Memeden Sevgiyle Ayrılma

Yazar Beril Yavuz • 7 Mart 2023 • Yorumlar:

DSÖ bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesini ve 6. Aydan itibaren uygun ek gıdalara başlanarak emzirmenin 24 ay sürdürülmesini öneriyor. Bu bilginin ışığında, anne ve bebek açısından uygun olan bir zamanda emzirme sonlandırılabilir. Eğer memeyi bırakmaya karar veren bebek olursa, bu süreç daha kısa sürecek ve daha kolay atlatılacaktır. Ancak memeden ayırma işlemini anne başlatırsa biraz daha uzun ve zorlu bir süreç yaşanabilir. Bunun ne kadar süreceği bebekten bebeğe değişebilir. İdeal olanı, memeden aşamalı olarak ayırmak, acele etmemek, hem bebeğe hem de annenin vücudunun yeni duruma alışması için zaman tanımaktır.

BEBEĞİ SÜTTEN KESMEK İÇİN HANGİ YOLLAR İZLENMELİDİR?

▪ Duygusal olarak hazır olmak (annenin bebeğini emzirmediği zaman aç kalacağı ihtimalini düşünmediği ya da açlıktan ziyade emzirmeyi bıraktığı zaman aralarındaki duygusal bağın kopmasından korkmadığı bir zaman olmalıdır.)

▪ Huzurlu bir dönemde olmak (diş çıkarma dönemi ya da bebeğin hasta olduğu bir dönem, bakıcı değişikliği, annenin işe başlaması, anne ile babanın boşanması gibi

dönemlerde bebek bir de memeden ayrılma sürecine girerse iki stresi bir arada yönetemez.)

▪ Aşama aşama sütten kesmek (bebek asla birdenbire memeden ayrılmamalıdır. Örneğin bebekler ilk ve son beslenme saatlerine daha düşkün oldukları için öncelikle gün ortası seanslarından birini bırakmak daha uygun olur.)

▪ Emzirme saatlerini değiştirmek (alışkanlık mı açlık mı ayırt etmek açısından önemli olduğu kadar bebekler kendilerini içgüdüsel olarak günün belli saatlerine odakladıkları için emzirme saatlerini değiştirmek bebeklerin memeyi zamanla unutmalarına yardımcı olur.)

▪ Uyku saatlerini değiştirmek (çoğu bebek beslenme ile uykuyu bağdaştırdıkları için beslenilen zaman bebeği uyutmamak, 1 saat sonraya uykuyu ertelemek de ayırma yollarından biridir.)

Bu süreçte sevgili annelerimizin kararlı olması, bebeğin ilgisini dağıtması, çokça sarılması, oyunlar oynaması yapılabilecek en doğru davranışlar olup memeye sevgi ile veda etmenin de püf noktalarıdır. Her bebek ve anne kendine özel olup doğru zaman her anne be bebeğe göre de değişebilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Beril Yavuz Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)