Miyom Nedir?

Miyomlar kadınlarda rahimde en sık görülen selim oluşumlardır. Bunlar normalde hissedilmeyecek kadar küçük olabilir yada rahmin şeklini tamamen bozacak kadar büyük boyutlara da erişebilir. Birden çok ve farklı boyutlarda olabilir.

Ultrason ile rahatlıkla tanınırlar. Kadında aşırı derecede adet kanamaları varsa, aşağı doğru baskı hissi varsa , sık idrara çıkma, mesaneyi boşaltmakta zorluk çekiliyorsa, kabızlık varsa , bel ve bacak ağrıları varsa myomdan şüphelenilmelidir. Nadiren myomların kanlanması çok bozulabilir ve dejenerasyona uğrarlar , bu durumda da ani sancı olabilir.

Nedenleri ise bilinmemektedir. Rahmin düz kaslarından kaynaklanan ve büyüyen bu oluşumlar çoğunlukla kadının hormonal aktif olduğu dönemde görülürler. Östrojen ve progesteron büyümelerine rol açar. Menopozdan sonra ise hormon desteği kaybolduğundan küçülme eğilimindedirler. Genetik olma ihtimalleri yüksektir. Myomlu kadınların birinci dereceden yakın akrabalarında aynı şikayet vardır.

Beslenmenin de myom gelişimi üzerine etkisi olduğu varsayılmaktadır. Vit D eksikliği, şişmanlık, kırmızı et ağırlıklı beslenmek , Akdeniz diyetinden uzaklaşmak , özellikle fazla bira tüketmek riski arttırır.

Myom ne gibi şikayetlere yol açar? Tedavisi nedir?

 

Myomlar adetlerde ve bazen adet dışında da aşırı kanamalara yol açarak , kansızlığa neden olabilirler. Bazen kramp tarzı ağrı yapabilirler. Eğer myom ile birlikte gebelik de varsa myomun büyüklüğüne ve yerine göre hareket etmek gerekecektir. Gebelikte bazı myomlar rahmin dışına doğru büyüme gösterirler. Bunlar büyük tehdit yaratmazlar . Ancak rahimin içine doğru büyüyenlerde gebelikle ilgili sorun yaşama olasılığı fazladır. Erken doğum, düşük olabilir.

Tedavide izlenecek yol myomun oluşturduğu şikayetlere göre değişir. Eğer küçük myomlar mevcut ve büyümüyorsa ve şikayet yaratmıyorsa beklenip sadece izlenir. Birden ve hızlıca büyüyen miyomlarda çok nadir de olsa kansere dönüşme riski vardır. Bu nedenle izlem önem taşır .

Medikal tedavideki seçenekler ise şunlardır. Gonadotropin salan hormon eşdeğerleri geçici menopoz etkisi yaratarak myomların rahatsızlıklarına kısa süreli çare olabilirler , ancak bu ilaçların uzun süre kullanımı mümkün değildir. Kemik erimelerine yol açar, menopoz şikayetlerini derinleştirir. İlaç bırakıldığında ise yine başa dönme olasılığı fazladır.

Doğum kontrol hapları ve progesteron içeren haplar kanamaları düzene sokabilir ancak miyomu küçültmez.

Sadece kanama günlerinde kanamayı azaltmak için traneksamik asit içeren tabletler alınabilir.

Miyomun cerrahi olarak açık cerrahi veya laparoskopi ile çıkarılması en bilindik yöntemlerdir. Bu ameliyatlarda rahim korunur ancak kitleler çıkarılır. Çocuk arzusu olmayanlarda ve veya çok büyük myomu olanlarda rahim de çıkarılabilinir.

Daha nadir kullanılan yöntemler ise myomların kan akışını kesmek ve onların küçülmesini sağlamaktır. Bunun için radyolojik olarak rahim arteri hedef alınır ve özel bir madde ile bu yol kapatılır. Beslenemeyen miyom küçülür.

Eğer yeri uygunsa aşağıdan girilerek histeroskopi yöntemi ile myoma ulaşılır ve çıkarılır. Bir diğer olası metod ise rahim iç tabakasının yine histeroskopi ile girilerek yakılması ve tamamen fonksiyonsuz hale getirmektir.

Myomların tekrarlayabilme özelliği gözden kaçırılmamalıdır. Bir kez yapılan tedavi yaşam boyu problemden uzaklaşmak anlamına gelmez.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serap Yaltı Kadın Hastalıkları Ve Doğum Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)