Torasik Aort Anevrizması

Yazar Ahmet ArnazKalp Ve Damar Cerrahı • 30 Ocak 2021 • Yorumlar:

Aort Anevrizması: Nedir ve nasıl tedavi edilir?

Aort, vücuttaki en büyük arterdir ve oksijen bakımından zengin kanı kalpten vücudun tüm bölgelerine taşıyan kan damarıdır.

Aortun göğüsten geçen kısmına torasik aort denir ve aort karından aşağı doğru ilerledikçe abdominal aort olarak adlandırılır.

Torasik aort anevrizması nedir?

Aorttaki bir arter duvarı zayıfladığında, kan pompalanırken anormal olarak genişler veya balonlaşır ve aort anevrizmasına neden olur.

Bir anevrizma aort boyunca herhangi bir yerde gelişebilir.

Torasik aort anevrizması ciddi midir?

Torasik aort anevrizması ciddi bir sağlık riskidir, çünkü konumuna ve büyüklüğüne bağlı olarak, hayatı tehdit eden iç kanamaya neden olarak rüptüre olabilir veya yırtılabilir. Zamanla tespit edildiğinde torasik aort anevrizması genellikle cerrahi veya daha az invaziv tekniklerle onarılabilir.

Küçük anevrizmalar aşağıdakiler için risk faktörüdür:

  • Anevrizma bölgesinde aterosklerotik plak (yağ ve kalsiyum birikintileri) oluşumu

  • Bu bölgede bir pıhtı (trombüs) oluşabilir ve inme şansını artırabilir, anevrizma boyutunu arttırır, diğer organlara basmasına, ağrıya neden ol

  • Aort diseksiyonu veya aort tabakalarının yırtılması, potansiyel olarak ölümcül bir komplikasyon ve tıbbi acil bir durumdur.

  • Anevrizma yırtılabilir ve stres altında patlayabilir, çünkü arter duvarı bu noktada incedir. Aort anevrizmasının ani yırtılması hayatı tehdit edici olabilir ve tıbbi acil bir durumdur.

Torasik aort anevrizmasına ne sebep olur?

Torasik aort anevrizmalarına çoğunlukla ateroskleroz, arter duvarlarına zarar veren arterlerin sertleşmesi neden olur. Arterleriniz normalde iç kısımda pürüzsüz olsa da, yaşlandıkça ateroskleroz gelişebilir. Ateroskleroz meydana geldiğinde, arter duvarlarında ateromatöz plak adı verilen yapışkan bir madde oluşur. Zamanla, aşırı plak aortun sertleşmesine ve zayıflamasına neden olur. Ateroskleroz riskiniz eğer;

  • Sigara içiyorsanız

  • Yüksek tansiyona sahip iseniz

  • Yüksek kolesterol düzeyi var ise

  • Fazla kilolu iseniz

  • Ailede kardiyovasküler veya periferik vasküler hastalık öyküsü var ise artar.

Bazı hastalıklar aort duvarının katmanlarını da zayıflatabilir ve torasik aort anevrizması riskini artırabilir:

  • Marfan sendromu (genetik bağ dokusu bozukluğu), Loeys – Dietz ve diğer ailesel bağ dokusu bozuklukları

  • Spesifik olmayan diğer bağ dokusu hastalıkları (ailede anevrizma öyküsü ile karakterize edilir)

  • Bisüspit aort kapak varlığı

  • Enfeksiyonlar

  • İnflamatuar hastalıklar

Nadiren, ciddi bir düşme veya araba kazası gibi travma torasik aort anevrizmasına neden olabilir.

Yaşlandıkça torasik aort anevrizması gelişme riski artar. Erkeklere kadınlardan daha fazla torasik aort anevrizması teşhis edilir.

Son araştırmalar, önemli miktarda anevrizmanın ailesel paternlere sahip olduğunu veya önceki nesillerden miras alındığını göstermektedir. En iyi koruyucu taramaların yapılabilmesi için ailenizde aort anevrizması öyküsü olup olmadığını doktorunuza söylemeniz önemlidir.

Torasik aort anevrizmasının belirtileri nelerdir?

