Mobbinge Dur De!

Yazar Ezgi Didem AyaltıPsikolog • 8 Haziran 2018 • Yorumlar:

Son zamanlarda o kadar çok kişiden bunu duyuyorum ki.. Hem de yaş, mekân, konum farketmeden öyle kötü muameleye maruz kalan çalışanlarımız var ki...

Çalışma hayatında; küfür eden, suratına kalem fırlatan, herkesin içinde kasıtlı rencide eden, ahlaksız yakıştırmalarda bulunan, gereksiz yere iş veren, kişiyi başarısız hissettiren ve daha bir çok negatif davranışla karşı tarafın ozyeterlilik ve kendine değer verme mekanizmasını bozan pek çok kişiyle karşılaşılıyor maalesef. Bunun sonucunda kurban kişi genellikle susuyor, birilerine şikayet etmekten korkuyor ve bunu hic kimseyle paylaşmıyor. Hep aynı cümleleri duyuyorum: "Siz onu bilmezsiniz onunla kimse başa çıkamaz"

"şikayet etsem ne olur ki genel mudur de onu tutuyor"

"Ona karşılık verirsem daha kötüsünü yapar"...

Acaba bunlar sizin kaçınmalarınız için bir bahane olabilir mi? Ya da susarak, tepkisiz kalarak yol alacağınıza gerçekten inanıyor musunuz?

Bence artık harekete geçme vakti geldi. Biz bu davranışların geneline "iş yerinde mobbing" yani "zorbalık" diyoruz. Son zamanlarda pek çok çalışanın mobbing davası açtığını ve kazandığını biliyor muydunuz? Bilmiyordunuz çünkü siz öğrenilmiş bir çaresizlik yaşıyorsunuz. "Dava açsam kimbilir kac yıl surer" demek size daha kolay geliyor.

Sevgili mobbinge maruz kalan kurbanlar; şunu çok iyi bilin ki bir an önce harekete geçmezseniz karşı taraf daha da güçlenecek ve siz kendi kendinizi yemeye devam edeceksiniz. Bu olayları anlatıp "ben artık yapamıyorum dayanamıyorum" deyip boş yere depresyona surukleneceksiniz. Bütün bunlara değer mi? Kendinizden bu kadar mı nefret ediyorsunuz? "Peki ne yapacağım?" Dediginizi duyar gibiyim. Işte size bir kaç öneri:

Öncelikle korkmayın! Karşınızdakine nasıl izlenim verirseniz karşınızdaki de size ona gore davranır. Zorbayı izlediğiniz zaman göreceksiniz ki aslında siz ve sizin gibiler dışında kimseye bu şekilde davranmıyor.

Delil toplayın! Size edilen ahlaksız cümleleri ses kayıt cihazına kaydedin. Yarın durum yargıya intikal ettiğinde elinizde delil bulunsun.

Susmayın şikayet edin! Önyargıları kırın. Ona bir sey olmaz onu kimse durduramaz demeyin. Herkes bir kaç kez şikayet etse muhakkak birileri bunun farkına varacak ve harekete geçecektir. Çok iyi hatırladığım bir hikayeden bahsetmek istiyorum. Yine müdürü tarafından mobbinge ugrayan bir danışanıma "bunu neden hiç kimseyle paylaşmıyorsunuz?" Diye sorduğumda "kesinlikle ise yaramaz herkes onun arkasında" demişti. Tam tamına 1 hafta sonra zorbanın işten atıldığı haberini verdi. Sizce ne oldu da atıldı? Çünkü bir başkası dayanamayıp zorbanın durumunu üst merciye aktarmış! Işte bu hikaye herkese örnek olsun. Siz siz olun sakın mücadeleden asla ama asla vazgeçmeyin. Çünkü siz degerlisiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)