HPV ve Genital Siğil

Başta Amerika Birleşik Devletlerinde yaygın olarak görülmekte olan HPV (Human Papillomavirus) virüsü, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonel bir virüs tipidir. Genital bölgelerde bazı kanser türlerine neden olabilmektedir. Cinsel anlamda aktif olan kadın ve erkeklerde eşit oranlarda görülmektedir. HPV, bazı durumlarda genital gölgede siğillere neden olurken bazen ise kanser gelişimine sebep olabilir. Human Papillomavirüs, oral ve anal seks yoluyla bulaşabildiği ve normal yollardan yapılan cinsel ilişkilerde de bulaşma ihtimali yüksektir. HPV, virüs taşıyan anneden bebeğe doğum anında bulaşabilir. Bu durum sıklıkla solunum yolu enfeksiyonuna ya da genital enfeksiyonlara neden olur.

Tanı
HPV'nin sebep olduğu en sık görülen kanser türü bulunduğu bölge itibariyle rahim ağzı kanseridir. Genital bölge mukozasında enfeksiyona yol açan Hpv ve Genital Siğil bulaştığı andan itibaren bölgeye tutunur ve bu yerleşim, zaman zaman alevlenen reaksiyonlar eşliğinde hastalık sürecine girer. HPV enfeksiyonun bilinen kesin bir tedavi uygulaması yoktur. HPV erkekten kadına daha kolay ve elverişli biçimde bulaşır. Enfeksiyon taşıyan penisin, genital bölgelere teması, enfeksiyonun oluşması için yeterli ortamı sağlar.
 
Hpv ve Genital Siğil genel olarak seksüel yollarla bulaşabileceği gibi, seksüel olmayan alet temasları ile de bulaşabilir. Sterile edilmemiş cerrahi alet ve gereçleri yada kullanılmış eldivenler, HPV'nin barınabileceği uygun nitelikte ortamları oluşturur. Vertikal geçiş (bulaşma) olarak tabir edilen vakalarda virüs, gebe kadından bebeğin alt ve üst solunum yollarına geçiş yapabilir. Cinsel olarak aktif durumda olan tüm kadınlara, yıllık Pap Smear (Bir tür Rahim Ağzı tetkiki) testi önerilir. Söz konusu tetkik, %20 oranında yanlış negatif sonucu verebilmektedir. Ayrıca yıllık yada 6 aylık periyotlarda yapılacak jinekolojik muayene, hastalığın teşhis ve seyrinde denetleyici niteliktedir. Servikal Displazisi (Anormal Rahim Ağzı) olan potansiyel hastalarda, lezyonun derinlik, genişlik ve yayılım özelliklerine tam anlamıyla vakıf olmak için Kolposkopi uygulanmalıdır. Böylelikle rahim ağzı 6 ila 40 kat arasında büyütülerek detaylı incelemesi yapılabilecektir. 
 
Tedavi

Farklı özellikte Hpv ve Genital Siğil türleri farklı semptomlar gösterir. Genital siğiller kist ve tümörlere dönüşme eğiliminde bulunurken, virüsün kendisi aralarında rahim kanseri de olmak üzere çok daha farklı ve rastlantısal neticelere varabilirler. Erken teşhiste siğiller henüz gelişmemiş durumdayken uygulanacak ilaç ve cerrahi müdahale imkanları vardır. Podofilin ve Podofiloks gibi hekim tarafından uygulanabilecek kimyasallar, siğillerin gelişimini durdurabilecek etkiye sahipken, reçetesiz olarak satılan salisilik asit içeren ilaçlar siğil oluşumunu ve yayılımını durdurabilecek etkidedir.
 
Genital siğiller için uygulanabilecek cerrahi yöntemler de mevcuttur. Kriyoterapi, sıvı azot ile anomali durumdaki bölgeleri dondurmak için uygulanır. Elektrokoter, elektrik akımını kullanarak anormalleşmiş bölgeleri yakar. Lazer tadavisi ile ışın yardımıyla istenmeyen bölgeleri ortadan kaldırma seçeneği vardır.  Siğilin durumuna ve bulunduğu bölge itibariyle cerrah ile yapılan tetkik dahilinde uygulanır. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Timuçin Timuroğlu Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)