Torasik aort anevrizmaları genellikle fark edilmez, çünkü hastalar nadiren herhangi bir semptom hisseder. Torasik aort anevrizması olanların sadece yarısı semptomlardan şikayet ederken, olası uyarı işaretleri şunları içerir:

  • Çene, boyun ve sırtta ağrı

  • Göğüs veya sırt ağrısı

  • Öksürme, ses kısıklığı veya nefes almada güçlük

Torasik aort anevrizması nasıl teşhis edilir?

 Torasik anevrizmanın erken tanısı, takip ve tedavi zamanlaması için oldukça önemlidir. Torasik aort anevrizması ne kadar büyükse veya ne kadar hızlı büyürse yırtılma olasılığı o kadar yüksektir. Anevrizma, sağlıklı bir aort kan damarının normal çapının yaklaşık iki katından daha büyük olduğunda, yırtılma riski artar.

Torasik anevrizmanın teşhisi zordur çünkü çoğu zaman semptom yoktur ve çoğu zaman bir rüptür oluşana kadar durum teşhis edilmez. Torasik aort anevrizmasından şüpheleniliyorsa, doktorunuz aşağıdaki testleri isteyebilir:

  • Göğüs röntgeni

  • Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması

  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRI)

  • Ekokardiyografi (kalbin ultrasonu)

  • Abdominal ultrason (ilişkili karın anevrizmalarını aramak için)

  • Anjiyografi (kan damarlarının röntgeni)

 Torasik aort anevrizması nasıl tedavi edilir?

Anevrizma tedavisi, büyüklüğüne, bulunduğu bölgeye ve genel sağlığınıza bağlı olarak değişiklik gösterir.

Torasik aort anevrizması küçükse ve herhangi bir semptom göstermiyorsa, doktorunuz yakın takip altında  beklemeyi önerebilir. Her 6-12 ayda bir CT veya MRI taramaları ile durumunuzu yakından izleyerek, anevrizma çapındaki değişiklikler takip edilir.Yüksek tansiyonunuz varsa buna yönelik tedaviler düzenlenir. Ek olarak kolesterol düşürücü ilaç reçete edebilir.

Cerrahi onarım

Aort anevrizması cerrahi olarak çıkarılır ve bir greft ile değiştirilir.

Torasik aort anevrizması büyükse veya semptomlara neden oluyorsa, rüptürün oluşmasını önlemek için derhal tedaviye ihtiyacınız olacaktır. Kabın zayıflatılmış bölümü cerrahi olarak çıkarılabilir ve bir yapay materyal grefti ile değiştirilebilir. Anevrizma aort kapakçıkına (kalpten aort içine kan akışını düzenleyen kapakçık) yakınsa, işlem sırasında kapakçık değişimi de önerilebilir.

Anevrizmanın cerrahi olarak onarılması karmaşıktır ve deneyimli bir torasik cerrahi ekip gerektirir. Bununla birlikte, anevrizmanın ihmal edilmesi daha yüksek bir risk oluşturmaktadır. Torasik anevrizmanın onarılması için açık göğüs cerrahisi, genel anestezi ve en az beş gün hastanede kalmanız gerekebilir.

Endovasküler Onarım

Açık bir anevrizma onarımı yerine, cerrahınız endovasküler anevrizma onarımı (EVAR, TEVAR) adı verilen daha yeni bir prosedür düşünebilir. Endovasküler, ameliyatın aortunuzda kateter adı verilen ince, uzun tüpler kullanılarak yapıldığı anlamına gelir. Kasıktaki küçük insizyonlardan girerek, kateterler kan damarlarından anevrizma bölgesine bir stent grefti yönlendirmek ve iletmek için kullanılır. Daha sonra stent grefti, kan akışını anevrizmadan uzaklaştırmak için aortu bir manşon gibi “serbest bırakmak” için aortun hastalıklı segmentine yerleştirilir.

Bu endovasküler yaklaşım şu anda abdominal ve inen torasik anevrizmaları tedavi etmek için kullanılmaktadır ve torakoabdominal ve arkusanevrizmaları için bir seçenek olarak değerlendirilmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ahmet Arnaz Kalp Ve Damar Cerrahisi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)