MS NEDİR ?

Yazar Serhat DuruhanBeyin Ve Sinir Cerrahı • 15 Kasım 2016 • Yorumlar:

MS 25-40 yaş arasında erişkinlerde ortaya çıkan ve beyin-omurilik içerisindeki bazı hücrelerin kılıflarının hasar görmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. 15 yaşın altında ve 50 yaşın üstünde nadiren görülür.Yukarıda temsili olarak yapılan resimde hasar gören sinir liflerinin çevresindeki arızalı sinir kılıflarını görüyoruz.

                                                  Multiple skleroz neden oluşur?

MS otoimmün bir hastalıktır. Yani vücudumuzun savunma (bağışıklık) sisteminin bir hastalığıdır. Normalde vücudumuzu koruması gereken bağışıklık sistemi tersine çalışarak insanın kendi vücuduna saldırması sonucunda oluşur. Bağışıklık sistemimizin hücreleri sinirleri saran myelin kılıflarına saldırarak kılıfların yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi yapısını bozmaktadırlar.

Bağışıklık sisteminin bozulmasının kaynağının barsaklar olduğu ve burada bulunan normal floranın zarar görmesi sonucu  ortaya çıktığı ileri sürülmektedir. Bu nedenle MS tedavisinde hastaların BARSAK SİSTEMİ MUTLAKA  İNCELENMELİDİR. Gıdalara karşı bir intolerans veya allerji varsa tespit edilmelidir. Barsak sisteminin göz ardı edildiği tedavi sistemlerinde tam başarıya ulaşmak mümkün olmaz.

Muayenehaneme baş vuran her MS hastasına mutlaka GIDA İNTOLERANS TESTİyaptırmaktayım. Bunun yanı sıra mutlaka barsak sistemi incelemesi de yapmaktayım. Bağışıklık sistemimizin % 80 i barsak kaynaklıdır. Bu nedenle bozulan barsak florasını da tedavi etmemiz gerekmektedir. 

 

MS BELİRTİLERİ NELERDİR ?

MS ataklar halinde ortaya çıkar. Atakların bazıları hafiftir ve kendiliğinden düzelir. Ancak her atağın sonunda bir miktar izi (kalıcı nörolojik bozukluklar)kalır.

ATAKLARDA SIK GÖRÜLEN BELİRTİLER

1 En sık görme bulanıklığı veya görme kaybı ile görülen ataklar oluşur. 
2 Denge kayıpları oluşur 
3 Konuşma bozuklukları görülebilir. 
4 Çift veya çatallı görme 
5 Yüzde şimşek çakar tarzda oluşan ağrılar olabilir

6 Boyun hareketleri ile artan ve boyundan sırta yayılan elektriklenme şeklinde ağrılar

MS TEDAVİSİ

Multıple sklerozun bugünkü haliyle kesin bir tedavisi yoktur. Ancak atakların önlenmesi, ataklar sonucunda ortaya çıkan hasarların giderilmesi konusunda oldukça başarılı olunmaktadır.MS Tedavisinde yoğun olarak kortizon kullanılmaktadır. Kortizonun faydalı etkileri yanı sıra bir çok yan etkileri de bulunduğundan hem MS bulguları hem de kortizonun yan etkilerine karşı mücadele etmek gerekmektedir.

 

GIDA İNTOLERANS TESTİ

Her MS hastasına öncelikle gıda intolerans testi yaptırmaktayım. Şayet hastanın herhangi bir gıdaya karşı allerjisi varsa bu gıdanın mutlaka diyetinden çıkarılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra barsak florasının durumu tespit edilmelidir. Normal barsak florasının bozulduğunun tespiti halinde bozulan barsak florasının tedavisi MUTLAKA GEREKMEKTEDİR. Bu MS tedavisinin ana şartlarından biridir. Çünkü bir bağışıklık sistemi hastalığı olan MS tedavisinde bağışıklık sistemi mutlaka normale dönüştürülmelidir.

 

GAPS DİYET TEDAVİSİ

Tamamen doğal yöntemlerle barsak florasının düzeltilmesi ve buna bağlı olarak bağışıklık sisteminin normale dönmesi için yapılan özel diyet tedavilerini içerir. Ayrıca tedavide probiyotik ilaçlardan da faydalanılmaktadır.

 

TAMAMLAYICI TIBBİ TEDAVİLER İLE MS (MULTİPLE SKLEROZ) TEDAVİSİ  

MS hastalığının klasik tıbbi tedavisi devam ederken, tamamlayıcı tıbbi tedavi yöntemlerinin uygulanması yeni bir yaklaşımdır. Ekim 2014 yılında Sağlık Bakanlığı yayınlamış olduğu "geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları" yönetmeliği ile tıbbi sülük tedavisi ve medikal ozon tedavisini resmi olarak tanımış ve uygulama hakkını sadece tıp doktorlarına ve diş hekimlerine vermiştir.

MS hastalığında öncelikli olarak TIBBİ SÜLÜK TEDAVİSİ yapmaktayız. Ancak bunun yanı sıra MEDİKAL OZON TEDAVİSİ ve MANYETİK ALAN TEDAVİSİNİde birlikte uygulamaktayız. Bu üç tedavi 12 seans uygulanmaktadır. Haftada 2 gün uygulama, tercih ettiğimiz uygulama tarzıdır. Ancak şehir dışından gelen hastalarımız için 1 haftalık veya 2 haftalık (Denizli de kalma sürelerine göre) yoğun tedavi programları da uygulamaktayız. Bu tedavilerin haricinde 1 seanskök hücre uygulaması ve bir kez hacamat (Kupa ile kan alınması) tedavisi ilave ederek tedaviyi tamamlamaktayız.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serhat Duruhan Beyin Ve Sinir Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)