Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Yazar Cemal KayaGenel Cerrah • 7 Nisan 2021 • Yorumlar:

Meme kanserinin çok çeşitli belirtileri mevcuttur ancak kanser belli bir büyüklüğe ulaşmadan önemli bir şikayete yol açmaz. Erken evrede daha çok ele gelen ağrısız kitle olarak belirti verirken, ileri evrelerde meme cildinde ödem ve koltuk altında yumru olarak karşımıza çıkabilir. Memedeki olağandışı değişiklikler her zaman kanser olduğu anlamına gelmez hatta çoğunluğu kanser dışı nedenlerden kaynaklanır. Ancak bu durumların bir doktor tarafından kontrol edilmesi önemlidir. Yaygın olarak karşılaştığımız meme kanseri belirti ve semptomları şunlardır:

Memede Kitle: Meme kanserinin en sık belirtisi kitledir. Meme kanserine bağlı kitleler genellikle yeni ortaya çıkmış, sert ve düzgün olmayan yapıda (çakıl taşı gibi), hareketsiz ve etrafındaki meme dokusundan kolayca ayrılamayan yapıdadırlar. Ayrıca bu kitlelere bazen koltukaltı lenf bezelerinin büyümesi de eşlik edebilmektedir. Meme kanserinin oluşturduğu kitleler genellikle ağrısız olup zaman içinde büyüme gösterirler. Ancak nadiren bu kitlelere ağrı da eşlik edebilmektedir. Ağrının nedeni çoğunlukla kitlenin aşırı büyümesine bağlı meme dokusunda yarattığı basınç veya meme cildini, arkadaki kas dokusunu tutmasına bağlı olarak oluşmaktadır.

Meme cildinde çekinti, kalınlaşma ve renk değişikliği: Bunun birinci nedeni tümör hücrelerinin lenf damarlarında oluşturduğu tıkanmalar ikici olarak memenin asıcı bağlarını tutması ile meme cildinde kalınlaşma, kızarma ve ödemli bir görünüm ortaya çıkarmasıdır. İlerleyen bu durum zamanla meme cildinde portakal kabuğuna benzer bir görünüme yol açar. Bazen tümörün dokuları kendine doğru çekmesine bağlı olarak tümör hizasındaki cilt yapısında gamzelenme tarzında çöküntü görülebilir.

Meme başından akıntı: Meme başı akıntısı hayatın her döneminde olabilmektedir. Bu akıntılar beyaz süt rengi, sarı, açık ve koyu yeşil, siyaha yakın, koyu kahverengi, su gibi berrak, kan rengi gibi çeşitli renklerde olabilir. Bu akıntılar çoğunlukla kanser dışında bir nedene bağlı olmaktadır. Meme kanserinin akıntısı berrak veya kanlı olabilmektedir. Özellikle akıntının kanlı olması, tek meme kanalından ve kendiliğinden (sıkmadan) gelmesi meme kanserinin habercisi olabilir.

Meme ucunun görünümünde değişiklik: Meme kanserinin belirtilerinden biri de meme ucunun içeri çökmesidir. Bu çöküntü çoğunlukla meme içerisinde oluşan bir kitle veya sertlik ile eş zamanlı olmaktadır. Ayrıca meme başının etrafındaki derinin pullanması, soyulması ve kızarması şeklinde egzama benzeri şikayetler de meme kanseri habercisi olabilir..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)