Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Menopoz son adetten sonra12 ay boyunca adet görmeme durumu anlamına gelmektedir. Menopoz dönemi kadınların yumurtalık fonksiyonlarının tamamen tükendiği sürece girilmesidir. Yumurtaların bitmesi ile kadın doğurganlığının sonuna gelir. Menopoz 45-55 yaş arasındadır, Türkiye’de menopoz ortlama yaşı 47’dir.

Menopoz döneminde kişinin şikayetlerine göre bazı ilaç tedavileri kullanılabilir. Bu tedavileri hormon yerine koyma tedavileri ve hormon dışı tedaviler olarak ikiye ayırıyoruz. Hormon replasman tedavilerini muayene ve değerlendirmeler sonucunda hormon kullanmasında herhangi bir risk görülmeyen, mammorafi tetkiki ve meme ultrasonu normal olan ve menopoz belirtilerini ağır yaşayan hastalar için bir süre önermekteyiz.

Bazı hastalar hormon replasman tedavisinin meme üzerine birtakım problemlere neden olabileceği korkusunu yaşamaktalar. Bu nedenle hormon kullanmak istememektedirler. Bu kadınlarda alternatif tedavi yöntemleri denenebilir. Reçete ile alınabilen antidepresanlar ve diğer bazı ilaçlar ile veya reçetesiz satılabilen bazı destek ilaçlarla veya yoga, meditasyon ve egzersizler gibi diğer yöntemler ile menopoz belirtileri daha aza indirgenebilmektedir.

Menopoza girme sürecinde kanama artabilir. Bunun sebebi yumurtlama olmadığı için progesteron hormonunun olmayışı ve östrojenin tek kalması ile sık ve fazla adet görülmeye başlanmasıdır. Kanama uzuyorsa endişe edilmelidir. Son adetten 12 aydan sonrasında gerçekleşen menopoz kanamaları önemsenmelidir, muayene ve değerlendirme gerekir.

Menopozda Genel Şikayetler 

Ateş basmaları, terleme, uykusuzluk ve depresyon belirtileri sık görülen şikayetlerdir. Progesteron hormonu kadınlarda sakinliğe ve sessizliğe neden olan bir hormondur. 35 yaşlarında bu hormon azalmaya başlamaktadır. Progesteron hormonu yumurtlamanın göstergesidir. Yaşla birlikte yumurtlamalar azaldığı için progesteron hormonu da azalır. Bu nedenle kadınlarda depresyon ortaya çıkma sıklığı artabilir.

Menopoz sürecinde bazı hormonal değişimler yaşanır. Meme kanserine sebep olan estron, şeker metabolizmasını düzenleyen ve aynı zamanda yağlanmaya neden olan insülin, dalgınlık, stres ve unutkanlığa sebep olan kortizol hormonlarında artış gözlemlenmektedir.

Menopozda adet düzensizliği, vajinal kuruluk, cinsel isteksizlik, ateş basması, saç dökülmesi, genel yorgunluk hali ve kas ağrıları şikayetleri olabilir. Bu ve bunlara benzer belirtiler yaşandığında arkalarında başka hastalıklar da yatabileceği dikkate alınarak doktora başvurmak gerekmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)