Mobbing

Yazar Zeynep PınarPsikiyatrist • 14 Ocak 2016 • Yorumlar:

Mobbing; iş yerinde psikolojik taciz demektir. Tüm kültürlerde ve tüm ülkelerde, cinsiyet yaş, kıdem ayrımı olmadan görülen bir işyeri sorunudur.

Günlük hayatımızı, ailemizden çok işyerimizde ve çalışma arkadaşlarımızla geçiriyoruz. Mobbing iş yerinde belirli süre, yıldırma, pasifize etme, işten uzaklaştırma, kişilik değerlerine, mesleki durumlarına, sosyal ilişkilerine, sağlığına zarar veren kötü niyetli davranışlardır. Alt kademeye lüzumsuzca yollar veya istifa ettirir.

Mobbing, fizksel şiddet, hakaret, cinsel taciz değildir. Bunlar hukuki ayrı durumlardır. Cinsel taciz de yakınlaşma, mobbingde uzaklaştırma isteği bulunur.

Tacizcilerin ortak özelliği, övgüye ihtiyacı olan, silik karekterli, yargılayıcı, suçlayıcı, iletişim becerileri eksik, güç gösterisinden hoşlanan, başkalarını motive edemeyen, saldırgan, affetmeyen, empati yeteneği eksik olan kişilerdir.

Mağdurların özelliği, sessiz, iyi insan olmaya çalışan, doğrularından vazgeçmeyen kişilerdir. Mağdurlara öncelikli önerim iyi insan değil-normal insan olun. Normal insan; başkalarının haklarını çiğnemeden kendi haklarını savunabilen kişidir.

Kurumların ortak özelliği; çifte standart uygulayan, baskıcı, başarısız yönetim hakimiyeti vardır. En basit demokratik kurallar uygulanmaz.

Mobbing mağdurları, ağlama nöbetleri gösterirler. Öfkelerini yönetemez, uyku ve konsantrasyon bozuklukları gösterirler, iştahsızlık veya tam tersine aşırı yeme içmeye yönelip kilo alabilirler. İşe sık sık geç gelirler.  Deyim yerindeyse “ayakları tersine gider” sık sık hastalanır  ve izin alırlar. Depresyon, panik atak, MI (kalp krizi), kaza, intihar girişimi oranları yüksektir ve iş verimleri düşüktür. Ev yaşamlarının akseden sorunları kısır döngüye girer.

TEDBİRLER

Bireysel mücadele önemli, işinde ve evliliğinde birisi mağdur oluyorsa, kökeni çocukluk döneminden ana-baba tutumuna kadar iner. Çocukları kimliğini ezmeden eğitmeliyiz. Sorumlulukla beraber haklarını öğretmeliyiz.

  • Sakinlikle sorunlar çözülmelidir
  • Üst yönetime sorunlar mutlaka aktarılmalıdır.
  • Taciz belgelerini mutlaka saklayın not, e-mail vs.
  • Şahitleri toplayın. Mağdurlar kenetlenin.
  • İşverenler, mobbingle ilgili, broşür iş yerinde bulundurmalı.
  • Yönetmelik ve iş sözleşmelerine mobbingle ilgili maddeler konulmalıdır, iş yerinde görünür yerlere mobbing ile ilgili afişler asılmalıdır.

Patron ve yöneticinin kendi kurumlarında uygulanan mobbing uygulamasının işgücü kaybına neden olduğu, verimi düşürdüğü, üretimi olumsuz etkilediğini dikkate almaları gerekmektedir. Mobbing  verimi ve ekonomide (ülke ekonomisinde bile) CİDDİ KAYIP YARATIR.

Çalışanlara son söz; özellikle kadınlar mobbinge karşı duygusal davranıp, istifa ederek kıdem tazminatlarından vazgeçmektedir. Yapılan istifa sonrası çalışan pişman olmakta ve uzman yardımı alabilmektedir.
 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)