Mide Fıtığı Nedir?

Yazar Ümit KoçGenel Cerrah • 20 Şubat 2020 • Yorumlar:

Midenin normal konumu karın bölgesidir. Yemek borusu diyafram kasındaki bir açıklıktan karın duvarına girerek mideye bağlanır. Midenin diyafram kasındaki yemek borusunun çıktığı açıklıktan yukarı doğru çıkmasına mide fıtığı adı verilir.

Belirtileri neler?

Mide fıtığı olan hastaların mide girişinde bulunan kapak mekanizması da bozulduğundan reflü semptomları da görülmektedir. Bir başka deyişle mide reflüsünün %40-50'sinin nedeni mide fıtığıdır. Göğüste yanma, ağrı, ağıza acı su gelmesi, boğazda nedeni bilinmeyen kronik farenjit, ses kısıklığı, nedeni bulunamayan kronik astım, bronşit gibi akciğer hastalıklarının arkasında mide fıtığı ile birlikte oluşan  asit reflüsü olabilir. Aynı zamanda ya da reflü semptomları görülmeksizin erken doyma, karında dolgunluk hissi görülebilir. Bazı kişilerde ise mide perforasyonu, midenin sıkışması, mide kanlanmasının bozulması gibi nedenlere ba*ğlı olarak akut bir başlangıç ile semptom verip acile başvurarak ortaya çıkmaktadır. Bu durum ani başlangıçlı göğüs ağrısı oluşturarak  kalp krizini taklit edebilir. 

Mide fıtığı neden oluşur?

Mide fıtığının birçok nedeni vardır. Bunlardan en önemlisi ailesel yatkınlıktır. Diafram kasındaki  açıklığın geniş olması, diyafram kasının zayıf olması mide fıtığına neden olabilmektedir. Bazı durumlar  mide fıtığının oluşumunda rol onar. Obezite, kronik öksürük, kabızlık, gibi karın basıncını arttıran hastalıklar bunlardan bazılarıdır. Diyabet de  mide boşalmasını geciktirerek mide içerisindeki basıncı arttırarak mide fıtığı gelişimine katkı yapabilir. 

Tedavi edilmezse neler yol açar?

Mide fıtığı tedavi edilmez ise yemek borusunda  reflüye bağlı mide asidine maruz kalması ile yaralar, yemek borusunda darlık, kanama, ülserlere neden olabilir.  Ayrıca midede de ülserlere ve daha ileri seviyelerde kanama ve mide perforasyonu dediğimiz midede tam kat yırtılmalara neden olabilir. Bazen mide  diyafram daki bu açıklıkta sıkışarak kanlanması bozulup ciddi hasarlara neden olabilir. Böyle ciddi durumlar sonucu acil ameliyat kaçınılmaz bir durum olabilmektedir. 

Mide fıtığı tanısı için neler yapılmalıdır?

Yemeklerden sonra karında dolgunluk, şişkinlik, göğüste yanma, ağrı, ağıza acı su gelmesi, özellikle yatarken  ani başlayan boğazda yanma öksürük gibi belirtiler varsa mutlaka endoskopi ile yemek borusu ile birlikte mide içerisi değerlendirilmelidir.  Mide fıtığı ve reflünün tanısında ilk basamak endoskopik incelemedir. Gerekirse endoskopi sonrası mide fıtığının derecesi için Bilgisayarlı Tomografi de yardımcı bir  tetkiktir. 

Mide fıtığının tedavi yöntemleri neler?

Mide fıtığının tek tedavisi cerrahidir. Amaç  diyafram kasındaki açıklıktan yukarı doğru yer değiştirmiş yani fıtıklaşmış mide  kısmını normal yerine çekip, bu aralığı daraltmak ve midenin tekrar fıtıklaşmasını önlemek için  girişimler yapmaktır. Eğer sadece diyafram açıklığında fıtık olmadan genişleme var ise ilaç tedavisi ve beslenme alışkanlığı  mide basıncının azaltacak şekilde değiştirilmesi ile semptomlarda gerileme görülebilir. Ancak eğer mide diyafram açıklığının üzerinde ise ameliyat ile  bu açıklık onarılarak mide normal konumuna getirilmelidir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ümit Koç Gastroenteroloji Cerrahisi, Genel Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)