Milk Thistle’ın (Deve Dikeni ) Faydaları

Yazar Hanife KaraDiyetisyen • 24 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Milk Thistle, Silybum marianum olarak da bilinen devedikeni bitkisinden elde edilen bir bitkisel ilaçtır.

Bu dikenli bitkinin, Meryem’in sütünün yapraklarına düşen bir damlasından kaynaklandığını söyleyen kendine özgü mor çiçekleri ve beyaz damarları vardır.Devedikeni içindeki aktif bileşenler, topluca silimarin olarak bilinen bir grup bitki bileşiğidir.

Bitkisel ilacı devedikeni özü olarak bilinir. Devedikeni ekstresi, devedikeni bitkisinden konsantre olan yüksek miktarda silimarine (% 65-80 arası) sahiptir.Milk Thistle, elde edilen silimarinin antioksidan, antiviral ve antienflamatuar özelliklere sahip olduğu bilinmektedir .

Aslında, geleneksel olarak karaciğer ve safra kesesi bozukluklarını tedavi etmek, anne sütü üretimini teşvik etmek, kanseri önlemek ve tedavi etmek ve hatta karaciğeri , alkolden ve diğer çevresel zehirlerden korumak için kullanılmıştır.

1-Karaciğeri Korur

Milk Thistle genellikle karaciğer koruyucu etkileri için tercih edilir.

Alkolik karaciğer hastalığı, alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı, hepatit ve hatta karaciğer kanseri gibi durumlar nedeniyle karaciğer hasarı olan kişiler tarafından düzenli olarak tamamlayıcı bir terapi olarak kullanılır .

Araştırmalar,Milk Thistle takviyesi almış karaciğer hastalıklarına sahip kişilerde karaciğer fonksiyonlarında iyileşmeler olduğunu göstermiştir, bu da karaciğer iltihabı ve karaciğer hasarını azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir .Nasıl işe yaradığı konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, , karaciğeriniz toksik maddeleri metabolize ettiğinde ortaya çıkan serbest radikallerin neden olduğu karaciğere zararı azalttığı düşünülmektedir.

Bir çalışma da alkolik karaciğer hastalığına bağlı olarak karaciğer sirozu olan kişilerin yaşam süresini biraz uzatabileceğini buldu.

Bununla birlikte, çalışmalardan elde edilen sonuçlar net değildir ve bunların tümü, Milk Thistle ekstraktının karaciğer hastalığı üzerinde yararlı bir etkiye sahip olduğunu bulamadı.

Bu nedenle, spesifik karaciğer hastalıkları için ne kadar doz ve tedavi gerektiğinin belirlenmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Ve Milk Thistle ekstresi, karaciğer hastalıkları olan insanlar için tamamlayıcı bir terapi olarak kullanılmasına rağmen, şu anda, özellikle sağlıksız bir yaşam tarzınız varsa, bu koşulları almanızı önleyebileceğine dair hiçbir kanıt yoktur.

2. Beyin Fonksiyonunda Yaşa İlişkin Hasarı Önlemede Yardımcı Olabilir

Devedikeni, Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi nörolojik durumlar için iki bini aşkın süredir geleneksel bir ilaç olarak kullanılmaktadır.

Anti-enflamatuar ve antioksidan özellikleri, muhtemelen nöroprotektif olduğu ve yaşlandıkça beynin işlevinde düşüşün önlenmesine yardımcı olabileceği anlamına gelir.

Tüp ve hayvan çalışmalarında sililinin beyin hücrelerinin oksidatif hasarını önlediği ve bunun zihinsel düşüşü önlemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Bu çalışmalar ayrıca devedikeni’nin Alzheimer hastalığı olan hayvanların beynindeki amiloid plak sayısını azaltabileceğini de göstermiştir.

Amiloid plaklar, siz yaşlandıkça sinir hücreleri arasında birikebilen yapışkan amiloid protein kümeleridir.

Alzheimer hastalığı olan insanların beyninde çok yüksek oranlarda görülürler; bu da devedikeni potansiyel olarak bu zor durumun tedavisine yardımcı olmak için kullanılabileceği anlamına gelir .

Bununla birlikte, şu anda Alzheimer veya demans ve Parkinson gibi diğer nörolojik koşullar olan kişilerde devedikeni etkilerini inceleyen hiçbir insan çalışması yoktur.

Dahası, devedikeni, insanlarda kan-beyin bariyerinden yeterli miktarda geçmesine izin vermek için yeterince emilip emilmediği açık değildir. Aynı zamanda, yararlı bir etkiye sahip olması için hangi dozların verilmesi gerektiği de bilinmemektedir

3. Devedikeni kemiklerinizi koruyabilir

Osteoporoz, ilerleyici kemik kaybının neden olduğu bir hastalıktır.

Genellikle birkaç yıl boyunca yavaşça gelişir ve küçük düşmelerden sonra bile kolayca kırılan zayıf ve kırılgan kemiklere neden olur.Devedikeni, kemik mineralizasyonunu uyarmak ve potansiyel olarak kemik kaybına karşı koruyucu olmak için deneysel deney tüpü ve hayvan çalışmalarında gösterilmiştir .

