Miyom Nedir?

Miyomlar rahimde görülen, rahimin düz kaslarından gelişen, iyi huylu tümöral yapılardır. 35 yaşın üzerindeki kadınların yaklaşık % 20 sinde mİyom görülmektedir.Miyomlar düzgün sınırlı kitleler olup, rahmin farklı yerlerinde yerleşim gösterebilir ( subseröz, inrtramural, intrakaviter ve ya saplı vb gibi ) .

Menapozdan sonra hormon düzeylerinin azalmasına bağlı olarak miyom boyutlarında küçülme olmaktadır.Obez ve doğum yapmamış bayanlarda daha sıklıkla görülürler.Gebelikte boyutlarındaki artışa bağlı olarak ağrıya ve erken doğumlara neden olabilirler.

MiYOMLARIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Miyomlar sıklıkla belirti vermez.Jinekolojik muayeneler esnasında tesadüfen tespit edilirler.Ancak büyüklük ve yerleşim yerine bağlı olarak şu bulgulara neden olabilirler:

 

1) Adet kanamalarının fazla olması ve ya uzun sürmesi

 

Adet arası dönemde ara kanamalar

 

Karında şişlik ve ya ele gelen kitle

 

Tekrarlayan düşükler

 

Tüplerin girişini kapayarak kısırlığa neden olma

 

İdrar torbasına bası nedeniyle sık sık idrara çıkma

 

Karında ağrı, şişlik, hazımsızlık

 

Bağırsağa bası nedeniyle kabızlık

 

Miyom tanısı koymak kolaydır; pelvik muayene ve ultrasonografi ile  tanı alırlar.


 

MİYOM TEDAVİSİ NASIL OLUR ?


 

Miyomlar küçük ve şikayete neden olmadığı taktirde tedavi gerektirmezler.Miyomun tedavisi hastanın şikayetlerine ve gelecekte doğurganlık beklentisine uygun olarak şekillendirilmelidir.

 

Ancak belirgin bulgu veren ( düzensiz kanama- ağrı vs. ) ve ya gebe kalmayı etkileyebilecek kadar büyüklükte olan veya kanser şüpesi taşıyan miyomlar tedavi gerektirirler.

 

Ailesini tamamlamış, çocuk sahibi olmayı düşünmeyen, ileri yaştaki bayanlarda, rahimin büyük bir bölümü miyomlarla kaplanmış ise uygun tedavi rahimin alınması işlemidir.

 

Genç ve çocuk istemi olan bayanlarda miyom saptanır ve şikayetlere yol açmış ise o zaman myomun çıkarılarak rahmin korunması gerekir. Myomektomi ( myomun çıkarılması ) işlemi kapalı ( laporoskopik ), açık yada histereskopik yöntemle yapılabilir.Miyomların nasıl çıkarılacağının temel belirleyicisi miyomun büyüklüğü ve rahmin içindeki yerleşim yeridir.


 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gonca Oğurlu Pakay Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)