Sıcak Kemoterapi Nedir?

Yazar Emel CanbayGenel Cerrah • 10 Haziran 2020 • Yorumlar:

Günümüzde, kanser tedavisinde değişik yöntemler kullanılmaktadır. Ancak ameliyat ve ek tedavi olarak uygulanan kemoterapi, radyoterapi, immunoterapi tedavilerine rağmen hastalık, kaynaklandığı organla sınırlı kalmayıp hem karın içi diğer organlara ve karın iç organlarını saran ve karın duvarını örten periton adı verilen zarlara da yayılabilir.

Hastaya damar yoluyla uygulanan ilaçlar, kanser ile bulaşan karın içi organ yüzeyleri ve karın duvarına etki edecek düzeye ulaşamaz ve tedavi yetersiz kalabilir.

Bu tedaviler arasında bir yöntem de ‘’ karın içine kemoterapi uygulamaları ve ameliyat ile karın içine Sıcak Kemoterapi (HİPEK) kombinasyonu olabilir.’ Sıcak Kemoterapi, ameliyat esnasında kanser ilaçlarının karın içine uygulanma yöntemine verilen adıdır. Multidisipliner yaklaşımla (onkolog, cerrah, radyolog vb.) uygulanmasına karar verilmesi gereken bu tedavide, ameliyat ve karın boşluğuna uygulanan ısıtılmış kemoterapiyi kombine ederek tüm kanser hücrelerinin ortadan kaldırılması sağlanabilir. Laparoskopik ve normal oda ısısında da bu işlemler yapılabilir. Sıcak Kemoterapi, ameliyat ile eklenildiğinde hastaların yaşamda kalış sürelerinin uzatılması ve hatta bu hastalıktan tamamen iyileşebilmesi hedeflenmektedir

Nasıl uygulanır?

Karın içinde kanserle tutulmuş olan tüm organlar ( karın içinin yağlı bezi, karın zarı, yumurtalık, kalın bağırsak, safra kesesi, mide, dalak vb.) ve karın duvarını örten periton (karın zarı) çıkarılarak gözle görülebilecek tümör dokusu kalmayacak şekilde tam veya tama yakın tümör temizliği ameliyatına sitoredüktif cerrahi denilir ve bu ameliyat yapılır. Ardından karına yerleştirilen drenler ile kemoterapi pompası yardımıyla karın içerisi ısıtılmış kemoterapi ilaçları ile muameleye alınır. Bu işlem sonunda karına verilen kemoterapi sıvısı geri alınarak ameliyat sonlandırılır.

İlaçlar neden ısıtılarak verilir?

Kemoterapi ilaçları normal oda ısısında ya da ısıtılarak uygulanabilir. Normal ısıda karın içi kemoterapi uygulamalarını genellikle ameliyat öncesi ve sonrasında uygulanır. Isıtılmış kemoterapi uygulanması, ilacın tümör dokusu içine nüfuz etmesini kolaylaştırarak etkinliğini arttırır. Bununla birlikte yüksek ısının kendisi de anti-tümör etkiye sahiptir.

Hangi kanser türlerine yapılır?

En sık periton denilen karın zarı ve karın zarının sardığı organlardan peritonun kanseri, kadınlarda yumurtalık kanseri, apendiks (apandisit kanseri ya da Psödomiksoma Peritonei), kolon ve rektum kanserinde uygulanır.

Hangi durumda yapılmaz?

Bu tedavi, karın dışındaki doku ve organlarda akciğer, kemik, beyin gibi organlara kanser yayılımı olduğunda yapılmaz. Karaciğerde 3 veya daha az sayıda ve çıkarılabilecek odaklar şeklinde yayılım varsa Sıcak Kemoterapi uygulanabilir. Ancak yaygın karaciğer tutulumu halinde işlem yapılmaz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Emel Canbay Cerrahi Onkoloji, Genel Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)