Miyom Tedavisi

Kadınlarda sıklıkla görülen hastalıkların başında rahimde görülen kistler gelmektedir. Özellikle üreme çağında olan kadınlarda miyom oldukça sık görülen bir hastalıktır. Miyomlar rahim içinde bulunan ve kanser riski taşımayan tabakalaşmış yapılardır. Bazı durumlarda hasta vücudunda bulunan bu urların varlığından dahi haberdar olmayabiliyor.

Miyom Belirtisi Nedir?
Her durumda belirti verme durumu söz konusu olmayan miyomlar genellikle rahmin iç duvarına yerleştiği hallerde bazı şikayetlere yol açabiliyor. Bu şikayetlerin başında ise regl dönemlerinde aşırı bir kanamanın ortaya çıkmasıdır. Kanama ile birlikte parça geldiği de bazı durumlarda görülebilmektedir. Bunun yanı sıra kanama dönemlerinin uzun sürmesi, kasıklarda sık sık ortaya çıkan ağrılar miyom belirtileri arasında gösterilebilir. Bunun yanı sıra miyomların yerleşme durumuna göre de kişiden kişiye değişen belirtiler oluşabiliyor. Eğer ki rahmin arka duvarına yerleşmiş bir konumda ise kabızlık sorunu ortaya çıkabiliyor.
 
Ön duvara yerleşmesi halinde mesaneye baskı yapacağı için kişi sıklıkla tuvalete çıkma ihtiyacı hissedecektir. Fakat karnı örten zarların üzerinde bulunuyorsa bu durumda da böbreklerde büyüme gibi sorunları ortaya çıkaracaktır. Pek çok hastanın merak ettiği konu ise miyomların kısırlığa sebep olup olmadığıdır. Bu sorunun cevabı da miyomun bulunduğu yere göre değişiklik gösterecektir. Rahmin ağız kısmında ya da tüplerin uç kısımlarında bulunuyorsa kısırlık yani infertilite sorunu ortaya çıkabiliyor. Aksi halde miyomların ciddi bir infertilite sorunu ortaya çıkardığını net olarak söylemek mümkün değildir.
 
Miyom Tedavisi Var Mı? Miyom Tedavisi Ameliyatı
Miyom tedavisi, büyüklüğüne ve yerleştiği yere göre farklılık göstermektedir. 5 cm'nin üzerine çıkmış olan, bağırsak ya da mesaneye baskı yapan ve aşırı kanamaya sebep olan miyomların cerrahi bir müdahale ile kısa sürede alınması gerekir. Özellikle genç yaş grubunda olan kadınlarda görülen iyi huylu bu kitleler robotik cerrahi yöntemler ile alınabiliyor. Laparaskopi de yine başka bir tedavi yöntemidir. Bunun yanı sıra cerrahi müdahale gerektirmeyecek kadar küçük yapıya sahip olan miyomlar için ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Cerrahi yöntemler ile alınan miyomlar %20 ile %25 oranında tekrar edebiliyor. Bu neden ile hastaların tedavi sürecinden sonra sık sık gerekli kontrolleri yaptırması gerekiyor. 
 
Gebelikte Miyom Şikayetleri Nelerdir?
Miyomlar her ne kadar iyi huylu özelliğe sahip olsa da bazı özelliklere sahip olanlar zaman zaman daha kötü sonuçlara neden olabiliyor. Özellikle büyümeye meyilli olan ya da büyümesi çok hızlı olan miyomların kanser riski oluşturma ihtimali oldukça yüksektir. Bu gibi sorunlar ile karşılaşmamak için belli aralıklar ile hekim kontrollerinin yapılmasında yarar var. Bunun yanı sıra gebeliğe engel olmayan miyomlar gebelik esnasında bazı sıkıntıları beraberinde getirebilir. Miyomun oluşma nedeni tam olarak bilinmese de östrojen hormonunun etkisi olduğu düşünülmektedir. Gebelikte de bu hormonun yükseldiği düşünülürse miyomların bu süreçte daha hızlı büyüme riski söz konusu olabilir. Bu neden ile gebelik öncesi cerrahi müdahale ile alınabilir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Timuçin Timuroğlu Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)