Mide Kanseri Nedir?

Yazar Emel CanbayGenel Cerrah • 10 Haziran 2020 • Yorumlar:

Mide kanserinin oluşum sebepleri günümüzde aydınlatılmaya başlanılmıştır. Midedeki normalde var olan hücrelerin beslenme alışkanlıkları- ile çevre ve genetik faktörlerin üzerine de eklenilmesiyle anormal hücrelere dönüşüp kontrolsüzce çoğalmasıyla başlar.

Mide kanserinin belirtileri nelerdir?

Mide kanseri erken evrede bir belirti vermez. Müphem şikayetler her tür hastalıkta görülebileceği için tanı konulması genellikle ileri evrede olur. Mide kanseri ilerlediğinde kendini gösterdiği belirtiler şunlardır:

● İştahsızlık ya da çabuk doyma

● Karın ağrısı

● Yutma güçlüğü

● Kilo kaybı

● Kusma

● Halsizlik ( genellikle kansızlık nedeni ile )

Mide kanseri dışındaki diğer hastalıklarda da tüm bu semptomlar görülebilir.

 

Mide kanseri için herhangi bir test var mıdır?

● Endoskopi (üst gastrointestinal sistem)– Mide kanseri teşhisinin günümüzde muhtemel en doğru ve en sık yapılan testidir. Bu test sırasında, ucuna kamera yerleştirilen  ince bir tüp ağızdan sokularak mideye ilerletilir. Yemek borusu, mide ve ince bağırsağın içeriden görüntülenmesi sağlanır.

● Mideden alınan Biyopsi – Endoskopi sırasında, mide ile yemek borusu ve oniki parmak bağırsağı incelenir. Normal görünümlü ve anormal görünümlü bölgeden doku örnekleri alınır ve mikroskop altında incelenir.

● Kan testleri genellikle hastanın durumunu değerlendirmemize yarar sağlar.

● Görüntüleme yöntemleri – Bilgisayarlı tomografi (BT) vb. en sık kullandığımız testlerdir. Gerekli görülürse magnetik rezonans (MR) ve daha ileri testlerden PET olarak bilinen tüm vücut tarama testleri yapılabilir.

Ayrıca ‘’Helicobacter pylori’’ enfeksiyonu da hem midede iltihaplanma hem de mide kanseri gelişimini tetikleyen bir enfeksiyondur. ‘’Helicobacter pylori’’ mide biyopsisi, nefes testi, kan testi veya diğer laboratuar testleri ile de kontrol edilebilir. Bu enfeksiyon, bazı insanlarda mide ya da oniki parmak bağırsağında “ülser” adı verilen açık yaralardan kansere kadar ilerleyebilen durumlar oluşturabilir.

Mide kanseri için risk faktörleri nelerdir?

Mide kanseri için tipik risk faktörleri arasında genetik yatkınlık (%15 oranında), mide ameliyatı geçirmiş olmak, diyette tuzlu, ve tütsülenmiş gıda ve işlem görmüş yiyeceklerin fazla tüketilmesi ve H. Pylori efeksiyonu bulunmaktadır.

Mide kanserinde tedavi yöntemleri nelerdir?

●  Ameliyat – En sık kullanılan tedavi yöntemi olup, bu yöntemle kanserin yerleşimine göre midenin bir kısmı ya da tamamı ameliyat yapılarak alınır.

● Kemoterapi  – Kemoterapi, kanser hücrelerini öldüren veya büyümelerini durduran ilaçların uygulanmasıdır. Bazen ameliyat öncesi veya sonrasında da kemoterapi uygulanabilir. Kemoterapi uygulamalarında son zamanlarda karın içine de kan damarlarından da uygulamalar başlamıştır.

● Radyoterapi –  Kanserin yayılabileceği alanlara yüksek enerjili ışınlar uygulanır ve  belirli bölgedeki kanser hücrelerinin çoğalmalarının önlenmesi işlemidir. 

● İmmunoterapi –  Son zamanlarda kemoterapi ajanı olarak yeni üretilen ve kanser gelişimini durdurmak için vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek yenilmesini sağlamak amaçlı ilaçların kullanılmasıdır. Günümüzde yararları sınırlıdır ve gelişmeye açık bir yoldur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Emel Canbay Cerrahi Onkoloji, Genel Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)