Mesane İçin Botoks Tedavisi

Yazar Murat DayançÜrolog • 17 Nisan 2019 • Yorumlar:

Botoks(Botulinum A toksini), yerel olarak enjekte edildiğinde kasları geçici olarak felç eden bir ilaçtır. Botoks, kozmetikteki kullanımı ile bilinmektedir, ancak aslında kapsamlı tıbbi uygulamalar içermektedir. Aşırı derecede kasılı kalmış kaslar, baş ağrısı, idrar kaçırma tedavisi gibi çeşitli durumlar için kullanılır.

Botoks aşırı aktif mesane gibi basit şartlardan şiddetli spastik mesane gibi nörolojik hastalıkların tedavisine kadar bu terapinin uygulanması mümkündür. Uygulamanın etkisi altı ila sekiz ay sürer ve daha sonra tekrar enjekte edilir. Bu tedavi türünü kullanma süresinde herhangi bir sınırlama yoktur.

İdrar kaçırma tedavisinde Botoks

Botoks,mesane kasının kasılmalarını azaltmaya yarayabilir.Bu mesane "spazmları" yaşı ileri kadınlarda rutin aşırı aktif mesaneden kaynaklanır ve sık rastlanır. Ayrıca nörolojik hastalık veya yaralanma nedeniyle nörojenik mesaneli hastalarda daha ciddi olabilir. Mesane spastisitesi çok farklı isimlere sahiptir; aşırı aktif mesane, detrusor aşırı aktivitesi, detrüsör hiperrefleksi ve nörojenik mesane olarak da adlandırılır.

Botoks nasıl uygulanır?

Botoks mesane kasına enjekte edilir. Bu işlem ameliyathanede yapılır. İlk önce hastaya hafif bir genel anestezi uygulanır ya da mesanenin iyice uyuşmasını sağlamak için bir kateter vasıtasıyla mesaneye lokal anestezi verilir. Ardından bir kamera idrar yolundan (idrar kanalı) mesaneye geçirilir. Kameranın ucuna küçük bir iğne yerleştirilir ve mesaneye,botoksun kas içine yayılması için birkaç enjeksiyon yapılır. Çoğu hasta bu işlemi iyi tolere eder. Ameliyttan önceki 5 saat boyunca hasta hiçbir şey yeyip içmemelidir. Ancak uygulamadan kısa süre sonra yiyecek ve içecek tüketilebilir. Aynı gün hasta evine dönebilir.

Botoks ne kadar çabuk etki eder ve ne kadar süre dayanır?

Botoks yaklaşık 1 hafta içinde etki etmeye başlar, ancak ilacın tam etkisini göstermesi iki haftaya kadar sürebilir. Botokskalıcı değildir ve mesane içinde etkisi yaklaşık altı ila sekiz ay sürecektir. Botoks diğer kaslara kıyasla mesanede daha uzun süren etkiye sahiptir.

Botoks'un riskleri nelerdir?

Botoks, mesanenin doğal kasılmasının gücünü azaltmak üzere uygulanır. Mesane spazmını bu yöntemle ortadan kaldırır. Bunun potansiyel yan etkisi, üriner retansiyondur. Rezidüel idrar çok fazla sorun oluşturmaz ancak bu kalıntı idrar miktarı fazlaysa veya hasta işeyemiyorsa kateter yerleştirilmelidir veya hasta mesanesini boşaltmak için temiz aralıklı kateterizasyon uygulamak durumunda kalabilir.

İşlem günü ve takip eden birkaç gün boyunca, botoks enjeksiyonu yapmak üzere birkaç yerde iğne ile delik açıldığından, idrarda kan görülebilir.

Multipl skleroz veya omurilik yaralanması gibi durumlardan kaynaklanan nörojenik mesaneli hastalarda aşırı aktif mesaneli bir hastadan daha çok Botoks kullanılabilir. Bunun nedeni, nörojenik mesane hastalarının sıklıkla kateterizasyona bağımlı olmasıdır. Bu hastalarda hedef, mesaneye yeterli miktarda botoks enjekte etmektir, böylece mesane hiç kasılmamaktadır. Bu, mesane spazmlarından kaynaklanan idrar kaçağını ortadan kaldıracak ve hastalar genellikle kateterizasyon arasında kuru kalacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Murat Dayanç Çocuk Ürolojisi, Üroloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)