Mevsimsel Alerjiler ve Beslenme

Yazar Dilara KarakayaDiyetisyen • 3 Temmuz 2019 • Yorumlar:

Burun akıntısı, nefes darlığı, kaşınan ve yanan kıpkırmızı gözler… Nisan ayının da gelmesiyle bahar ya da polen alerjisi olan kişilerde bu semptomlar can sıkmaya başladı. Doktorumuzun verdiği antihistaminiklere ek olarak beslenmenizde yapacağınız ufak tefek değişiklikler alerjiyi daha hafif atlatmanıza yardımcı olabilir. Peki, neler tüketmeli, nelerden uzak durmalıyız? Birlikle inceleyelim.

Yeşil çay

İçerisindeki doğal antihistaminiklerin alerji semptomlarını özellikle sabah hapşuruklarını önlemeye yardımcı olduğu söyleniyor.

Probiyotikler

Yoğurt, kefir, turşu gibi fermente gıdalarda bulunan probiyotikler bağışıklık sisteminizi düzenler, böylece alerji semptomlarımız azalmış olur. Yapılan çalışmalar probiyotik alan kişilerde burun akıntısının daha az görüldüğünü göstermiştir. Özellikle polen alerjisi görülen çocuklar mutlaka yoğurt tüketmelidir.

Biyoflavaoidler

Bazı araştırmalar biyoflavonoidlerin histamin salgılanmasından sorumlu mast hücrelerine etki ederek alerjene tepki veren hücre sayısını azalttığını gösteriyor. Quercetin olarak adlandırılan spesifik bir biyoflavonoid, iltihaplanmayı ve alerji semptomlarını azaltabilir. İyi quercetin kaynakları, elma soğan, çay ve kırmızı şarap, çilek, kişniş, yeşil ve siyah çay, narenciye, muz, biber olarak sıralabilir.

     Omega 3 Yağ Asitleri

    Anti-enflamatuar etkileri olan ve alerjik reaksiyonlara neden olan kimyasalların üretimini engelleyebilen omega-3 yağ asitleri en çok somon, ringa balığı, sardalye, uskumru gibi balıklarda bulunur. Bir çalışmada, balıkta bulunan bir omega-3 yağı olan EPA'nın yüksek olduğu kişilerde alerji riski daha düşük olduğu görülmüştür. Ek olarak, ceviz, keten ve chiada bulunan bir çeşit omega-3 ALA alımı, alerjik rinit riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.

    C vitamini

    Portakal, biber, ananas, çilek, mango gibi meyve ve sebzelerde bol olarak bulunan C vitamini; doğal bir antihistaminiktir ve özellikle kaşıntıyı azalttığı gösterilmiştir. Histaminle savaşma gücüne ek olarak, iltihaplanmayı azaltarak alerjinin azaltılmasını sağlar. C vitamini bir antioksidandır, serbest radikallerin enflamatuar etkilerine karşı koyar. Ayrıca C vitamini yönünden zengin besinler quercetin ve burun şişmesini azaltan, nefes almayı kolaylaştıran bir enzim bromelain kaynaklarıdır. 

    Zerdeçal

    Zerdeçal, histamin salınımını engelleyen, alerjik tepkimeyi engelleyen ve oksidatif stresi azaltan, antienflamatuar bir bileşik olan kurkumin içerir. Kurcuminin alerjisi olan kişilerde immün yanıtı desteklediği gösterilmiştir.

    Bal

    Yıl içerisinde düzenli olarak doğal bal tüketmek sürekli bir miktar polen almanıza neden olacağından bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize yardımcı olabilir.

    Alerji döneminde fast food, aşırı tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun. Her ne kadar C vitamini, quercetin ve bromelain içerse de çiğ sebze meyveler polen ve pestisit içeriği yüzünden alerjinizi artırabilir o yüzden pişmiş sebze ve meyve tüketmek daha akıllıca olacaktır.

    Beslenmenizdeki değişiklikler sadece alerjinizi hafifletmeye yardımcı olur ve ilaç tedavisi yerine geçmez.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)