Mutasyonel Falsetto

Yazar Melek Nur UluşekerDil Ve Konuşma Terapisti • 22 Şubat 2019 • Yorumlar:

Puberte döneminde büyüme ve hormonların etkisi ile solunum, fonasyon ve rezonasyon organları gelişmeye, buna bağlı olarak da sesin perde ve kalitesi değişmeye başlar. Bu değişiklikler erkek çocuklarda kız çocuklara oranla daha belirgindir. Puberte öncesi konuşma sesi ortalama temel frekansında her iki cins arasında fark yokken, puberte döneminin başlaması ile farklılaşma başlar; bu dönemin sonuna kadar erkeklerde bir oktav, kızlarda ise 3-5 semiton düşerek erişkin düzeyine ulaşır.

Mutasyonel falselto, puberte döneminde ortaya çıkan, tedavi edilmediği takdirde ileri yaşlara kadar devam edebilen, ses perdesinin anormal düzeyde ince olması, perde kırılmaları ve tek perdeden konuşma ile karakterize olan temelde bir ses perdesi bozukluğudur. Bu hastalarda anatomik veya fizyolojik bir bozukluk olmamasına rağmen, vokal davranış örüntüsü yeni fizyoanatomiye uyum sağlayamadığı için konuşma sesi olması gerekenden çok daha tiz ve metalik bir tınıya sahiptir.

Mutasyonel falsetto her iki cinste görülebilirse de, kız çocuklarda ses perdesindeki değişiklik daha az olduğu için dikkat çekmez ve bu nedenle fark edilmesi güçtür. Bundan dolayı mutasyonel falsetto, puberte dönemindeki özellikle bariton yapısındaki erkek çocukların problemi olarak kabul edilebilir.

Mutasyonel falsetto tanısı almış olan bireylerde sesin yaşa ve cinsiyete göre çok daha ince bir perdede olmasının yanında, larenksin anormal yüksek bir pozisyonda bulunması, zayıf ses kontrolü, ses gücüne ilişkin problemler ve perde kırılmaları gibi ses özellikleri ile karşılaşılmaktadır. Hastalar çoğunlukla falset rejisterde kendilerini daha rahat hissettiklerini ifade etmekte ancak çıkan sesin kendileri için olumsuz bir iletişimsel tınıya sahip olmaları yüzünden mağduriyet yaşamaktadırlar.

Mutasyonel falsettonun psikososyal sorunlara yol açması dolayısıyla, özellikle muhafazakar toplumlarda cinsel kimlikle ilgili yargılar doğurması mümkündür. Mutasyonel falsetto hastası, zamanla içe kapanma, iletişimden uzaklaşma, öfke ve depresyon gibi sorunlarla yüzleşebilir. Bu yüzden hastalığın tedavi süreci yalnızca belli egzersizlerden oluşmaz; hastanın rehberlik, açıklama ve danışma yoluyla detaylı bilgilendirilmesi ve yeni ses için hazırlanması gereklidir. Yeni sesin kabulü ve günlük hayatta kullanılması ise tedavinin sonlandırılması için önemli kriterdir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Melek Nur Uluşeker Odyoloji (Dil, Konuşma ve Ses Bozuklukları) Uzm. Ody.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Melek Nur Uluşeker

Odyoloji (Dil, Konuşma ve Ses Bozuklukları) Uzm. Ody.

Randevu al