Sonuç olarak, araştırmacılar devedikeni postmenopozal kadınlarda kemik kaybını önlemek veya geciktirmek için yararlı bir tedavi olabileceğini öne sürmektedir .

4. Kanser Tedavisini Destekleyebilir

Silimarinin antioksidan etkilerinin, kanser tedavisi alan insanlar için yararlı olabilecek bazı antikanser etkilere sahip olabileceği öne sürülmüştür .

Bazı hayvan çalışmaları devedikeni kanser tedavilerinin yan etkilerini azaltmak için yararlı olabileceğini göstermiştir .

Ayrıca kemoterapinin belirli kanserlere karşı daha etkili çalışmasını sağlayabilir ve bazı durumlarda kanser hücrelerini bile tahrip edebilir .

Bununla birlikte, insanlarda yapılan çalışmalar çok sınırlıdır ve henüz insanlarda anlamlı bir klinik etki göstermemiştir .Bunun nedeni, insanların tıbbi bir etki elde etmek için yeterince kullanamaması olabilir.

Silimarinin kanser tedavisi gören insanları desteklemek için nasıl kullanılabileceği belirlenmeden önce daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

5. Anne Sütü Üretimini Artırabilir

Devedikeni ,bildirilen bir etkisi emziren annelerde anne sütü üretimini artırabilir olmasıdır. Daha fazla süt üreten hormon prolaktin ürettiği düşünülmektedir.

Veriler çok sınırlıdır, ancak randomize kontrollü bir çalışma, 63 gün boyunca 420 mg silymarin alan annelerin, plasebo alanlara göre% 64 daha fazla süt ürettiğini bulmuştur .

Ancak, mevcut olan tek klinik çalışma budur. Bu sonuçları ve emziren anneler için devedikeni güvenliğini doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır .

6. Akne tedavisine yardımcı olabilir

Akne, kronik enflamatuar bir cilt durumudur. Tehlikeli olmasa da yara izlerine neden olabilir. İnsanlar ayrıca acı verici bulabilir ve görünümleri üzerindeki etkileri konusunda endişelenebilirler.

Vücuttaki oksidatif stresin akne gelişiminde rol oynayabileceği ileri sürülmüştür .

Antioksidan ve antienflamatuar etkileri nedeniyle, devedikeni sivilcesi olan insanlar için yararlı bir ek olabilir.

İlginç bir şekilde, bir çalışmada 8 hafta boyunca günde 210 miligram silymarin alan akne olan kişilerin akne lezyonlarında% 53 azalma olduğunu bulmuşlardır .

Ancak, bu tek çalışma olduğu için daha kaliteli araştırmalara ihtiyaç var.

7. Devedikeni Diyabetli Insanlar için Kan Şekeri Düzeylerini Düşürebilir

Süt devedikeni, tip 2 diyabetin yönetilmesine yardımcı olmak için yararlı bir tamamlayıcı tedavi olabilir.

Süt devedikeni içindeki bileşiklerden birinin, bazı diyabetik ilaçlara benzer şekilde, insülin duyarlılığını arttırmaya ve kan şekerini azaltmaya yardımcı olarak çalışabileceği keşfedilmiştir (43 Kaynak).

Aslında, yakın zamanda yapılan bir inceleme ve analiz, rutin olarak silymarin alan kişilerin, açlık kan şekeri seviyelerinde ve kan şekeri kontrolünün bir ölçütü olan HbA1c’de (44 Güvenilir Kaynak) önemli bir azalma yaşadığını ortaya çıkardı.

Ek olarak, süt devedikeni antioksidan ve antienflamatuar özellikleri, böbrek hastalığı gibi diyabetik komplikasyon gelişme riskini azaltmak için de yararlı olabilir (43 Kaynak).

Milk Thistle Güvenli midir?

Devedikeni, ağızdan alındığında genellikle güvenli olarak kabul edilir.

Aslında, uzun süre yüksek dozların kullanıldığı çalışmalarda, insanların sadece% 1’i yan etkilere maruz kalmıştır, yan etkiler genellikle ishal, bulantı veya şişkinlik gibi bağırsak rahatsızlıklarıdır.

Bazı kişilerin devedikeni alırken dikkatli olmaları önerilir. Bunlar şunları içerir:

Hamile kadınlar: Hamile kadınlarda güvenliği konusunda veri yoktur, bu yüzden genellikle bu takviyeden kaçınmaları önerilir.

Bitkiye alerjisi olanlar: devedikeni, bitkilerin Asteraceae / Compositae familyasına alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir.

Diyabetli kişiler: Devedikeni kan şekeri düşürücü etkileri diyabetli insanları düşük kan şekeri riskine sokabilir.

Belirli şartları olanlar: devedikeni, bazı meme kanseri türleri de dahil olmak üzere hormona duyarlı koşulları kötüleştirebilecek östrojenik etkilere sahip olabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)