır. Daha nadiren her iki yapıdan da gelişen kanser hücrelerinin bulunduğu mikst (karma) tümörler ve destek dokulardan gelişen tümörler de olabilir.
Duktal ve lobüler kanserler, kanserin başladığı memenin süt kanalları veya meme lobüllerinin dışına yayılıp yayılmamasına göre de kendi içlerinde ayrılırlar.

İNVAZİF (İSTİLACI) OLMAYAN (NON-İNVAZİF)

İnvazif (istilacı) olmayan (non-invazif) kanserler memedeki süt kanalları veya lobüller içinde kalır, köken aldıkların dokunun dışına taşmazlar. Memenin içinde veya dışındaki normal dokulara doğru büyümez, bunları istila etmezler. Bu kanserler “duktal karsinoma in situ veya intraduktal karsinoma” ya da “lobüler karsinoma in situ veya intralobüler karsinoma” olarak da adlandırılır. Bunlar gerçek anlamda kanser olmayıp, “kanser öncüsü” veya “yüksek riskli” lezyonlardır.
Bazen invazif ve non-invazif kanserler aynı memede birlikte bulunabilir, ancak bunlar invazif kanserler gibi tedavi edilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

H. Hakan Mersin Genel Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)