Mesane Tümörü Geliyorum Der mi?

Yazar Ümit Salih ŞimşekÜrolog • 8 Ekim 2019 • Yorumlar:

Mesane tümörü idrar kesesinde meydana gelen urların genel adıdır. İdrar kesesinde oluşan urlar iyi ya da kötü huylu olabilir. Sigara içen kişilerde görülme olasılığı 4 kat daha yüksek olan mesane tümörü prostat kanserinden sonra en çok görülen ürolojik sistem sorunu olarak bilinmektedir. Erkeklerde daha sık rastlanan mesane tümörünün özellikle 50’li yaşlardan sonra görülme sıklığı artmaktadır.

Mesane Tümörüne Karşı Savunmasız Değilsiniz

Sigara, boya, solvent, sigara dumanı mesane tümörü oluşumunu tetiklediği için eğer bu maddelere maruz kalıyorsanız biraz daha dikkatli davranmanız gerekmektedir. Mesane tümörleri çoğunlukla kötü huylu olsa da iyi huylu olan mesane tümörlerine de %10 oranında rastlanmaktadır. İdrar düzeninde yaşanan bir değişim size mesane tümörünü haber veriyor olabilir. Mesane tümörünün en sık karşılaşılan belirtisi idrarda kan görülmesidir. Zaten vücut salgılarında kan görülmesi genellikle kanser habercisi olabildiğinden mutlaka idrarda kan varsa doktora başvurulmalıdır. İdrardaki kan bazı durumlarda gözle görülmeyebilir bu durumda diğer belirtilere bakmak ve bir idrar testi yaptırmak erken teşhis açısından gereklidir. Sık idrara çıkma ve idrar yaparken ağrı hissetme de mesane tümörünün habercisi olabilir. 

Kendi Teşhisinizi Koymayın

Daha önce idrar yolu enfeksiyonu yaşayanlar ya da böbrek taşı düşürenler idrar yollarındaki belirtileri geçirdikleri hastalıklar ile bağdaştırabilirler. İdrarda kan görülmesi yani hematüri olarak bilinen olay böbrek yaşına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Sık idrara çıkma ve ağrılı idrar da genellikle enfeksiyon belirtisi olarak düşünülür. Ancak hiç beklemediğiniz bir sonuç ile karşılaşmamak için mutlaka bir hekime başvurmanız gerekir. 

Mesane Tümörü Tedavisi

 

Mesane tümörlerinin tedavisinde farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Tedavi yönteminin belirlenmesinde tümörün yeri, boyutu, metastaz yapıp yapmadığı, hastanın yaşı, tıbbi hikayesi ve mesane tümörünün derecesi göz önünde bulundurulmalıdır. Mesane tümörünün tedavisinde genellikle cerrahi yöntem tercih edilir. Cerrahi müdahalenin de farklı uygulamaları vardır. Bazı durumlarda tüm mesanenin çıkarılması gerekirken bazı durumlarda mesane çıkarılmaz ya da bir kısmı çıkarılabilir. Radikal sistektomi mesanenin müminin çıkarılması işlemidir. Transüretral rezeksiyon ise mesane tümörünün çıkarılması işlemidir. Bu işlemden sonra kemoterapi gibi tedaviler ile destekleyici tedavi yapılabilir. Mesane tümörünün tekrarlamasını engellemek amacıyla biyolojik tedaviler tercih edilebilir. Işın tedavisi ise cerrahi müdahaleden sonra ya da kas dokusuna ilerleyen mesane tümörlerinin tedavisinde kemoterapi tedavisi ile beraber cerrahi teknik yerine tercih edilir. 




 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar