Mutluluk Arayışı

Yazar Pelin Kaya • 11 Mart 2024 • Yorumlar:

Yaşamımız sürecince en temel amaçlarımızdan biri mutlu olabilmektir. Mutluluk anlayışı kişiden kişiye değişir bu yüzden evrensel bir tarifini yapmak mümkün olmayabilir. Aristoteles’e göre mutluluk, insanlarda doğuştan var olmayıp sonradan öğrenilir. Mutlu olabilmek için hep bir arayış içine gireriz. Kimine göre maddi kimine göre de manevi olarak elde edilir. İnsanların çoğu aradıkları mutluluğa eriştiklerinde hayal ettikleri kadar mutlu olamayıp içlerinde bir eksiklik hissetmiştir.Bunun sebebi farklı yerlerde aradıkları “mutluluğun” kendi içlerinde saklı olduğunu fark etmemeleridir.Gerçek mutluluk,dışsal koşullara bağlı olmadan gelişen bir duygu durumudur.Tabii ki dışsal amaçlar insanda haz duygusu için önemli ve gereklidir fakat haz geçicidir.Mutluluk ve haz birbirinden farklıdır.Haz kısa süreli bir duygu durumu iken mutluluk daha uzun vadelidir.Mutluluk ve hazzı genelde karıştırdığımızdan dolayı bazı haz verici nesnelerde, olaylarda kalıcı mutluluk ararız.

Mutluluk,süreklilik arz eden bir deneyim değildir.Hayatımız boyunca kendimizi mutlu hissettiğimiz anlar olacağı gibi olumsuz duyguları deneyimleyeceğimiz zamanlar da olacaktır.Bu olumsuz deneyimlerin var olduğuna,bundan sonra da var olacağını kabul edersek mutlu olmayı başarabiliriz. Bu durumu Bukowski’nin şu sözüyle açıklayabiliriz; “Hayata mutlu olmaya gelmediğini kabul ettiğinde,mutlu olmaya başlıyorsun.” Bu duruma hakikati kabul etmenin verdiği bir huzur,dinginlik hali de denilebilir.

Harward Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre mutluluğun %10’u insanın başına gelenle, %90’ı ise insanın başına gelenleri nasıl yorumladığıyla ilgilidir.İnsan eğer bakış açısını değiştirirse mutlu ve başarılı olabilir.Psikoterapi sayesinde kişi kendi hakkında farkındalık kazanır ve başına gelen olaylara karşı bakış açısını değiştirebilmeyi başarabilir. 

Mutlu olabilmenin bir koşulu da kendimiz gibi olabilmektir.Adler’in dediği gibi “Kendini tanıma,mutluluğun ilk kanunudur.” Kendimizi doğru tanıyıp,neye ihtiyacımız olduğunun farkında olmalıyız.Kendi varlığımızın,isteklerimizin farkına varmadan hayatımızı başkalarının beklentilerine göre şekillendirirsek mutluluktan uzaklaşırız.

Mutluluk bir amaç ya da sonuç değil,süreçtir.İçinde bulunduğu zamanda değil sadece bazı koşullar gerçekleşince mutlu olacağını zannedenler,hiçbir zaman mutlu olamazlar.Mutluluk şimdiki zamanda,içinde yaşanılan andadır.En basit ve gerçek haliyle, “An’ı yaşamak ve yaşarken sevdiklerimizle birlikte anın tadını çıkarmaktır.”

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)