Obezitede Cerrahi Tedavi

Yazar Ümit KoçGenel Cerrah • 5 Eylül 2019 • Yorumlar:

Obezite en basit anlatımı ile fazla kilolu olmak anlamına gelmektedir. Günümüzde hızlı yemek yeme gibi beslenme alışkanıkları ve yiyeceklere kolay ulaşılabilir olması, rafine yiyeceklerin her an ulaşılabilir uzaklıkta olması nedeniyle obezite ve beraberinde getirdiği hastalıklar insan sağlığını tehtid eder duruma gelmiştir.

Son yüz yıla bakarsak obezite nedeni ile birçok hastalık sayılarında artış olmuş ve insan sağlığını tehtit eder olmuştur. Obez insanların normal kilolu insanlardan ortalama 9 yıl daha erken hayatlarını kaybettikleri birçok çalışmada gösterilmiştir. Ek olarak obeziteden kaynaklanan birçok hastalığın hayat kalitesini azalttığı ortadadır. Bu nedenle son yıllarda birçok tedavi yöntemi geliştirilerek kilo alımının getirdiği sorunlardan kurtulmaya çalışıyoruz.

Fazla kilo alımı ile ilişkili hastalıkların ortaya çıkmasına metabolik sendrom adı verimektedir. Bu hastalıkların başlıcaları Hipertansiyon, Diyabet, Hiperlipidemi, Kalp ve Damar Hastlıkları, Beyinde damar tıkanıklıkları gibi hastalıklardır.

Fazla kilolu olduğumu nasıl anlarım?

Kilolu olup olmadığımız günümüzde vücut kitle endeksi dediğimiz bir hesaplama ile belirlenmektedir. Kilomuzun kg cisinden ağırlığının boyumuzun m cinsinden karesine bölümü ile belirlenir.

Nasıl Kilo verebilirim?

Fazla kilonuz var ise ileride sağlığınızı tehtit edecek birçok hastalığa maruz kalabilirsiniz demektir. Bu nedenle kilonuzu normal sınırlarda tutmak ilk hedefiniz olmalıdır. Kilo vermenin en sağlıklı yolu sağlıklı ve az kalorili beslenmenin yanında hayatınıza devamlı olarak egzersiz eklemektir. Bunlar ile kilo veremiyorsanız endoskopik ve cerrahi olmak üzere çeşitli tedavi yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.

Obezite için geliştirilen yöntemler günümüzde kabaca ikiye ayrılır. Endoskopik yöntem ile ameliyatsız tedavi yöntemleri olarak mideye balon uygulaması, mide botoksu gibi yöntemler daha çok diyet yapmanıza yardımcı olan geçici yöntemlerdir. Kişinin durumuna göre belirlenecek birçok cerrahi yöntem olup bunlardan kişiye en uygunu yapılmalıdır. Günümüzde en sık uygulanan cerrahi yöntem tüp mide dediğimizz sleeve gastrektomi ameliyatıdır.

18-65 yaş arası,Vücut kitle indeksi 40 üzerinde olan kişiler ile vücut kitle indeksi 35 ve üzeri olup obezite ile ilişkili bir hastalığı olan kişilerde eğer tedavi edilmemiş bir psikolojik rahatsızlık yok ise, anesteziye engel riskli bir hastalığı yok ise, alkol sigara gibi bağımlılığı yok ise, hayat boyu sürecek diyet önerileri ve vitamin gibi ek ilaç önerilerini uygulayabilecek kişiler obezite için ameliyat olabilirler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ümit Koç Gastroenteroloji Cerrahisi, Genel Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)