Monoton Evlilikler

Yazar Vural Yıldırım • 26 Şubat 2024 • Yorumlar:

“Aşk sürdürülebilir mi?” Bu, neredeyse hepimizin merak ettiği ve cevabının "evet" olduğunu düşünmek istediğimiz bir sorudur. Size üzülerek söylemem gerek ki, aşkın bir ömrü vardır ve bir süre sonra o aşk biter. İşin güzel tarafı ise, birini gerçekten sevip sevemeyeceğimizi aşk bittiğinde anlarız.

Diyelim ki çok seviyoruz ama zamanla konuşacak bir şey bulamaz, beraberken bile kendimizi uzaklaşmış hisseder hale geldik. Eğer böyle bir ilişkinin içindeyseniz, bilin ki yalnız değilsiniz. Neredeyse her ilişki bu sınavı vermek zorunda kalır. Peki, ilişkimiz bu hale nasıl gelir?

Bu biraz yaşam şeklimizle ilgilidir. Yetişkin insanlar olarak, hepimizin hayatta kendimizi koyduğumuz bir yer vardır; o yere ulaşmak için var gücümüzle çalışırız. Bu koşuşturmacada, ister istemez bazı şeyleri kaçırmak zorunda kalırız. Hayatımız neredeyse iş ve ev düzlemine sıkışıp kalır. Neredeyse her günümüz birbirine benzer hale gelir.

Heyecanımız biter, önceden partnerimizin yüzünü güldürmek için yapacağımız şeylerden vazgeçmiş halde buluruz kendimizi. Hayatlarımız zamanla ebeveynlerimizin hayatlarına dönüşmüş gibi hissederiz. Birbirimizi dinleyemez, eleştirir ve sürekli bir kavga döngüsünde sürükleniriz. Bazılarımız çabuk pes eder ve ilişkiyi kurtarmak için çaba göstermez; bazılarımız zorlar da zorlar ama yanlış adımlarla; bazılarımız ise tek taraflı sürdürülebilirliğin kısa ömürlü olduğunu bilir.

• İlk iş, o evden çıkmak olmalıdır. Rutinin dışına çıkıp, pasif aktivitelerden ziyade daha aktif olacağımız aktivitelerin içine girmek ilişkiye çok iyi gelir.

• İlişkimize spontanite katmamız gerekir. Her şeyi planlamak, bir süre sonra ilişkiyi zehirler. “Sabah iş var”, “Şimdi kim trafiğe girecek”, “Bugün de evde takılalım” gibi düşüncelerden uzaklaşıp, bazen de plansız yaşamak lazım.

• İletişimde birisi hayal kırıklıklarından bahsederken, diğeri onu merak etmelidir. Konuyu kendine çevirmeye çalışmak, iletişimin devam etmesini engeller ve tabii ki bir süre sonra sizinle konuşmaktan vazgeçilir. Konuşmayı kim açtıysa, yine onun düşünceleri üzerine konuşmak ve “Ya benim duygularım” dememek, iletişimin sağlıklı devam etmesini sağlar.

• Bir de cinsellik var ama o, başka bir günün konusu olsun

Bütün bu anlattıklarım aslında, ilişkinin başında yaptığımız şeylerdir. Unutmayın, hayatınıza başka birini alsanız bile, yaşam şekliniz bu olduğu sürece yine aynı döngünün içinde bulursunuz kendinizi. Elinizdeki ilişkinin kıymetini bilin ve tadını çıkarın. Yeni yazıda görüşmek dileğiyle.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Vural Yıldırım Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Vural Yıldırım

Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk.

Randevu al