Minimal İnvaziv (Küçük Kesi) Kalp Cerrahisi

Yazar Ahmet ArnazKalp Ve Damar Cerrahı • 8 Mart 2021 • Yorumlar:

Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisi Nedir?

Minimal invaziv kalp cerrahisi, koroner bypass, aort cerrahisi gibi büyük atardamar ameliyatları ya da kalbin içerisinin açılarak yapılan kalp kapak ameliyatlarının küçük kesiler kullanılarak geleneksel bir ameliyatın yapılmasıdır.

Minimal invaziv kalp cerrahisi çeşitleri nelerdir?

Bazen minimal invaziv cerrahi kısmi sternotomi içerir. Bu, göğüs kemiğinin bir kısmının kesilmesini içerir. Mümkün olduğunda, cerrah sternum kemiğini kesmekten kaçınabilir ve bunun yerine kaburgalar arasındaki kaslardan bir veya daha fazla kesi yapabilir. Bu tekniğe mini torakotomi denir.

Robotik kalp cerrahisi

Robotik kalp cerrahisi çoğunlukla, mitral yetersizliği olan hastaların tedavisinde kullanılır. Robotik kalp cerrahisi aşağıdaki patolojilerin tedavisinde kullanılabilir:

  • Mitral kapak tamiri

  • Triküspit kapak tamiri

  • Atriyal fibrilasyonun ablasyonu (eş zamanlı başka cerrahi gerekiyorsa)

  • Atriyal septal defekt (ASD) onarımı

  • Patent foramen ovale (PFO) onarımı

  • Kardiyak tümörlerin çıkarılması (Miksoma, mitral veya triküspit kapakta fibroelastom)

Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisinde Kullanılan Kesi Türleri

Parsiyel sternotomi: Sternumda 6-8 cm uzunluğunda bir kesi yapılır ve göğüs kemiği o bölgeden ayrılır, böylece cerrah kalbin ameliyat gerektiren kısmını görebilir.

Alt mini sternotomi; mitral kapak, triküspit kapak, atriyal septal defekt (ASD), patent foramen ovale (PFO), miksoma cerrahileri için kullanılır.

Üst mini sternotomi: aort, aort kapak, mitral kapak, triküspit kapak, iki kapak, transaortik TAVR, ASD, PFO, miksoma ve fibroblastom ameliyatları için kullanılır. 

Mini torakotomi: Cerrah göğüs kemiğini kesmez ve bunun yerine kalbe ulaşmak için kaburgalar arasındaki boşluk kullanılır.

Mitral kapak, triküspit kapak, ASD, PFO, miksoma ameliyatlarında kullanılır.  

Robotik kalp cerrahisi: Robotik kalp cerrahisinde, cerrahi aletler robotik kollara tutturulur. Enstrümanlar ve küçük bir kamera portlardan yerleştirilir. Hareket sensörleri robotik “bileğe” takılır, böylece cerrah aletleri kontrol edebilir.

Mitral kapakçık, triküspit kapakçık, atriyal septal defekt (ASD), patent foramen ovale (PFO), miksoma ve aort kapak cerrahileri robotik cerrahi yöntemi kullanılır.

Hibrit Cerrahi Nedir?

Hibrit cerrahide, kalp ameliyatında en önemli damara bypass yapılır, uygun olan diğer damarlara ameliyattan bir iki gün sonra kardiyolojik olarak stent koyulur. 

İyileşme ve Takip

Minimal invaziv veya robotik cerrahi ameliyatı olmuşsanız, muhtemelen ameliyattan 2 ila 5 gün sonra eve gidebilirsiniz. Sağlık ekibiniz hastanedeyken sizi yakından takip edecek ve mümkün olan en kısa sürede iyileşmenize yardımcı olacaktır. Hastaneden ayrılmaya hazır olduğunuzda, aktivite, sürüş, insizyon bakımı ve diyetle ilgili kurallar dahil olmak üzere iyileşme ve işe dönme konusunda bilgilendirilirsiniz.

Sağlıklı yaşam

Ameliyattan sonra kalbinizi sağlıklı tutmak için yaşam tarzı değişiklikleri yapmanız ve ilaçlarınızı reçete edildiği gibi almanız önemlidir. İyileşmeniz için önemli olan kalp-sağlıklı yaşam mekanizmaları şunları içerir:

  • Sigarayı bırakmak

  • Yüksek kolesterol kontrolü

  • Yüksek tansiyon ve diyabet yönetimi

  • Düzenli egzersiz yapmak

  • Sağlıklı olan kiloyu korumak

  • Sağlıklı beslenme

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ahmet Arnaz Kalp Ve Damar Cerrahisi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)