Mutfakta Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilir Beslenme

Yazar İrem AltıparmakDiyetisyen • 26 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Gıda israfı, birçoğumuz düşündüğünden çok daha büyük bir problemdir. Dünyada üretilen tüm gıdaların yaklaşık üçte biri çeşitli nedenlerle israf edilmektedir. Bu da her yıl yaklaşık 1,3 milyar ton demek. “Aman sadece bir parça şey” diyip attığınız yiyecekler sadece para israfı değil maalesef. Atılan yiyecekler, çürüdüğü ve metan gazı ürettiği için iklim değişikliğine sebebiyet verir.

Aynı zamanda çok fazla su israfı yapıyor. Dünya Kaynakları Enstitüsü’ne göre, tarım için  kullanılan tüm suyun %24’ü her yıl gıda atıklarıyla kaybediliyor. Bu da yaklaşık 170 trilyon  litre su demek. 

Bunları önlemek sizin elinizde! Evet yanlış okumadınız. Sizin elinizde. Siz değişin dünya  değişsin. Peki biz ne yapabiliriz ki derseniz; 

1. Alışverişe çıkarken ihtiyaç listesi hazırlayın. Böylelikle ihtiyacınızdan fazla yiyecek  almamış olacaksınız. Ayrıca küçük bir ipucu alışverişe aç karnına çıkmayın.  

2. Yiyecekleri doğru şekilde saklayın. Yanlış depolama, büyük miktarda gıda israfına yol  açıyor. Çoğu insan meyve ve sebzeleri nasıl saklayacaklarını bilemediklerinden  yiyecekler çürüyebiliyor. Örneğin; patates, domates, sarımsak ve soğan buzdolabında  değil oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. Bazı gıdalarda “etilen gazı” bulunur.  Etilen, gıdaların olgunlaşmasını hızlandırır ve bozulmaya neden olabilir. Muz, avokado,  domates, kavun, şeftali, armut, yeşil soğan etilen gazı içerir. Erken bozulmayı önlemek  için bu yiyecekleri patates, elma, yeşillikler, çilek ve biber gibi etilene duyarlı  ürünlerden uzak tutun. 

3. Yiyecekleri korumayı öğrenin. Asitleme, kurutma, konserve, fermente etme, dondurma  işlemleri gıdaların uzun süre dayanmasını sağlar ve israfı önler. Örneğin; fazla  olgunlaşmış elmaları konserve yapıp elma püresine dönüştürmek veya havuçtan turşu  yapmak. 

4. Dondurduğunuz gıdaları smoothie yapabilirsiniz. Örneğin; buzdolabınıza attığınız çilek  veya muzları kefir veya sütünüzün içine atabilirsiniz. Dışardan alacağınız “hazır  meyveli kefiri” tüketmek yerine sizin evde kendi meyvenizle yapmanız hem daha  sağlıklı olacaktır hem de gıda israfını önleyecektir. 

5. Buzdolabınızı düzenleyin. Yiyecekleri net bir şekilde görebilmeniz için buzdolabınızı  düzenli tutun ve yiyeceklerin bozulmasını önleyin. First in, First Out (FIFO) yöntemini  kullanın. Örneğin; bir kutu çilek aldığınızda, yeni paketi eski paketin arkasına  yerleştirin. Bu, önceki gıdaların israf edilmemesine, kullanılmasına yardımcı olacaktır.

6. Tabağınızda kalan yiyecekleri çöpe atmak yerine porsiyonları küçültmeyi deneyin.  

7. Yeniden kullanın. Kahve tüketen biriyseniz telvesinden yararlanın. Kahve telvesi  bitkiler için mükemmel bir gübredir. Ayrıca doğal bir sivrisinek kovucudur. 

Bu yazımdaki pratik ipuçları sadece daha az yiyecek israf etmenize yardımcı olmakla  kalmayacak, aynı zamanda para ve zamandan da tasarruf etmenizi sağlayacaktır.  

Her gün evinizin atıklarını azaltarak, dünyanın ve ülkemizin kaynaklarını korumaya yardımcı  olabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)